Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

Awatar użytkownika
KS2507
50%
50%
Posty: 160
Rejestracja: 2012-09-16, 12:07
Lokalizacja: Łomża

Post autor: KS2507 » 2012-10-19, 17:09

Witam kolegów,wczoraj zrobiłem drugi nastaw z drożdży T 48 według przepisu na opakowaniu,
zagrzałem 20 L wody rozpuściłem 8 kg cukru rozwodniłem drożdże w 1 L ciepłej wody i wlałem do cukrówki która miała 32 *C temp w pomieszczeniu ok 20 *C.
Po 20 godzinach drożdże tak pracują że wygląda to jakby się gotowało. :shock:
Załączniki
gbmrtaj.jpg

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-10-19, 17:15

Pogłaskać ich nie możesz, więc udziel przynajmniej pochwały ustnej i nie przeszkadzaj w pracy :wink:
Wszystko jest ok. Czekaj cierpliwie na zakończenie fermentacji.

Awatar użytkownika
KS2507
50%
50%
Posty: 160
Rejestracja: 2012-09-16, 12:07
Lokalizacja: Łomża

Post autor: KS2507 » 2012-10-19, 17:29

OK dzięki :)

Do pierwszego nastawu w takich samych proporcjach dodałem 20g kwasku cytrynowego i on chyba osłabił pracę T 48 bo tak intensywnie nie pracowały.
Teraz zapierdzielają jakby w bańce była grzałka. :D

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-10-21, 09:04

KS2507 pisze:[...] rozwodniłem drożdże[...]
Rozwadniać można np. wypowiedzi....., a drożdże zwykle się uwadnia.
:mrgreen:

pzdr

Awatar użytkownika
KS2507
50%
50%
Posty: 160
Rejestracja: 2012-09-16, 12:07
Lokalizacja: Łomża

Post autor: KS2507 » 2012-10-21, 09:18

Ok uwodniłem :D

Po 72h drożdże zwolniły cukier na poziomie BLG 3, :wink:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-10-21, 13:10

Witam,
Jeżeli stosujesz takie i podobne drożdże według przepisu, nie trzeba nic dodawać do roztworu - wszystkie potrzebne składniki w optymalnej ilości znajdują się wewnątrz opakowania.
Dodatki są ew. potrzebne, jeżeli jedna paczka drożdży ma przerobić proporcjonalnie większą ilość cukru i wody - wtedy warto dodać przynajmniej nieco pożywki, ale bez przesady.
Można wtedy także natlenić (napowietrzyć) mechanicznie nastaw przed fermentacją, dla wspomożenia wstępnego namnażania drożdży.
Fermentacja w takim wypadku jest spokojniejsza i trwa oczywiście dłużej, ale często dwukrotne i - ekstremalnie - czasami nawet trzykrotne zwiększenie ilości cukru i wody bywa stosowane.
I na koniec: poczytaj Forum, to wszystko jest tu od dłuższego czasu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2012-10-26, 15:13

T48 (te biało-czerwone ooOO PATRIOTYCZNE) bardzo dobrze pracują, żadnych problemów, zawsze mi fermentacja schodzi do "0", bez żadnych dodatków (ale oczywiście robię pojedyncze nastawy).

Smak gotowego produktu również znakomity.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-10-26, 17:41

Mr.R pisze:zawsze mi fermentacja schodzi do "0"
Czyli schodzi Ci nie do końca.U mnie przeważnie schodzi do minus 4 blg.
Tyle powinno być i u Ciebie.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2012-10-30, 13:25

No tak, masz rację, trochę poniżej "0" -2 -4 (dokładność nigdy nie była moją mocną stroną), zresztą nie za każdym razem sprawdzam, nie mam takiej potrzeby, czekam cierpliwie aż się zakończy fermentacja i tyle.

Teraz przy temperaturze w kuchni około 20*C muszę dogrzewać nastaw. Ale ten w kubełku jest na Alcotec8 z 9kg glukozy.
Załączniki
Fermentator 30L.jpg
Fermentator 30L.jpg (20.93 KiB) Przejrzano 3004 razy

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-10-30, 13:35

Drożdży Turbo nie trzeba ogrzewać,chyba, że temp. jest naprawdę niska.
Wystarczy lekko okryć beczkę , np. kocem.
20 stopni to bardzo dobra temp. dla fermentacji z tymi grzybkami.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2012-10-30, 14:01

No właśnie mówię Ci że nie do końca. Bez grzania pracują jakby chciały a nie mogły (to nie znaczy że nie pracują wogóle). Jak tylko podgrzewam pracują jak szalone. To już drugi nastaw na Alcotec 8 który muszę podgrzewać wcześniej nastawiałem z 5 dni temu, takie same proporcje 9kg glukozy do objętości 25L.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-10-30, 14:17

Z drożdżami Alcotec 8 mam bardzo złe wspomnienia.
Pracowały , nie do końca przerabiając cukier a destylat miał jakiś dziwny jakby denaturowaty posmak.

Obecnie używam tylko Alcotec T 24 lub T 48.
Wystarczy je dodać przy temp. nastawu około 26-28 stopni, przykryć kocem i nawet przy temp. 17-18 stopni w pomieszczeniu spokojnie dają radę.
A wódeczka wychodzi :slinka
Pzdr.
OLO 69

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2012-10-30, 16:28

Mr.R - widzę, że masz fajną grzałkę do fermentatora :D
Gdzie można taką nabyć?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2012-11-02, 15:40

Grzałka nie jest tania, ale sprawdza się rewelacyjnie.

Ja akurat kupiłem tu:
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1240

looq1
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2009-10-18, 14:51

Post autor: looq1 » 2012-11-02, 18:07

Temperaturę reguluje się za pomocą samej grzałki umieszczając ją niżej lub wyżej

[ Komentarz dodany przez: Legion: 2012-11-02, 19:21 ]
Zdanie zaczynamy z dużej litery
Ostatnio zmieniony 2012-11-02, 19:22 przez looq1, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości