Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-02-02, 09:25

Nic nie zmieni.
OLO 69

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2011-02-02, 16:05

Zależy jakie to cukierki :)
Jestem pewien, że np. miętowe dużo zmienią.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2011-02-02, 16:29

Jeśli dodasz cukierki "przed destylacją na kolumnie" to raczej zmieni, jeśli przed rektyfikacją to nie powinno zmienić bo otrzymamy czysty spirytus :P
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

faywell
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-09, 23:34

Post autor: faywell » 2011-02-23, 12:26

witam !
zrobiłem nastaw:13 kg cukru rozpuściłem w 13 litrach gotującej się wody, dodałem 150 g. kwasku cytrynowego. Po ok. 40 minutach gotowania wyklarował się syrop.
Syrop wymieszałem w beczce z 31 litrami wody z kranu i gdy temperatura nastawu spadła na 29 stopni wymieszałem dwa pakiety drożdży vodka star turbo yeast( 66 g oczywiście w jednej torebce). Po dwóch tygodniach dodałem 1 litr przecieru pomidorowego bo miałem nadzieję że pomoże drożdżom skonsumować wszystek cukier. Minęło już 3 tygodnie fermentacja ustała a nastaw jest jeszcze słodki, nie mam miernika cukru ale mierzłem organoleptycznie.Temperatura w pomieszczeniu jest stała wynosi ok 25 stopni.
Poczekam jeszcze parę dni i zobaczę co wyjdzie na kolumnie, ale jak na teraz to te drożdże nie za bardzo mi się podobają.
pozdrawiam wszystkich.

furman

Post autor: furman » 2011-02-23, 12:36

Wg, mnie przesadziłeś z kwaskiem, jakie miałeś ph wody przed aplikacją kwasku? I w ogóle co to z kwasek cytrynowy.

Pomijam fakt iż parę postów wyżej masz opisane sprawdzone proporcje drożdży -wody -cukru.
Po co sobie utrudniać :nie_wiem ?

cocaine
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-11-23, 18:41

Post autor: cocaine » 2011-03-01, 20:00

Witam,
zrobiłem na tych drożdżach 7 kg cukru w 30 litrach wody, przefermentowało ładnie w 6 dni. Całkiem miły zapach mają ( Po fermentacji ! W trakcie to koniec świata). Jednak mam problem z klarowaniem. Najpierw dodałem żelatyny, a później dodałem zol krzemionkowy zrobiony ze szkła wodnego. Metoda dawała ładne wyniki w 3 dni na drożdżach babuni, ale na Vodka starach po 5 dniach sklarowało się do połowy i dalej ni cholery. Od połowy utworzyła się gęsta zawiesina (kłaczki krzemionki wykrystalizowanej i drożdże), która w ogóle nie opada już albo jest to tak powolne, że nie zauważalne. Czy ktoś miał podobne problemy z klarowaniem po tych drożdżach?
Pozdrawiam

faywell
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-09, 23:34

Post autor: faywell » 2011-03-11, 12:23

witam!
drożdże są znakomite tylko ze mnie jest fujara, ponieważ pomyliłem się i do nastawu wlałem
o 10 litrów mniej wody niż przewiduje receptura. Kwasek cytrynowy raczej nie miał wpływu na fermentację, dawno temu kiedy robiłem wina, wyczytałem w mądrej książce , że z owoców o większej kwasowości można zrobić mocniejsze wino.
Napisałem aby sprostować poprzedni mój post.
Pozdrawiam-FUJARA faywell.

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-04-23, 09:50

zrobiłem na Vodka Star(10-40-1) i jakoś wolno idzie w porównaniu z t3,dodałem nawet przecieru pomidorowego lecz dalej jakieś zamulone te drożdżaki,mam nadzieję że zejdzie do - :?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-04-23, 19:25

manfred pisze:zrobiłem na Vodka Star(10-40-1) i jakoś wolno idzie...
Zdaje mi się, że nie są w stanie przerobić takiej ilości słodkości. Paczuszka waży tylko 66g a t3 2x więcej. 1 paczka Vodka Star przerobią maxa 8 kg a 1 paczka T3 spoko 15 kg. Może być problem z zejściem poniżej "0".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-04-28, 21:27

podsumowanie ;t3 zakończyły pracę w ciągu sześciu dni do -3blg,natomiast vodka co prawda zeszły do -1blg i jeszcze delikatnie pracują,lecz potrzebowały na to ponad tydzień więcej, jednak nie nadają się do tak dużych nastawów troszkę ich za mało w paczuszce a cena wyższa ; wniosek t3 :1st
pozdrawiam

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-06-27, 21:30

Vodka przerobiła mi 7kg cukru w 30l wody,czas reakcji jakieś 5 dni obecnie zaczyna klarować się nastaw.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-12-29, 22:04

Dla wiadomości potomnych, wynik mojego eksperymenta z tymi drożdzami-12kg cukru+42l wody+2 paczki drożdży.Po trzech dniach 0 na cukromierzu, dodana porcja wody i cukru 6+21.Po kolejnych 3 dniach znowu zero i jeszcze jedna porcja.Efekt-po19dniach -4 i zaczyna klarować.Temp. 20-25st.Wniosek-trudno osiagnąć wieksza wydajność z jednej paczki, tak jak na 24-godzinnych. Nie mniej jednak jak nie zależy na czasie to dla walorów smakowych warto je stosować.
Pozdrawiam.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2012-01-25, 22:13

Jestem po pierwszych gotowaniach na tych grzybkach. Prawie zapomniałem, że miałem nastaw, ale dzięki temu idealnie sie sklarował, prawie kryształ, pomijajac kolorek. Wyjatkowo mało odpadu, przedgonu wyszło mi 150ml z 27l i to z zapasem, bo 50ml zalatywało. pogonu to wydusiłem ok. 300ml. Przy owocówkach to pod tym względem była masakra.
No i smaczek destylatu-można wprost z odbioru do gardziołka odbierać :mrgreen:
Ciekaw jestem, czy ktoś próbował na prostym aparacie tych drożdzy, jaki bimberek z tego mógł wyjść.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2012-01-25, 22:28

Jak kiedyś robiłem na pot stilu ale jakieś różnicy mnie zauważyłem na +.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2012-01-25, 22:59

Dobrze wiedzieć. Zapach nastawu bardzo jest przyjemny, aż kuszący, by go potraktować jak owocówke. No ale to tylko drożdże i cukier.
Pozdrawiam.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości