Temperatura otoczenia

makada
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-06-26, 15:09

Temperatura otoczenia

Post autor: makada » 2009-06-26, 15:36

Witam panowie mam pytanie.Postawiłem sobie zacier na strychu,i dach jest przykryty papą. Jak muślićie czy tamperatura zacieru może przekroczyć 30*C ? Dodam że temperatura w dzień przy słonecznym dniu może wymosić jakieś 60*C. Zaczierru jest 80l. Dzięki wszystkim za odpowiedz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-06-26, 16:35

witam -może i to nie tylko w 'atmosfery " się podniesie ale tez podczas samego procesu fermentacji - najszybsze "skoki' temperatury są widoczne przy drożdżach typu turbo , potem gorzelniane ,. winiarskie - nie wiem na jakich Kolega "pracuje ' .

przy gorzelnianych na 100% będzie wzrost temperatury ..

pozdrawiam
98%

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2009-06-26, 16:36

Witam !
Nie radzę zostawiania "nastawu" na strychu przy takich skokach temperatury, bo drożdże padną i nie bedzie miał kto przerobić zacieru na dobroć... Polecam wstawić zacier w chłodniejsze miejsce - ja wstawię do piwnicy (temp w granicach 15- 18 stopni) jak będzie za zimno to się będę martwił. Z tego co czytałem na forum, drożdże wydzielają w czasie fermentacji ciepło i trzeba pilnować, aby nie było im za gorąco.
Pozdrawiam !
Ups... Kolega @98% mnie wyprzedził hehe !

makada
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-06-26, 15:09

Post autor: makada » 2009-06-26, 16:49

Drożdze jakie mam to są bodajrze piekarskie. Muszę chyba pilnować temperatury jaka jest w zacierze bo chyba do 30 może być?

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2009-06-26, 17:18

Sorry, myślałem, że stosujesz jakieś "porządne" drożdze, tzn. przeznaczone do fermentacji nastawu... A piekarnicze, jak sama nazwa wskazuje służą do inych celów.
Tak na szybko znalazłem, poczytaj tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2030 o temperaturze, a w forumową szukajkę wpisz
'drożdże" i poczytaj trochę o zaletach specjalnych drożdży do produkcji tego co najlepsze :mrgreen:
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-26, 18:27

A tak na marginesie poczytaj tutaj odnośnie PIEKARNICZYCH http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1103
bimbelek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości