Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation
to jak tak to mogę podjąć się testu drożdży 23% od 98% na 100% ale w przyszłym roku bo ujemne temperatury na zewnątrz w zimie nie pozwolą mi brykać Ciekaw jestem jaki nastaw ma zapach i jak długo trwa fermentacja + klarowanie na tych drozdkach Do odważnych świat należy
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
No to powrót do tematu Dzisiaj rektyfikowałem nastaw cukrowy na drożdżach jak w temacie, jestem jak najbardziej zadowolony i opinia moja o tych grzybkach jest wielce pozytywna Drożdże zeżarły cały cukier do zera, rektyfikat jutro popłynie na węgiel, czuć zapach ale mniejszy niż w przypadku drożdży turbo, a im destylat czystszy tym więcej może go "przepłynąć" przez "złoże" węgla aktywowanego. Zakładam, że na 2kg węgla można "wrzucić" jednorazowo 20L raz rektyfikowanej surówki rozcieńczonej do mocy ≈45% (i mocno schłodzonej).
Jedyny minus to taki, że trwa to dłużej, ale wiadomo, to nie są drożdże typu turbo
Czyli
Jedyny minus to taki, że trwa to dłużej, ale wiadomo, to nie są drożdże typu turbo
Czyli
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2009-10-10, 11:37
witam , niedawno kupilem drozdze turbo star vodka pure fermentation . zalozylem nastaw w 30l beczce . tak jak w przepisie uzylem 6kg cukru . po 7 dniach skonczyl sie proces fermentacji . po przedestylowaniu otrzymalem 3.7L bimbru o mocy 78% , mierzylem zawartosc alkoholu co 200ml i pierwsze pomiary mnie zaszokowaly , przy ok 2 L moc mierzonego alkoholu nie spadla ponizej 85% , taki byl najnizszy pomiar . pozniej wiadomo poszly slabsze pomiary , ale ja nie robie spirytusu tylko zeby bylo od razu do picia , takie w granicach 80% i naprawde jestem mile zaskoczony z pracy tych drozdzy .
producent niby zaleca stosowanie klaru , ale naprawde nie ma potrzeby , bimberek wyszedl krysztal , zero fetoru , czuc lekka nutke drozdzy , ale wg mnie taki ma byc bimber , musi byc czuc odrobine drozdzy
naprawde jestem mile zaskoczony i polecam te drozdze
producent niby zaleca stosowanie klaru , ale naprawde nie ma potrzeby , bimberek wyszedl krysztal , zero fetoru , czuc lekka nutke drozdzy , ale wg mnie taki ma byc bimber , musi byc czuc odrobine drozdzy
naprawde jestem mile zaskoczony i polecam te drozdze
ja wczoraj przepuściłem nastaw z tytułowych drożdży. Sam nastaw był całkiem dobry w smaku (przypadkiem spróbowałem przy ściąganiu wężykiem z balona )
uzyskałem prawie 4l spirytusu (od początku do końca leciało 97% przy temperaturze 20 - 23°C ale zapach i smak bez rewelacji tzn nie lepiej niż w przypadku nastawu woda-cukier-drożdże-żyto...powoli zaczynam planować budowę filtra węglowego
uzyskałem prawie 4l spirytusu (od początku do końca leciało 97% przy temperaturze 20 - 23°C ale zapach i smak bez rewelacji tzn nie lepiej niż w przypadku nastawu woda-cukier-drożdże-żyto...powoli zaczynam planować budowę filtra węglowego
Witam :
@thekelners
pozdrawiam
98%
@thekelners
dlatego iż nastaw nie był dostatecznie wyklarowany z fluktujacych jeszcze po nastawie drożdży dlatego :czuc lekka nutke drożdży , ale wg mnie taki ma byc bimber , musi byc czuc odrobine drożdży
ja tez polecam i potem weryfikacja - ale ogólnie wiadomo że wszystko zależy od gustu a o gustach się nie dyskutuje .producent niby zaleca stosowanie klaru
pozdrawiam
98%
no coż, nic nie zamierzam zdejmować, tyle pokazał alkoholomierz od 98% a biowinowski ponad 99% czy mi wierzysz czy nie to już mi zwisaa_priv pisze:Zdejmij trochę. To nie opowieści wędkarskie.mani51 pisze:[...] od początku do końca leciało 97% przy temperaturze 20 - 23°C [...]
pzdr
PS
na rybach nigdy jeszcze nie byłem
Ale chyba masz świadomość tego ile tak naprawdę można osiągnąć maksymalnie w przypadku azeotropu?mani51 pisze: [...] a biowinowski ponad 99% [...]
Bo jeśli nie masz tej świadomości to mnie to też zwisa.mani51 pisze: [...] czy mi wierzysz czy nie to już mi zwisa [...]
Przecież to Ty się ośmieszasz, a nie ja.
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości