Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

Piotr Smutek
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2012-11-27, 13:55

Post autor: Piotr Smutek » 2012-11-27, 16:17

A czy opakowania tych drożdży o ktorych piszecie mają 135g czy są jeszcze jakies wieksze opakowania?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-11-27, 16:39

T48 są tylko w opakowaniach 135 gram.
W większych opakowaniach są drożdże T24 które posiadają wagę 205 gram.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-01-05, 17:30

1 paczka T24 lub T48 lub T3 + 12kg cukru + 32l wody = 39,5l nastawu.
Wielokrotnie sprawdzone.
Chociaż już nie używam takich proporcji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-01-06, 19:16

Tak robiłem zeszłej zimy jak przeprowadzałem różne eksperymenty. Naprzemiennie z nastawem z 10 kg cukru. Jeszcze wtedy miałem tylko beczki max 40 litrów. rozcieńczałem 10kg cukru i dopełniałem tak do 36l wody. Po dwóch dniach dolewałem resztę wody i rozpuszczone następne 2 kg cukru. Po 5 dniach klarowanie i po następnych 2-3 dniach destylacja.
Teraz odszedłem od cukrówek. Destyluję i rektyfikuję co najwyżej z owoców z delikatnym dodatkiem glukozy ( 1-1,5 kg/ 10kg owoców)- tak jakbym robił normalny nastaw owocowy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-01-06, 19:43

lesgo58 pisze:Bo kisnąć i fermentować to to samo[...]
Nie sądzę.
Mimo wszystko widzę dość zasadniczą różnicę pomiędzy produktami będącymi efektem kiszenia (skiśnięcia) jak np. kapusta bkiszona, czy też ogórki kiszone, żur itd., a produktami będacymi efektem fermentacji alkoholowej, jak np. odfermentowane nastawy cukrowe, owocowe, zaciery, miody pitne, wina itd.
Inne są również efekty fermentacji octowej i dlatego podciąganie tego wszystkiego pod wspólny mianownik to co najmniej nieporozumienie albo skutek skromnego zasobu słów.


pzdr

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-01-06, 21:28

Przestańcie pierdzielić, język polski jest bogaty, dobieramy tak słowa, by precyzyjnie określać co chcemy powiedzieć, a nie pisać na dwie strony, coś co mogło zająć jedno zdanie. Zacier mi skisł, czy kiśnie, nie chcę tak mówić. Poczytajcie o kiszeniu i fermentacji mlekowej, a potem o fermentacji alkoholowej.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-01-06, 22:31

magas37 pisze: [...] Zacier mi skisł, czy kiśnie, nie chcę tak mówić [...]
Informacja o skiśnięciu zacieru jest dla mnie jednoznaczna. Nie tylko nie chcę tak mówić, ale i nie chcę myśleć, że tak mogłoby się stać.
Nie każde niechlujstwo językowe można usprawiedliwiać gwarą.

pzdr

andrewk38
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2012-04-13, 10:59

Post autor: andrewk38 » 2013-01-27, 17:52

Witam
Posiadam beczkę 80L i chciałbym ja wykorzystać na maksa i zrobić nastaw 63 litry wody 18 kg cukru i jedną paczkę drożdży T48. Dodam jeszcze ze na czasie mi nie zależy.
Moje pytania są takie
-czy jedna paczka tych drożdży poradzi sobie z taka porcja wody i cukru czy dać im jakaś pożywkę np przecier pomidorowy?
-jeżeli dawać przecier to jaka ilość na taki nastaw?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-01-27, 19:16

"...7. Fermentacja czyli kiśnienie.
Brzeczka miodowa, zostawiona po uwarzeniu w spokoju, zaczyna po krótszym lub dłuższym czasie mętnieć, przyczem wydobywają się z niej bańki gazu, które wyskakując na powierzchnię płynu, powodują szelest, zwany s z y p i e n i e m. Jeśli te bańki gazowe szybko po sobie następują, wtedy płyn się burzy, a na powierzchnijego występuje piana. Po nie jakim czasie burzenie się płynu słabnie, a w końcu ustaje zupełnie wydobywanie się gazu i płyn się oczyszcza powoli, tak dalece, że staje się przejrzystym. Gdy wtedy płyn ten badamy bliżej, to widzimy, że zaszła w nim wielka przemiana; mianowicie dostrzegamy, iż cukier z niego zniknął czy to zupełnie, czy też tylko w części, a zamiast niego wystąpił alkohol (spiritus). Otóż to przeistaczanie się cukru w płynach zawartego w alkohol, nazywamy fermentacją lub też kiśnieniem. ..."

:mrgreen: Kto wie z jakiej książki to cytat?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-01-27, 19:26

dr Teofil Ciesielski
MIODOSYTNICTWO SZTUKA PRZERABIANIA MIODU I OWOCÓW NA NAPOJE
http://www.chefpaul.net/index/2/literat ... nictwo.pdf
Strona 46.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-01-29, 08:31

Legion jesteś moderatorem więc Piwa u Zbynka nie wygrałeś ;)

andrewk38
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2012-04-13, 10:59

Post autor: andrewk38 » 2013-01-29, 08:33

Witam
Widzę że na moje pytanie nikt nie umie odpowiedzieć :wall a myślałem ze na tym forum mam do czynienia z samymi fachowcami :mrgreen: :book

furman

Post autor: furman » 2013-01-29, 08:43

Bez niczego i tak przerobią.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-01-29, 08:58

andrewk38 pisze:Witam
Widzę że na moje pytanie nikt nie umie odpowiedzieć :wall a myślałem ze na tym forum mam do czynienia z samymi fachowcami :mrgreen: :book
Heh trochę puknąć w stół i masz odpowiedź. Moja jest tu jak ja to robię:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ht=#112015

Powodzenia kolego :slinka :1st
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-01-29, 11:28

T48+14kg (cukier Królewski) +42l wody. Po siedmiu dniach wyklarowanie -4blg i na rurę. Te grzybki przerabiają 1kg cukru rozpuszczone w 3l wody. Rewelacja !!!!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości