: 2006-06-14, 18:51
Słyszałem że jeszcze przed wstąpieniem Polski do UE chciano sprowadzać któreś turbo drożdże ale nie przeszły testów sanepidu. To by sie zgadzało z zapachami jakie produkują.
Moim zdaniem nie ma sensu korzystanie z drożdży z których trzeba robić zaczyn, czyli np. Biowin, Multimex, Lexim Partner, Zamojscy itd. Za długo to trwa i czasem po prostu sie nie udaje. Myśle że suche drozdze aktywne są najlepsze. Jaki szczep do szybkiej ferm. i wysokiej zaw. alkoholu? Wydaje mi sie że jakikolwiek z gatunku S. bayanus (oczywiście drożdże to tylko jeden z czynników, wiele zależy od ich dawki, od pożywki, temp., cukru itd.).
Moim zdaniem nie ma sensu korzystanie z drożdży z których trzeba robić zaczyn, czyli np. Biowin, Multimex, Lexim Partner, Zamojscy itd. Za długo to trwa i czasem po prostu sie nie udaje. Myśle że suche drozdze aktywne są najlepsze. Jaki szczep do szybkiej ferm. i wysokiej zaw. alkoholu? Wydaje mi sie że jakikolwiek z gatunku S. bayanus (oczywiście drożdże to tylko jeden z czynników, wiele zależy od ich dawki, od pożywki, temp., cukru itd.).