Strona 1 z 11

Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

: 2009-05-18, 20:09
autor: inspiracje
Już widzę odpowiedzi na mój post... czytaj, czytaj, czytaj... :lol:
Może i nie umię czytać a może kurna leń jestem i prościej zadać pytanie i oczekiwać konkretnej odpowiedzi.... :D
Liczę jednak na Waszą Koledzy (kolejną) litośc nade mną.... :lol:

Zrobiłem zacier a właściciwe dwa nastawy. Wszystkie w ten sposób.
42 litry wody (40 stopni) wsyp 16 kilo cukru, paczka kwasku, 100 ml do próbówki w temperaturze 20 stopni odczyt ph 3,8, temparatura w beczce 25 stopni wsypałem paczkę drożdży Turbo 48 h, wymieszalem.

Pierwszy zacier dwa tygodnie temu, drugi cztery dni temu.

I tu problem... pierwszy zacier dosłownie stoi, nie pracuje, przy mieszaniu tworzy się piana (pewnie dwutlenek węgla który moim zdaniem świadczy że coś tam w nim pracuje) ale blg od trzech dni bez zmian: cukromierz biowinu 24 cukromierz od Kolegi 98% 249
ten drugi zacier -późniejszy - sprzed czterech dni ma już odpowiednio 22 / 218.

Poradzicie coś??

Ta sama woda, ten sam cukier, ten sam kwasek, te same drożdże - SKAD TA RÓŻNICA?
Jak wybrnąć z tej sytuacji??

: 2009-05-18, 20:51
autor: 98%
Witam - polepszyć ich warunki bytowe- dodać pożywki + koncentrat pomidorowy
jak środowisko będzie "bogatsze " to i drożdże powinny przemówić głosem "bulk , bulk "

zawsze należy wziąść pod uwagę że przy zwiększonych proporcjach dodać więcej pożywki aby drożdże miały dobre środowisko do lepszego namnożenia ..

pozdrawiam
98%

: 2009-05-18, 20:53
autor: oktogenek
za niska temperatura uwadniania drożdży, na opakowaniu jak byk jest napisane 40C wsypać drożdże i mieszać minutę, ja osobiście wsypuje drożdże przy temp. nastawu między 40 a 35C z tym że im bliżej 40C tym burzliwiej zachodzi pierwsza faza fermentacji i zbiera się więcej piany na wierzchu

: 2009-05-18, 20:58
autor: 98%
Witam przy wsypywaniu drożdży wypadało by mieć około 28-33sC bo zanim turbo zaczną pracować to nastaw samoczynnie się wychłodzi do tych 20-25sC i jak drożdże ruszą to same wywołają reakcję egzotermiczną i będą podnosić temperaturę nastawu .

stawiam na pożywkę a tempęraturę zawsze można podnieść nie mniej im więcej wskazówek tym lepiej :wink:

pozdrawiam
98%

: 2009-05-18, 21:05
autor: inspiracje
No to ok... dzięki.... zaraz zapodam activit.... oczywiście od Kolegi 98%.... mam 50 litrów nastawu więc .... 25 gramów powinno im wystarczyc?

: 2009-05-18, 21:06
autor: kitaferia
Ja tam nic nie daję i zawsze fermentacja ok. Zero dodatkowych pożywek czy kwasku.
30-35°C i daje drożdże. Zawsze zero problemów, więc nie wiem co może być przyczyną, może zrezygnować z kwasku.
Nastwa robię 36l/10kg.

: 2009-05-18, 21:13
autor: inspiracje
Ja zawsze robiłemw ten sam sposób i nigdy nie miałem problemu.... a teraz... nie wiem dlaczego...

: 2009-05-18, 22:27
autor: ropcio
a tak z ciekawości, ile dodaje się przecieru, bo właśnie mi się pożywka skończyła. :nie_wiem

: 2009-05-18, 23:06
autor: ded
Mi sie wydaje ze przesadziles z cukrem. Ja daje stosunek (cukier/woda) 1:4. Na 50l zaieru (nie wody) 12 kg cukru. U Ciebie proporcje powinny byc podobne. Jak kiedys dalem 2 kg wiecej to fermentacja znacznie sie wydluzyla i nie przerobila calego cukru. Zaznaczam ze korzystalem z turbo pure 24. Dawalem 1 opakowanie na 50l zacieru, ale nawet plowa dawki przerobi cukier przez tydzien. Turbo pure 48 jak sie domyslam sa slabsze wiec nalezaloby dac cale opakowanie. Uwazam ze Twoj problem lezy w proporcjach.

: 2009-05-19, 17:11
autor: KARMEL
Zawsze na turbo fermentacja szybko mi stertowała bez żadnych dodatków (kwasek pożywka). Raz dałem kwasek cytrynowy fermentacja trwała ok 8 tygodni i z każdego 25 litrów zacieru miałem ok 1 litra odpadów spirytus śmierdzący acetonem .
Nigdy do drożdży turbo już nie daję kwasku

: 2009-05-19, 22:59
autor: Adasko13_5
Drożdże Turbo zawierają w swoim składzie wszystko czego potrzeba do fermentacji. Nic nie dodawać!

: 2009-05-20, 18:44
autor: KARMEL
Święta racja :D :D

: 2009-05-20, 19:16
autor: fazaaa77
Ja 6 dni temu zrobiłem nastaw z Turbo 24 (wiadomo od kogo :lol: :lol: )25 kg cukru 70l wody i do tego tylko 2 paczki drożdży.Z początkowych 27Blg mam dziś -1Blg(jeszcze pracują)Temperatura nastawu na początku wahała się w granicach 28-30 stopni teraz jest to 20-22(niczym nie chłodze i nie grzeje)Teraz to jeszcze bryknąć i spiryt do naleweczek jak ta lala(owoce już dojrzewają :slinka :slinka )

: 2010-02-04, 08:23
autor: jarekm
Zrobiłem pierwsze w życiu nastawy. Drożdże Alcotec turbo 48 i .
Dla próby :
- 1 paczka drożdzy 21 l wody 7 kg cukru wynik po 48 h -3Blg 25°C jeszcze delikatnie pracują w pomieszczeniu tem 16 -20 °C fermentator 30l nieocieplony pierwsza doba ok 29°C
- 1 paczka drożdzy 42 l wody 14 kg cukru 8g activitu beczka 60l po 48h +7 Blg tem 25 °C w tym samym pomieszceniu co fermentator 30 l
Tem wody przy dodaniu drożdzy ok 32 °C .Wczesniej ok 1h drożdze rozrobiłem w 1 l wody z dodatkiem ok 1/4 kg cukru , ładnie zaczeły pracowac . Po dodaniu do fermentatorów w ciągu kilkunastu minut czałość pracowała .
W obu przypadkach praca bardzo spokojna tj żadnej piany tylko dość intensywnie "syczenie"
Mierzyłem ph w roztworze zgodnym z instrukcją wskazywało 5,5 ale tu kończy się skala
Paski od 98%
wynika z tego że raczej nie są zakwaszane
jarekm

: 2010-02-04, 09:12
autor: cemik1
Kończy się skala w górę czy w dół? To znaczy czy pH było wyższe czy niższe od tych 5,5? Pytam, bo też mierzyłem pH w oryginalnych proporcjach dla tych drożdży i wychodziło mi prawie neutralne.