Mam beczkę i kilka pytań

Byster
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-07-31, 18:48

Mam beczkę i kilka pytań

Post autor: Byster » 2009-07-31, 19:45

Witam,

Mam beczkę, 60L po jakimś jadalnym świństwie. Wiem że beczka się nadaje. Coś mi mówi żebym to jakoś wykorzystał.

Siostra, stara bimbiara, mówi żebym przygotował sobie 10-12 kg cukru, kupił 5-6 kg powiedzmy śliwek węgierek, wywalił pestki i zgniótł, zaopatrzył się w jakieś 45 litrów przegotowanej wody lub takiej w baniakach 5 litrowych z lidla np.
I po kolei wykonywał takie czynności:
Wlał tą wodę do beczki rozpuścił w niej 5 kg cukru (wiadomo cukier w ciepłej wodzie się lepiej rozpuszcza)
Jak ta woda będzie zimna, czyli np na drugi dzień, to wrzucam jak najbardziej zmiażdżone owoce. Te moje 5-6 kg. Zaraz za owocami wcześniej przygotowaną matkę drożdżową.
Matkę drożdżową z kolei robię tak: Mam drożdże aktywne cokolwiek to znaczy. W półlitrowej butelce zalanej do 3/4 wodą o temperaturze 31/35 stopni C, rozpuszczam 1,5 łyżeczki drożdży i 3-4 łyżeczki cukru. Czekam 10 minut i wlewam do beczki.
Zakrywam beczkę tak aby nie dostały się do niej muszki owocówki ale żeby powietrze się wydostawało.
Po paru dniach otwieram i sprawdzam jęzorem czy cukier się wypracował. Jak się wypracował, to wlewam wody w której wcześniej rozpuściłem 2kg cukru. Powtarzam ten zabieg kilku krotnie.
Potem beczka niech sobie postoi ok 2 miesiące i wiadomo, na gaz.

Czy to się uda? Czy może jest coś co powinienem wiedzieć? (oprócz tego że FBI może mi wjechać na chatę)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-07-31, 20:08

Kolego @Byster spędziłeś na forum całe 13 minut , 13tka pecha przynosi ale pewnie jak posiedzisz dłużej to ktoś ci pomoże, ja nie bo sam wciąż pytam , ciągle czegoś nie wiem albo nie jestem pewien. pozdro magas37

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-07-31, 21:02

jak na zacier to może być, ale na śliwowice to za mało śliwek :) Ja dokupiłbym z 30 kg
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-07-31, 21:31

vooyeck pisze:jak na zacier to może być, ale na śliwowice to za mało śliwek :) Ja dokupiłbym z 30 kg
:cry:

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-07-31, 21:47

http://moonshine_still.republika.pl/bezpieczenstwo.html

FBI LOL :wall
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Byster
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-07-31, 18:48

Post autor: Byster » 2009-08-01, 11:19

Szanowny vooyeck nie wiem czy to ma być zacier czy śliwowica. Wiem że po ok 2 miesiącach na gaz i destylacja. Czyli co mi jest potrzebne? Zacier prawda?

A z kolei nie rozumiem kolegi magas37, który zrobił niezadowoloną buźkę pod wypowiedzią vooyecka. Czyli co nie zgadzasz się z czymś?

yaco26 dzięki za link. Będę się stosował. Dodał bym tam jeszcze żeby pamiętać o podstawowych zasadach higieny.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-08-01, 11:23

Zacier jest jak zacieramy zboże przy pomocy enzymów, Jeżeli robimy z cukru to jest to nastaw
Ostatnio zmieniony 2009-08-02, 10:17 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-01, 17:03

Byster pisze:
A z kolei nie rozumiem kolegi magas37, który zrobił niezadowoloną buźkę pod wypowiedzią vooyecka. Czyli co nie zgadzasz się z czymś?
to były łzy a nie niezadowolenie, tak nie zgadzam się z taką pomocą :D pozdrawiam.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-08-02, 11:27

Czy to się uda?
a dlaczego takie glupie pytanie?
Czy to się uda?
nikt Ci nie powie czy to sie uda, nie jestesmy prorokami
Czy to się uda?
nie wiem czy sie uda ale z tego co widzie to nie wroze zadnych rewelacji
Czy to się uda?
tylko co sie uda? zrobic jakis kijowy nastaw? moze i sie uda
Czy może jest coś co powinienem wiedzieć?
nie, wszystko juz wiesz

Byster
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-07-31, 18:48

Post autor: Byster » 2009-08-03, 16:06

Czy to się uda?
nikt Ci nie powie czy to sie uda, nie jestesmy prorokami
Mów za siebie.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-08-03, 16:21

Ups :nie_powiem ale plama... Pokutują medialne "prawdy" że jak bimber to się robi z zacieru... a nastawy to na winko. Także samo mną telepie jak np. słyszę w TV ogólnopolskiej określenie "Jagiellonka" w odniesieniu do Uniwersytetu Jagiellońskiego. Krakusy wiedzą że "Jagiellonka" to Biblioteka Jagiellońska.

Przepraszam i obiecuję poprawę :roll:

Wracając do tematu to wydaje mi się że śliwowiczka z nastawu 5-6 kg śliwek będzie mało aromatyczna, ale jako bimber powinien się udać, jeśli dobrze przypilnujesz oczywiście, pozdrawiam.
pozdrawiam
Wujek

Byster
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-07-31, 18:48

Post autor: Byster » 2009-08-03, 20:13

vooyeck pisze:
Wracając do tematu to wydaje mi się że śliwowiczka z nastawu 5-6 kg śliwek będzie mało aromatyczna, ale jako bimber powinien się udać, jeśli dobrze przypilnujesz oczywiście, pozdrawiam.

No i właśnie to samo powiedziałem siostrze, że za mało owoców. A ona na to że duża ilość owoców nie da mi oczekiwanego aromatu. I dalej. Że jak już sobie przedestyluję to się wtedy doprawi, potem będzie musiało swoje odstać i będę zadowolony. I powtórzyła że nie warto się mordować z owocami do nastawu.

Podsumowując: Mogę śmiało zabierać się za robotę? (Pytam tylko proroków :mrgreen: )

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-08-03, 21:01

Nie słuchaj siostry :wall Jak chcesz dobry trunek to zrób dobry nastaw. :mrgreen:

Byster
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-07-31, 18:48

Post autor: Byster » 2009-08-03, 21:27

bimbelek pisze:Nie słuchaj siostry :wall Jak chcesz dobry trunek to zrób dobry nastaw. :mrgreen:

Wystarczy że dodam więcej owoców czy to nie takie hop siup? Przypominam że jestem zielony w temacie, więc na początek może to co siostra mówi jest ok. A może lekka modyfikacja nastawu do dużo lepsze rezultaty? Jeśli tak to co, zwiększyć owoce? Do ilu?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-03, 21:31

Sory że się wtrące, o aparacie nic kolega nie napisał , czym to będzie gotowane?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości