Strona 1 z 1

Drożdże IOC Efficience - opinie

: 2009-06-01, 23:17
autor: Miły
Witam kolegów. Rok temu przy odbiorze zamówionego towaru otrzymałem od kolegi 98% jako gratis drożdże Sacharomyces Cerevisiae IOC Efficience. Zastanawia mnie do czego nadają się te drożdże, jakiej jakości wychodzą z nich nastawy owocowei czy mozna np uzyć ich do nastawu rodzynkowo-ryżowego a-la Ostoja ? Prosze o opinie kolegów, którzy mają z tymi drożdżami jakieś doświadczenia.

: 2009-06-01, 23:29
autor: Ostoja
ROŻDŻE IOC EFFICIENCE

Klasyfikacja: Saccharomyces Cerevisiae Cerevisiae

IOC EFFICIENCE- szczep wyselekcjonowany we Francji, do produkcji wina białego, różowego i lekkiego czerwonego do 15 % vol.. Drożdże te charakteryzują się dużą odpornością na wysoki poziom alkoholu w winie. Gwarantują regularną i kompletną fermentację bez żadnego specyficznego aromatu. Zapewniają szybką i całkowitą przemianę cukru bez niepożądanych związków ubocznych

Myślę, że nadadzą się do nastawu ryżowo-rodzynkowego. Jak Kolega je wyrobi, to proponuje przejść na Bayanusy G995 i prowadzić nastawy z namnażaniem drożdży. Życzę powodzenia :D

Re: Drożdże IOC Efficience - opinie

: 2009-06-01, 23:47
autor: henry
Miły pisze: Zastanawia mnie do czego nadają się te drożdże
Jak to do czego... do wiadomego celu!!! Trzeba ich tylko poznać i zaprzęc do ciężkiej pracy... Trochę inne (choćby z nazwy) niż ogólnie uzywane, ale zrobią co do nich należy. Trzeba zwrócić na temperature w której się czuja świetnie bo to parametr istotny. A o efektach prosimy zameldować!!!
Bayanusy pewnie większy % urobią (strasznie zawzięte są - pracują i pracują), ale trzeba poprzeliczać cukier i będzie git.

Re: Drożdże IOC Efficience - opinie

: 2009-06-02, 00:22
autor: Miły
Cytat "Jak to do czego... do wiadomego celu!!!"

Pytanie istotnie było głupie, i nie chodziło mi bynajmniej o odpowiedź "do pieczenia jabłecznika"

Raczej o to, czy nie wprowadzają do nastawów owocowych niepotrzebnych smrodków.

: 2009-06-02, 22:04
autor: henry
Pytanie jak pytanie... przez myśl mi nie przyszło, ze głupie... raczej wesołe :D
zaprzęgnij no google to i znajdziesz co nieco wyglada, że wszystko ok http://www.ake.com.pl/spozywczy/drozdze/efficience

a tak w ogóle jak możesz wątpić w solidność naszego dostawcy??? :furious

: 2009-06-03, 14:12
autor: Miły
To nie sprawa wątpienia w dostawcę a bardziej używania rzeczy, w tym przypadku drożdży do celów do jakich zostały wymyślone i przeznaczone. Te akurat zostały przeznaczone do produkcji win i nastawów owocowych a nie do cukrowych, o które ja pytałem.

: 2009-06-03, 20:07
autor: henry
Wg mnie nie masz sie czego obawiać jeśli do nastawu ryżowo-rodzynkowego... to takie wino ze śladową ilością owoców :D , napewno bedzie dobrze, ale nie pfrzesadzaj, z max. mocą bo może to za długo trwać. Każde drożdże winne są dobre, a napewno lepsze od babuni.... :lol: Wygląda, że będziesz pierwszy więc raport prosimy.

: 2009-06-03, 21:23
autor: Miły
Witam, na razie nastawiłem na próbę nastaw (na 4 litry) w 5 litrowej butelce. Zwiększyłem jedynie dawkę drozdży i pożywki dla lepszego startu. Po 24 godzinach nastaw pyka od czasu do czasu. Jak wszystko będzie sie rozwijać jak należy nastawię normalną ilość na 40 litrów do kega.

: 2009-06-03, 21:38
autor: kitaferia
No i znów tylko wróćmy do pytania. Po co robic cukrówki lub cukrówki rodzynkowo-ryżowe itp na drożdżach typowo winnych?
Jaki to ma cel?
Gadanie, ze jak są rodzynki i ryż to destylat po rektyfikacji nie jest pusty w smaku to dla mnie hipokryzja.
Chyba przy otrzymywaniu czystego alkoholu etylowego nie ma miejsca ma posmaki.

: 2009-06-03, 22:32
autor: Miły
@Kitaferia

A no dlatego, że u kolegi 98% na razie wystapiły braki w zaopatrzeniu w drożdże typu Alcotec Turbo 24H Pure a Efficience po prostu sobie u mnie leżą od roku nie wykorzystane. Więc robię eksperyment, żeby zobaczyć czy coś z tego będzie.
Do nastawów owocowych i tak zamawiam bayanusy.

: 2009-06-27, 23:59
autor: Miły
Nastaw ryżowo-rodzynkowy w ilości 40 litrów na drożdżach IOC Efficiencce pracuje już od 3 tygodni. Jest już końcówka ale raczej nie przerobią całego cukru (planowany nastaw na 14%). Wczoraj nastawiłem dla porównania nastaw z 10 kg cukru i 35 litrów wody na drożdżach turbo Alcotec 24 H. Na drugi dzień w beczce wrze. Za kilka dni będzie po wszystkim.
Zatem. Nastaw rodzynkowy dla cierpliwych. Turbo dla niecierpliwych leniuszków.
Ostateczna ocena smakowa po destylacji.