Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation
Wykonałem nastaw na tych drożdzach: 12kg cukru, 39l wody, jedna torebka drożdży Vodka Star Turbo.
Temperatura nastawu 24,5*C (za pomocą grzałki akwariowej) , czas fermentacji trzy tygodnie , Blg -2*, dłużej już mi się nie chciało czekać.
Destylacja na kolumnie 150cm (120zmywaki +30 rurki miedziane) , wyrób nie odbiegający od innych. Nie wiem czy zdecyduje się jeszcze raz na te drożdże bo 3-tyg czekania to trochę za dużo jak na moją cierpliwość, a różnica w smaku między turbo 24 niezbyt duża lub żadna.
Temperatura nastawu 24,5*C (za pomocą grzałki akwariowej) , czas fermentacji trzy tygodnie , Blg -2*, dłużej już mi się nie chciało czekać.
Destylacja na kolumnie 150cm (120zmywaki +30 rurki miedziane) , wyrób nie odbiegający od innych. Nie wiem czy zdecyduje się jeszcze raz na te drożdże bo 3-tyg czekania to trochę za dużo jak na moją cierpliwość, a różnica w smaku między turbo 24 niezbyt duża lub żadna.
@mapeciontko
http://moonshine-still.republika.pl/produkcja.html
Zakładka produkcja, tytuł Ile dodać cukru
http://moonshine-still.republika.pl/produkcja.html
Zakładka produkcja, tytuł Ile dodać cukru
czysta woda = 0 Bllg
104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 30 Bllg
lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg
104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętości roztworu 1 litr = 30 Bllg
lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg
Na przebieg fermentacji czyli temp raczej za dużego wpływu nie mamy,poczytaj forum człowiek z gorzelni mówił do akasa żeby nie nie szaleć z z procentami w nastawiemapeciontko pisze: Chciałem się dokładnie dowiedzieć jak liczyć blg. czasem się przydaje jak chce się mocniejszy nastaw na szlachetnych drożdżach, że 1410 jest starym sprawdzonym przepisem to wiem a czy najmniej syfów to już chyba zależy nie tylko od stosunku cukru do wody a chyba bardziej od przebiegu fermentacji na co składa się wiele czynników...
Pozdrawiam
Trzeba znaleźć na stronce link do tabeli cukrowych w xls.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3775
i kalkulator
http://tolszowka.prv.pl/pl/index.php?pa ... &subpage=1 Winecal 2.4
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3775
i kalkulator
http://tolszowka.prv.pl/pl/index.php?pa ... &subpage=1 Winecal 2.4
Ostatnio zmieniony 2012-01-31, 15:24 przez gość69, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości