Temperatura otoczenia
Temperatura otoczenia
Witam panowie mam pytanie.Postawiłem sobie zacier na strychu,i dach jest przykryty papą. Jak muślićie czy tamperatura zacieru może przekroczyć 30*C ? Dodam że temperatura w dzień przy słonecznym dniu może wymosić jakieś 60*C. Zaczierru jest 80l. Dzięki wszystkim za odpowiedz.
witam -może i to nie tylko w 'atmosfery " się podniesie ale tez podczas samego procesu fermentacji - najszybsze "skoki' temperatury są widoczne przy drożdżach typu turbo , potem gorzelniane ,. winiarskie - nie wiem na jakich Kolega "pracuje ' .
przy gorzelnianych na 100% będzie wzrost temperatury ..
pozdrawiam
98%
przy gorzelnianych na 100% będzie wzrost temperatury ..
pozdrawiam
98%
Witam !
Nie radzę zostawiania "nastawu" na strychu przy takich skokach temperatury, bo drożdże padną i nie bedzie miał kto przerobić zacieru na dobroć... Polecam wstawić zacier w chłodniejsze miejsce - ja wstawię do piwnicy (temp w granicach 15- 18 stopni) jak będzie za zimno to się będę martwił. Z tego co czytałem na forum, drożdże wydzielają w czasie fermentacji ciepło i trzeba pilnować, aby nie było im za gorąco.
Pozdrawiam !
Ups... Kolega @98% mnie wyprzedził hehe !
Nie radzę zostawiania "nastawu" na strychu przy takich skokach temperatury, bo drożdże padną i nie bedzie miał kto przerobić zacieru na dobroć... Polecam wstawić zacier w chłodniejsze miejsce - ja wstawię do piwnicy (temp w granicach 15- 18 stopni) jak będzie za zimno to się będę martwił. Z tego co czytałem na forum, drożdże wydzielają w czasie fermentacji ciepło i trzeba pilnować, aby nie było im za gorąco.
Pozdrawiam !
Ups... Kolega @98% mnie wyprzedził hehe !
Sorry, myślałem, że stosujesz jakieś "porządne" drożdze, tzn. przeznaczone do fermentacji nastawu... A piekarnicze, jak sama nazwa wskazuje służą do inych celów.
Tak na szybko znalazłem, poczytaj tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2030 o temperaturze, a w forumową szukajkę wpisz
'drożdże" i poczytaj trochę o zaletach specjalnych drożdży do produkcji tego co najlepsze
Pozdrawiam !
Tak na szybko znalazłem, poczytaj tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2030 o temperaturze, a w forumową szukajkę wpisz
'drożdże" i poczytaj trochę o zaletach specjalnych drożdży do produkcji tego co najlepsze
Pozdrawiam !
A tak na marginesie poczytaj tutaj odnośnie PIEKARNICZYCH http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1103
bimbelek
bimbelek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości