Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-10-23, 20:43

Jeśli dobrze pamiętam, to przy sacharozie osiągają 20%. 23% robią przy glukozie, ktoś ma ochotę pakować glukoze w nastaw dla 3%?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-23, 20:44

witam tak to te turbo - lecz nie ma co 'przeginać " to już za dużo zanieczyszczeń - jakość spada na pozycję nr 2-3 kosztem wyzysku drożdzy - wg. mnie optimum to do 17-18% potem za dużo 'syfu " ..

pozdrawiam
98%

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-10-23, 22:10

sobolu pisze:Jeśli dobrze pamiętam, to przy sacharozie osiągają 20%. 23% robią przy glukozie, ktoś ma ochotę pakować glukoze w nastaw dla 3%?
Możesz inwertować sacharozę do cukrów prostych. Proces bardzo łatwy do wykonania.

Ps. ustawić wygaszenie?

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-10-23, 22:13

JanK pisze:Możesz inwertować sacharozę do cukrów prostych. Proces bardzo łatwy do wykonania.
Jak to zrobić?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-10-23, 22:19

250-300ml H20 zagotować dodać 1kg cukru i 2-3g kwasku cytrynowego. Doprowadzic ponownie do wrzenia. Utrzymać wrzące ok. 5 minut. To wszystko. Ilości możesz zwiększyć. Pamiętaj tylko, że 1kg cukru po rozpuszczeniu to 0,6 litra.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-10-23, 22:54

@JanK no żesz kur... faktycznie :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-10-23, 23:12

to jak tak to mogę podjąć się testu drożdży 23% od 98% na 100% :mrgreen: ale w przyszłym roku bo ujemne temperatury na zewnątrz w zimie nie pozwolą mi brykać :cry: Ciekaw jestem jaki nastaw ma zapach i jak długo trwa fermentacja + klarowanie na tych drozdkach :?: Do odważnych świat należy :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-10-30, 18:00

No to powrót do tematu :D Dzisiaj rektyfikowałem nastaw cukrowy na drożdżach jak w temacie, jestem jak najbardziej zadowolony i opinia moja o tych grzybkach jest wielce pozytywna :mrgreen: Drożdże zeżarły cały cukier do zera, rektyfikat jutro popłynie na węgiel, czuć zapach ale mniejszy niż w przypadku drożdży turbo, a im destylat czystszy tym więcej może go "przepłynąć" przez "złoże" węgla aktywowanego. Zakładam, że na 2kg węgla można "wrzucić" jednorazowo 20L raz rektyfikowanej surówki rozcieńczonej do mocy ≈45% (i mocno schłodzonej).
Jedyny minus to taki, że trwa to dłużej, ale wiadomo, to nie są drożdże typu turbo :mrgreen:

Czyli :1st
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

thekelners
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2009-10-10, 11:37

Post autor: thekelners » 2009-11-09, 09:11

witam , niedawno kupilem drozdze turbo star vodka pure fermentation . zalozylem nastaw w 30l beczce . tak jak w przepisie uzylem 6kg cukru . po 7 dniach skonczyl sie proces fermentacji . po przedestylowaniu otrzymalem 3.7L bimbru o mocy 78% , mierzylem zawartosc alkoholu co 200ml i pierwsze pomiary mnie zaszokowaly , przy ok 2 L moc mierzonego alkoholu nie spadla ponizej 85% , taki byl najnizszy pomiar . pozniej wiadomo poszly slabsze pomiary , ale ja nie robie spirytusu tylko zeby bylo od razu do picia , takie w granicach 80% i naprawde jestem mile zaskoczony z pracy tych drozdzy .

producent niby zaleca stosowanie klaru , ale naprawde nie ma potrzeby , bimberek wyszedl krysztal , zero fetoru , czuc lekka nutke drozdzy , ale wg mnie taki ma byc bimber , musi byc czuc odrobine drozdzy

naprawde jestem mile zaskoczony i polecam te drozdze

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-11-09, 16:48

ja wczoraj przepuściłem nastaw z tytułowych drożdży. Sam nastaw był całkiem dobry w smaku (przypadkiem spróbowałem przy ściąganiu wężykiem z balona )

uzyskałem prawie 4l spirytusu (od początku do końca leciało 97% przy temperaturze 20 - 23°C ale zapach i smak bez rewelacji tzn nie lepiej niż w przypadku nastawu woda-cukier-drożdże-żyto...powoli zaczynam planować budowę filtra węglowego :)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-11-09, 18:34

mani51 pisze:[...] od początku do końca leciało 97% przy temperaturze 20 - 23°C [...]
Zdejmij trochę. :mrgreen: To nie opowieści wędkarskie. :mrgreen:


pzdr

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-11-09, 21:09

Witam :

@thekelners
czuc lekka nutke drożdży , ale wg mnie taki ma byc bimber , musi byc czuc odrobine drożdży
dlatego iż nastaw nie był dostatecznie wyklarowany z fluktujacych jeszcze po nastawie drożdży dlatego :


producent niby zaleca stosowanie klaru
ja tez polecam i potem weryfikacja :idea: :idea: - ale ogólnie wiadomo że wszystko zależy od gustu a o gustach się nie dyskutuje .

pozdrawiam
98%

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-11-10, 22:47

a_priv pisze:
mani51 pisze:[...] od początku do końca leciało 97% przy temperaturze 20 - 23°C [...]
Zdejmij trochę. :mrgreen: To nie opowieści wędkarskie. :mrgreen:


pzdr
no coż, nic nie zamierzam zdejmować, tyle pokazał alkoholomierz od 98% a biowinowski ponad 99% czy mi wierzysz czy nie to już mi zwisa :P

PS
na rybach nigdy jeszcze nie byłem

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-11-10, 23:18

mani51 pisze: [...] a biowinowski ponad 99% [...]
Ale chyba masz świadomość tego ile tak naprawdę można osiągnąć maksymalnie w przypadku azeotropu?
mani51 pisze: [...] czy mi wierzysz czy nie to już mi zwisa :P [...]
Bo jeśli nie masz tej świadomości to mnie to też zwisa. :mrgreen:
Przecież to Ty się ośmieszasz, a nie ja. :mrgreen:

pzdr

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-11-10, 23:36

Przy prowadzeniu procesu przy ciśnieniu 2026.5 hPa można, podobno uzyskać alkohol o stężeniu 99,8%
Sam nie sprawdzałem bo nie mam możliwości. Wyczytałem tylko. :roll:
Jeśli kolega mani51 gotował w głębokiej depresji (chodzi mi o poziom gruntu a nie stan umysłu) to wynik 97% jest możliwy. 8)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości