Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2010-02-10, 12:22

Kacper
Trochę żartem
Po prostu ty lubisz pić nie przeżarty spirytus rozcieńczony wodą a nie ułożoną wódeczkę.
Ja osobiście lubię bimbrowate posmaki ale tylko posmaki i zauważyłem że takie destylaty w których nie trzymasz się ścisłe reżimu temp. i odpowiedniego refluksu po czasie ujawniają te smaczki. To jest moje spostrzeżenie nie wiem czy inni tak mają.
Pozdrawiam
Rafał
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-02-10, 14:38

Ja podałem sposób jak porozdzielać dobre urobki a co niektórzy se z tego żartowali. :wall

@KACPER

Jak destylujesz np. 50 l nastawu to ustaw 6 butelek litrowych.
Pierwsza i ostatnia do wychlania od razu a pozostałe jako serce można leżakować.
Mozna zastosowac i butelki 0,5 litrowe to jeszcze więcej dobra mozna se odłozyć do leżakowania.
Ja destyluje na kolumnie a jak ktoś wszystko pakuje do jednego gara swoj urobek np. :wink: to później tak ma.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-02-10, 17:18

bodzio.1974 pisze:Ja podałem sposób jak porozdzielać dobre urobki a co niektórzy se z tego żartowali. :wall

@KACPER

Jak destylujesz np. 50 l nastawu to ustaw 6 butelek litrowych.
Pierwsza i ostatnia do wychlania od razu a pozostałe jako serce można leżakować.
Mozna zastosowac i butelki 0,5 litrowe to jeszcze więcej dobra mozna se odłozyć do leżakowania.
Ja destyluje na kolumnie a jak ktoś wszystko pakuje do jednego gara swoj urobek np. :wink: to później tak ma.
kolego Bodzio!! super ale jak możesz to przelicz mi te proporcja na 20 l nastawu
a tak poważnie tamten destylat był ścisłe w/g przepisu+ 2 torebki herbatki malinowej w odstojniku dla smaczku, niestety nie używam kolumny jest zrobiona, gotowa, ale mam jakieś wewnętrzne opory przez pierwszym odpaleniem.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2010-02-11, 12:30

Kacper masz teraz okazje odpalić maszynę jak przedestylujesz ten śmierdzący destylat to zobaczysz czy jest sens używać kolumny. Możesz jeszcze potraktować ten destylat węglem aktywnym, napewno pomorze chodz i tak nie będzie to rewelacja
Pozdrawiam
Rafał
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2010-02-12, 17:51

@kacper, przelicz x 0,4, wyjdzie 5 butelek 0,5 z pierwszą i ostatnią postąpisz jak przedmówca nakazał

SorryYanku
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2007-11-08, 08:48
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: SorryYanku » 2010-02-28, 09:00

Podzielę się moimi skromnymi doświadczeniami dotyczącymi drożdży jak w temacie. To moje trzecie drożdźe jeżeli chodzi o nazwę i jestem zadowolony. Nastaw robiony x2 - czyli 12kg cukru/42l wody+ 2l przecieru pomidorowego po 8 dniach -1 Blg do tego 1 turbo klar na 24 h i do rury. W beczce cały czas grzałka akwariowa ustawiona na 25 oC. Nie miałem żadnych problemów, wybryk łagodny, jakby słodki.

karpkrzy
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2006-11-17, 12:36

Post autor: karpkrzy » 2010-03-15, 14:11

Teraz ja też mogę podzielić się doświadczeniem w temacie Turbo STAR VODKA hyper pure. Użyłem nastawu z 16 kg cukru, 4kg suszonych daktyli, 25 gr. kwasku cytrynowego i 47 litrów wody. Nastaw początkowy z 10 kg cukru, 37 litrów wody, zmiksowane daktyle i 15 gr. kwasku. Pozostałość dodana po trzech dniach. Po dwuch tygodniach winomierz wskazywał -1 a moc wyszła ok 17%.

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-05-05, 19:25

Witam ,moja pinia o tych drozdzach jest jak najbardziej pozytywna juz dwa razy nastawialem na nich ,moja aparatura to pot-still dwa razy destyluje i po rozrobieniu do 55% na wegiel od kolegi98% a koncowy efekt taki ze jak dalem do spróbowania to mówili ze to spirytus rozrobiony i nie wierzyli ze to bimberek :))

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2010-08-05, 18:02

Witam,z Vodka Starami taki wniosek trzeba ostrożnie,dałem eksperymentalnie,raz 6,5kg cukru na 21L wody-przerobiły to, natomiast 7kg na 21L wody już nie chciały do końca przerobić,z postow wynika,że jednak można im delikatnie podnosić poprzeczkę jeśli chodzi o ilość wody i cukru,natomiast dodawanie np 2kg daktyli lub 2 L koncentratu pomidorowego 12-14zł,chyba sporo przedraża,pomijając kwestię tego ,że miałbym opory przed piciem alkoholu z pomidorow...
Tak wiem,że ponoć to świetna pożywka dla drożdżakow...
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań,i dziwię się ,że komuś z forum alkohol na tych drożdżach zaczął po kilku miesiącach nieprzyjemnie capić,mam na nich zrobione kilkumiesięczne wodki i są doskonałe.Delikatne w smaku mimo ,że maja te 55%-az trudno uwierzyć,z resztą-spotkałem sie z opinią poczęstowanej osoby-że ta wodka jest słodka-mimo,że bez dodatku cukru-zwykła czyściocha...Nazwa tych drożdży jest adekwatna do ich jakości-ciekawe jak im się udało wyhodować takie mutanty;-)

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-08-05, 22:09

witam ja dałem 10 kg cukru o 30 l wody i po jednej witaminie b6 i multiwitaminie, pisza ze drozdze maja pozywke ale jak sie podnosi cukier to trzeba dodac pozywki mi przerobiły bez problemu :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2010-08-06, 11:33

Witam. Kilkakrotnie robiłem na nich nastawy i dawałem na paczuszkę 10 kg i żadnej pożywki i przerabiały całość spokojnie do - Blg.Natomiast dodanie pożywki na pewno nie zaszkodzi.Z drożdży T24H na paczke dawałem 15 kg i też bez problemu.(Musze tak zrobić z turbo star-zobaczymy czy dają rade) :lol: :lol:

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2010-08-06, 17:33

Tak,tylko T24 H to zupełnie inna bajka,np tydzień temu nastawiłem 45gram T48h z 6kg cukru i 21l wody dziś jest :minus 1,smakowo jednak one nie są tak genialne jak Vodka Star.Bałbym sie im dwukrotnie podnosić poziom cukru i wody z postow kolegow,ktorzy tego probowali wynika,że to niemożliwe ,tzn przerobia tylko część cukru i fermentacja się zatrzyma,nawet restarty kiepsko się udają...Piszę co wyczytałem z forum.Także raczej bez szans-ale czytałem ,że można im dać 30L wody i 10kg cukru-przerobią to na jednej paczce Starow,to to samo co na 21 l wody i 6kg cukru dać tylko 44gramy Vodka S.

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-22, 19:39

dadzą radę. ja robiłem nastawy wszystko x2 i chodziło ok tygodnia do blg-.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2010-12-09, 10:52

Może i ja coś dorzucę o tych grzybkach. Są dobre ale rewelacji nie ma, tzn cena do jakości.
Torebka tych drożdżaków waży 66g i za wiele z nich to nie uzyskamy a kosztują kilkanaście złociszy. Destylat wychodzi dobry i przy dobrym sprzęcie nie zachodzi potrzeba puszczania drugi raz.
Reasumując, są dobre jakościowo ale nie najlepsze i wydajność mała.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-13, 15:21

Robiłem ostatnio doświadczenia z tymi grzybkami ile są w stanie zjeść.
Wiadomo, że z 6kg radzą sobie bez problemu dałem więc 7 kg i też dały radę przez 7 dni - BLG (-4).
Następny nastaw to 8 kg plus 23 l wody i też przeżarły do (-4) BLG ale tym razem potrzebowały już 10 dni.
Temperatura nastawu 25-28 °C.

W tej chwili cena tych drożdży nieco spadła :brawo i już można zdecydowanie wziąć je pod swoje rozważania.

Czy ktoś próbował większe ilości na 1 paczce i z jakimi skutkami :?:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości