Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-01-14, 07:36

Dwie paczki na 40kg cukru. Efekt dobry.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-14, 14:08

cemik1 pisze:Dwie paczki na 40kg cukru. Efekt dobry.
cemik1, a mógłbyś mi przybliżyć jak dokładnie przygotowujesz taki nastaw i co jeszcze dodajesz oprócz grzybków :?: I jak długo to pracuje :?: Będę wdzięczny.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-01-14, 14:23

Trochę jest z tym zabawy i kosztów więc następnym razem pewnie dorzucę paczkę, dwie drożdży i po kłopocie. Ale po kolei:
1. Cukier inwertowany , aby ułatwić pracę drożdżom. Najpierw 25kg. Do tego actvit, dwie paczki drożdży i litr koncentratu pomidorowego. Razem około 130l. Założony wężyk z korkiem hydraulicznym (butelka z wodą).
2. Gdy Blg spadnie do 0...3 druga porcja (15kg) inwertowanego cukru i woda do 160l.
Żadnych grzałek, beczka zimą ocieplona karimatą i kocem. W pomieszczeniu 10...15°C. W największe upały nie polecam fermentacji. Całość to 2-3 tygodnie. Samo się klaruje, bez żadnych dodatków.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-14, 17:28

@cemik1,
Dzięki za info. Na pewno będę bogatszy o te wiedzę. :lol:
Pozdrawiam

furman

Post autor: furman » 2011-01-19, 08:50

Witam,

Wczoraj zrobiłem nastaw z tych drożdżaków 1 paczka+ 42 litry wody + 12 kg cukru + 30 gr pożywki AKTIVIT - Dziś rano blg 16. Temp. otoczenia 14 ° C, temp. nastawu 30,2 ° C

Jednocześnie puściłem na T3, także 1 paczka, 100 litrów wody + 25 kg cukru + 40 gr pożywki AKTIVIT + 3 kg zmielonych jabłek- dziś rano także blg 16. temp nastawu 32 ° C

Buzuje ostro, tylko martwi mnie ta temperatura, czy aby się nie ugotują?

( Zrobiłem nastaw tylko do celów przetestowania drożdży - nigdy nie destylowałem i nie będę destylował po fermentacji takich nasta-wów)
Ostatnio zmieniony 2012-09-05, 13:01 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-01-19, 09:45

Nie.

furman

Post autor: furman » 2011-01-24, 08:07

Witam ponownie,

Proszę o rady co dalej- prawdopodobnie nastawy się zatrzymały. Powód myślę iż zbyt niska temperatura. Od soboty w oby beczkach mam 5 blg i stoi. W sobotę temperatura w małej beczce spadła do 17,6 ° C w dużej 19,7 ° C. zamontowałem grzałki akwariowe ustawione na temp 25 ° C. Dziś rano sprawdziłem i nic się nie zmieniło. Zamieszałem dodałem trochę pożywki i co dalej? Jak mogę im jeszcze pomóc aby ruszyły?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-24, 09:21

Moim zdaniem, temperatura nastawu mogła być za wysoka i grzybki trochę ugotowały się.
Aktywować to teraz będzie trudno a więc po wyklarowaniu do kotła.
Następnym razem trzymaj temperaturę nie większą niż 28°C a najlepsza do czystej fermentacji to max 25°C.

furman

Post autor: furman » 2011-01-24, 10:42

A może dodać trochę drożdżaków, niech się namnożą i do ataku !

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-24, 11:26

elofura pisze:A może dodać trochę drożdżaków, niech się namnożą i do ataku !
A jak tak robiłem i nic nie dało. Tylko drożdże zniszczyłem.

furman

Post autor: furman » 2011-01-24, 11:49

A m się wydaje iż nie była za wysoka tylko za niska. Poczekam jeszcze 2 dni zobaczymy. Nic nie będę dodawał.

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2011-01-24, 12:29

I tak,
to co masz w tej chwili daj na kolumnę,
z pozostałości/tam jest jeszcze trochę cukru/zrób nowy nastaw i wtedy całość wykorzystasz.
No,ja bym tak zrobił.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2011-01-24, 19:47

elofura napisał:

,,Jednocześnie puściłem na T3, także 1 paczka, 100 litrów wody + 25 kg cukru + 40 gr pożywki AKTIVIT + 3 kg zmielonych jabłek- dziś rano także blg 16. temp nastawu 32 ° C"
Czekałem na reakcję kolegi co z tego wyjdzie,proszę poczytaj wątek o tych drożdżach od pierwszej strony a dowiesz się,że jedna paczka na tyle wody i cukru to zbyt mało,może dwie by pociągnęły,T24 dają radę takiej ilości ale ich w jednej paczce jest prawie dwa razy więcej.Możesz zrobić jak pisze kol wyżej tak jest korzystnie,możesz też spróbować dodać jeszcze jedną paczkę tych drożdży + pożywka (np.jabłka przecier pomidorowy)

furman

Post autor: furman » 2011-01-27, 08:14

Witam,
A więc sprawdziły się moje przypuszczenia. Dziś rano rano 50 litrowa beka na Turbo Star Vodka -2blg, a 120 litrowa beka na T3 około -1blg. Jednoznacznie mogę powiedzieć iż są bardzo czułe na temperaturę. Grzałeczki ustawione były na 25 ° C

Pozdrawiam.

furman

Post autor: furman » 2011-02-02, 09:23

Witam,

Mam pytanie czy dodanie np. cukierków do nastawu zaraz przed destylacją na kolumnie coś zmieni w smaku, zapachu?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości