Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-02-20, 08:37

Nie dosypuj i nie dolewaj. Spodziewane 15% alkholu jest górną granicą. Powyżej gwałtownie rośnie ilość zanieczyszczeń, z którymi będziesz później walczył. Oprócz tego jest duża szansa, że po dolaniu lub dosypaniu zawartość opuści balon.

daniel257
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2011-02-16, 11:03

Post autor: daniel257 » 2012-02-20, 20:49

Dzięki za podpowiedzi. Zostawie chyba w tym stanie. Po 30 godzinach od dosypania drożdzy, blg wynosiło 5, teraz po 53 godzinach pokazuje zero i trochę słychać bulgotanie. Ciekawe jaki jeszcze smakowo urobek wyjdzie. Te drożdze T48 Superjast to tak po rozerwaniu torebki to przypominają bardziej drożdze winne niż gorzelnicze (jedyne jakie mi znane to Cobra). Dam znać jak smakowo to sie prezentuje. Pozdrowienia.

sylwiak 7
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-02-04, 11:12

Post autor: sylwiak 7 » 2012-03-02, 19:50

Witam dawno nie zaglądałam, zrobiłam zacier z ts 24 wg przepisu 36 l wody, 10 kg cukru i 105g drożdżaków, super pracowały i jeden raz przedestylowałam, Chciałabym przedestylować drugi ale nie wiem ile dolać wody?

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-03-02, 19:59

Rozrób do 40% a jeszcze lepiej 30%.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-03-21, 15:01

W sobotę robiłem nastaw, w sumie to dwa. (10kg cukru, wody do 45L) Start w 25°C, temperatura spadała, teraz jest 15°C, na mój smak wyczuwam w nim jeszcze 2-2,5kg cukru. Jak myślicie, przerobią to do soboty?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

furman

Post autor: furman » 2012-03-21, 15:08

Bez problemu. Mi w tydzień robią 12 kg cukru + 42 litry wody.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-03-21, 17:40

To kamień z serca :wink: A wie kolega może jaka jest dolna granica temp. w której te drożdże będą przerabiały, w dobrym tempie oczywiście :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

furman

Post autor: furman » 2012-03-22, 08:25

Przy temp. w pomieszczeniu około 17 ° C. Starty przy 30 ° C w beczce.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2012-03-22, 14:51

Alcotec T48 pracuja pelna para przy temp nastawu 22-25'C. Powyzej jeszcze szybciej, ale za duzo smrodow wtedy robia.
Dosyc wazne, aby temperatura byla mozliwie stabilna, wtedy jest mniej smrodow.

19-22'C troche zwalniaja, ale nie duzo. Mysle, zo to jest idealna temperatura szybkosc/jakosc.

Jesli kierujesz sie w strone absolutu, to temperatura nastawu 17-19'C . Z takiego nastawu przedgonow jak i pogonow jest doslownie tyle co nic, ale dosc dlugo pracuje 2 tygodnie i wiecej, w zaleznosci od ilosci cukru.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2012-04-20, 12:58

witam po dłuższej przerwie
Czy któryś z kolegów używał drożdże turbo po terminie?
Znalazłem trzy paczki w lodówce,termin ważności jest do lutego czy warto jest wrzucić je do beczki?
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

furman

Post autor: furman » 2012-04-20, 13:10

W sumie możesz mi je podesłać :lol: Niczym nie ryzykujesz ładuj w bekę.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-20, 17:08

Jeśli te drożdże nie są w papierowych opakowaniach jak np. T3 a w opakowaniach srebrnych czyli takiej jakby folii aluminiowej to bez problemu ruszą i zrobią swoje.
Zauważyłem,że te w opakowaniach papierowych potrafią nie zadziałać nawet jak jeszcze mają trochę ważności.Najwidoczniej w opakowaniach papierowych szybciej wietrzeją.
A te pakowane w folię aluminiową np. Turbo 24 pure,Turbo 48 pure,Coobra 7,TS 24 bez problemu startują nawet sporo po dacie ważności.
Pzdr.
OLO 69

madman
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2012-02-10, 05:46

Post autor: madman » 2012-04-20, 20:18

Ja przechowuję w lodówce.

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2012-04-20, 22:50

98% zaleca jednak lodówkę
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-04-21, 11:59

T3, przechowywane z lodówce (opakowanie bez aluminium) w terminie ważności miały bardzo duże problemy z fermentacją

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości