Słyszałem że jeszcze przed wstąpieniem Polski do UE chciano sprowadzać któreś turbo drożdże ale nie przeszły testów sanepidu. To by sie zgadzało z zapachami jakie produkują.
Moim zdaniem nie ma sensu korzystanie z drożdży z których trzeba robić zaczyn, czyli np. Biowin, Multimex, Lexim Partner, Zamojscy itd. Za długo to trwa i czasem po prostu sie nie udaje. Myśle że suche drozdze aktywne są najlepsze. Jaki szczep do szybkiej ferm. i wysokiej zaw. alkoholu? Wydaje mi sie że jakikolwiek z gatunku S. bayanus (oczywiście drożdże to tylko jeden z czynników, wiele zależy od ich dawki, od pożywki, temp., cukru itd.).
Hodowla drożdży.
Witam. Ja sobie chwalę z Biowinu : Burgund, Bordeaux, Malaga, Portwein do win czerwonych
Sherry, Tokaj do win białych, fermentacja trwa dłużej, niż na piekarskich czy gorzelnianych ale nawet jak wino (zacier) wyjdzie słodkie, trzymam je w ciepłym miejscu tyle, aż wszystki cukier zostanie przerobiony. Ostatnio, po 6 miesiącach dojrzewania, osiągnąłem moc (wg. wyliczeń Citizen Kane) 18%.Nigdy nie robię matki drożdżowej, drożdże dodaję bezpośrednio do nastawu. Woda to surowa kranówa, robię tak już 6 lat i nigdy mi się wino czy zacier nie zepsuły.
Pozdrawiam. Pietro
Sherry, Tokaj do win białych, fermentacja trwa dłużej, niż na piekarskich czy gorzelnianych ale nawet jak wino (zacier) wyjdzie słodkie, trzymam je w ciepłym miejscu tyle, aż wszystki cukier zostanie przerobiony. Ostatnio, po 6 miesiącach dojrzewania, osiągnąłem moc (wg. wyliczeń Citizen Kane) 18%.Nigdy nie robię matki drożdżowej, drożdże dodaję bezpośrednio do nastawu. Woda to surowa kranówa, robię tak już 6 lat i nigdy mi się wino czy zacier nie zepsuły.
Pozdrawiam. Pietro
Ehhh..najgorszy czas w tym wszystkim...muszę wypracować sobie jakiś rozsądny drożdżowy kompromis....hmmm...dwa tygodnie to chyba szczyt mojej cierpliwości .
[ Dodano: 2006-07-04, 20:23 ]
Tak sobie właśnie rozmyślam,jakby tu zrobić,aby stosując uniwersalne Biowinu mieć w nastawie możliwie najwyższy procent po dwóch tygodniach fermentacji...hmm...chciałem nastawić na 15% ale w dwa tygodnie to nie ma szans przecież.Możeby tak nastawić na 12%...hmm...przez dwa tygodnie powinny chyba zjeść wszystko przy obecnych tem-
perarturach,jakie nam nastały...jeśli ktoś miałby pomysł na ile nastawić żeby cukru nie zmarnować to proszę o wypowiedzi.Pozdrawiam wszystkich.
[ Dodano: 2006-07-04, 20:23 ]
Tak sobie właśnie rozmyślam,jakby tu zrobić,aby stosując uniwersalne Biowinu mieć w nastawie możliwie najwyższy procent po dwóch tygodniach fermentacji...hmm...chciałem nastawić na 15% ale w dwa tygodnie to nie ma szans przecież.Możeby tak nastawić na 12%...hmm...przez dwa tygodnie powinny chyba zjeść wszystko przy obecnych tem-
perarturach,jakie nam nastały...jeśli ktoś miałby pomysł na ile nastawić żeby cukru nie zmarnować to proszę o wypowiedzi.Pozdrawiam wszystkich.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości