Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-01-30, 12:48

Wykonałem nastaw na tych drożdzach: 12kg cukru, 39l wody, jedna torebka drożdży Vodka Star Turbo.
Temperatura nastawu 24,5*C (za pomocą grzałki akwariowej) , czas fermentacji trzy tygodnie :shock: , Blg -2*, dłużej już mi się nie chciało czekać.
Destylacja na kolumnie 150cm (120zmywaki +30 rurki miedziane) , wyrób nie odbiegający od innych. Nie wiem czy zdecyduje się jeszcze raz na te drożdże bo 3-tyg czekania to trochę za dużo jak na moją cierpliwość, a różnica w smaku między turbo 24 niezbyt duża lub żadna.

furman

Post autor: furman » 2012-01-30, 14:02

Strasznie ich zamuliło, zbyt wysokie stężenie cukru. 12kg i 39 litrów to około 30,8 blg.
Jak byś dał takie proporcje : 42 litry i 12 kg cukru, czas fermentacji skrócił by się o jakieś 2 tygodnie. U mnie w takich proporcjach max 7 dni.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-01-30, 16:00

Blg dokładnie to 25,2*

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-01-30, 18:21

@szybki999
Czy mógłbyś przetłumaczyć Twoją wypowiedż?

gość69
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2010-09-13, 09:53
Lokalizacja: znikąd

Post autor: gość69 » 2012-01-30, 18:59

@mapeciontko


http://moonshine-still.republika.pl/produkcja.html

Zakładka produkcja, tytuł Ile dodać cukru :book

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-01-30, 19:02

mapeciontko pisze:bo mi wychodzi ~23,5 oczywiście jeśli chodzi o 12 kg cukru + 39 litrów wody...

Ja mam program WineCalc i na jego podstawie określiłem początkowe Blg (bo nie miałem zapisanego pierwszego odczytu po wykonaniu nastawu), być może program coś przekłamał

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2012-01-30, 19:17


gość69
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2010-09-13, 09:53
Lokalizacja: znikąd

Post autor: gość69 » 2012-01-30, 19:47

czysta woda = 0 Bllg

104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 30 Bllg

lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2012-01-30, 21:21

mapeciontko pisze: Chciałem się dokładnie dowiedzieć jak liczyć blg. czasem się przydaje jak chce się mocniejszy nastaw na szlachetnych drożdżach, że 1410 jest starym sprawdzonym przepisem to wiem a czy najmniej syfów to już chyba zależy nie tylko od stosunku cukru do wody a chyba bardziej od przebiegu fermentacji na co składa się wiele czynników...

Pozdrawiam
Na przebieg fermentacji czyli temp raczej za dużego wpływu nie mamy,poczytaj forum człowiek z gorzelni mówił do akasa żeby nie nie szaleć z z procentami w nastawie

furman

Post autor: furman » 2012-01-31, 08:20

ja używam tego kalkulatora: bimbrownica

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-01-31, 10:04

Przy tych grzybkach i 12kg cukru bimbrownica pokazuje że musi być min 44l wody .
Obrazekfoto

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2012-01-31, 13:37

Dla 25,97 blg "potential alcohol" =15%

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-01-31, 13:51

Eureka!
Znalazłem, pierwszy wynik zapisany wg wskazań cukromierza -Blg 24,5 przy 12 kg cukru i 38l wody.
Te 39l wody powstało po dodaniu pożywki rozcięczonej w 1l wody w trakcjie fermentacji

furman

Post autor: furman » 2012-01-31, 14:04

To o dupę rozbić te wszystkie programy. Ni jak ma się to do wyliczeń.

gość69
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2010-09-13, 09:53
Lokalizacja: znikąd

Post autor: gość69 » 2012-01-31, 15:21

Trzeba znaleźć na stronce link do tabeli cukrowych w xls.

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3775

i kalkulator

http://tolszowka.prv.pl/pl/index.php?pa ... &subpage=1 Winecal 2.4
Ostatnio zmieniony 2012-01-31, 15:24 przez gość69, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości