Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure
-
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2012-11-27, 13:55
1 paczka T24 lub T48 lub T3 + 12kg cukru + 32l wody = 39,5l nastawu.
Wielokrotnie sprawdzone.
Chociaż już nie używam takich proporcji.
Wielokrotnie sprawdzone.
Chociaż już nie używam takich proporcji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
Tak robiłem zeszłej zimy jak przeprowadzałem różne eksperymenty. Naprzemiennie z nastawem z 10 kg cukru. Jeszcze wtedy miałem tylko beczki max 40 litrów. rozcieńczałem 10kg cukru i dopełniałem tak do 36l wody. Po dwóch dniach dolewałem resztę wody i rozpuszczone następne 2 kg cukru. Po 5 dniach klarowanie i po następnych 2-3 dniach destylacja.
Teraz odszedłem od cukrówek. Destyluję i rektyfikuję co najwyżej z owoców z delikatnym dodatkiem glukozy ( 1-1,5 kg/ 10kg owoców)- tak jakbym robił normalny nastaw owocowy.
Teraz odszedłem od cukrówek. Destyluję i rektyfikuję co najwyżej z owoców z delikatnym dodatkiem glukozy ( 1-1,5 kg/ 10kg owoców)- tak jakbym robił normalny nastaw owocowy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sądzę.lesgo58 pisze:Bo kisnąć i fermentować to to samo[...]
Mimo wszystko widzę dość zasadniczą różnicę pomiędzy produktami będącymi efektem kiszenia (skiśnięcia) jak np. kapusta bkiszona, czy też ogórki kiszone, żur itd., a produktami będacymi efektem fermentacji alkoholowej, jak np. odfermentowane nastawy cukrowe, owocowe, zaciery, miody pitne, wina itd.
Inne są również efekty fermentacji octowej i dlatego podciąganie tego wszystkiego pod wspólny mianownik to co najmniej nieporozumienie albo skutek skromnego zasobu słów.
pzdr
Przestańcie pierdzielić, język polski jest bogaty, dobieramy tak słowa, by precyzyjnie określać co chcemy powiedzieć, a nie pisać na dwie strony, coś co mogło zająć jedno zdanie. Zacier mi skisł, czy kiśnie, nie chcę tak mówić. Poczytajcie o kiszeniu i fermentacji mlekowej, a potem o fermentacji alkoholowej.
Witam
Posiadam beczkę 80L i chciałbym ja wykorzystać na maksa i zrobić nastaw 63 litry wody 18 kg cukru i jedną paczkę drożdży T48. Dodam jeszcze ze na czasie mi nie zależy.
Moje pytania są takie
-czy jedna paczka tych drożdży poradzi sobie z taka porcja wody i cukru czy dać im jakaś pożywkę np przecier pomidorowy?
-jeżeli dawać przecier to jaka ilość na taki nastaw?
Posiadam beczkę 80L i chciałbym ja wykorzystać na maksa i zrobić nastaw 63 litry wody 18 kg cukru i jedną paczkę drożdży T48. Dodam jeszcze ze na czasie mi nie zależy.
Moje pytania są takie
-czy jedna paczka tych drożdży poradzi sobie z taka porcja wody i cukru czy dać im jakaś pożywkę np przecier pomidorowy?
-jeżeli dawać przecier to jaka ilość na taki nastaw?
"...7. Fermentacja czyli kiśnienie.
Brzeczka miodowa, zostawiona po uwarzeniu w spokoju, zaczyna po krótszym lub dłuższym czasie mętnieć, przyczem wydobywają się z niej bańki gazu, które wyskakując na powierzchnię płynu, powodują szelest, zwany s z y p i e n i e m. Jeśli te bańki gazowe szybko po sobie następują, wtedy płyn się burzy, a na powierzchnijego występuje piana. Po nie jakim czasie burzenie się płynu słabnie, a w końcu ustaje zupełnie wydobywanie się gazu i płyn się oczyszcza powoli, tak dalece, że staje się przejrzystym. Gdy wtedy płyn ten badamy bliżej, to widzimy, że zaszła w nim wielka przemiana; mianowicie dostrzegamy, iż cukier z niego zniknął czy to zupełnie, czy też tylko w części, a zamiast niego wystąpił alkohol (spiritus). Otóż to przeistaczanie się cukru w płynach zawartego w alkohol, nazywamy fermentacją lub też kiśnieniem. ..."
Kto wie z jakiej książki to cytat?
Brzeczka miodowa, zostawiona po uwarzeniu w spokoju, zaczyna po krótszym lub dłuższym czasie mętnieć, przyczem wydobywają się z niej bańki gazu, które wyskakując na powierzchnię płynu, powodują szelest, zwany s z y p i e n i e m. Jeśli te bańki gazowe szybko po sobie następują, wtedy płyn się burzy, a na powierzchnijego występuje piana. Po nie jakim czasie burzenie się płynu słabnie, a w końcu ustaje zupełnie wydobywanie się gazu i płyn się oczyszcza powoli, tak dalece, że staje się przejrzystym. Gdy wtedy płyn ten badamy bliżej, to widzimy, że zaszła w nim wielka przemiana; mianowicie dostrzegamy, iż cukier z niego zniknął czy to zupełnie, czy też tylko w części, a zamiast niego wystąpił alkohol (spiritus). Otóż to przeistaczanie się cukru w płynach zawartego w alkohol, nazywamy fermentacją lub też kiśnieniem. ..."
Kto wie z jakiej książki to cytat?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
dr Teofil Ciesielski
MIODOSYTNICTWO SZTUKA PRZERABIANIA MIODU I OWOCÓW NA NAPOJE
http://www.chefpaul.net/index/2/literat ... nictwo.pdf
Strona 46.
MIODOSYTNICTWO SZTUKA PRZERABIANIA MIODU I OWOCÓW NA NAPOJE
http://www.chefpaul.net/index/2/literat ... nictwo.pdf
Strona 46.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Heh trochę puknąć w stół i masz odpowiedź. Moja jest tu jak ja to robię:andrewk38 pisze:Witam
Widzę że na moje pytanie nikt nie umie odpowiedzieć a myślałem ze na tym forum mam do czynienia z samymi fachowcami
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ht=#112015
Powodzenia kolego
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.
T48+14kg (cukier Królewski) +42l wody. Po siedmiu dniach wyklarowanie -4blg i na rurę. Te grzybki przerabiają 1kg cukru rozpuszczone w 3l wody. Rewelacja !!!!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości