Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation
Kacper
Trochę żartem
Po prostu ty lubisz pić nie przeżarty spirytus rozcieńczony wodą a nie ułożoną wódeczkę.
Ja osobiście lubię bimbrowate posmaki ale tylko posmaki i zauważyłem że takie destylaty w których nie trzymasz się ścisłe reżimu temp. i odpowiedniego refluksu po czasie ujawniają te smaczki. To jest moje spostrzeżenie nie wiem czy inni tak mają.
Pozdrawiam
Rafał
Trochę żartem
Po prostu ty lubisz pić nie przeżarty spirytus rozcieńczony wodą a nie ułożoną wódeczkę.
Ja osobiście lubię bimbrowate posmaki ale tylko posmaki i zauważyłem że takie destylaty w których nie trzymasz się ścisłe reżimu temp. i odpowiedniego refluksu po czasie ujawniają te smaczki. To jest moje spostrzeżenie nie wiem czy inni tak mają.
Pozdrawiam
Rafał
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Ja podałem sposób jak porozdzielać dobre urobki a co niektórzy se z tego żartowali.
@KACPER
Jak destylujesz np. 50 l nastawu to ustaw 6 butelek litrowych.
Pierwsza i ostatnia do wychlania od razu a pozostałe jako serce można leżakować.
Mozna zastosowac i butelki 0,5 litrowe to jeszcze więcej dobra mozna se odłozyć do leżakowania.
Ja destyluje na kolumnie a jak ktoś wszystko pakuje do jednego gara swoj urobek np. to później tak ma.
@KACPER
Jak destylujesz np. 50 l nastawu to ustaw 6 butelek litrowych.
Pierwsza i ostatnia do wychlania od razu a pozostałe jako serce można leżakować.
Mozna zastosowac i butelki 0,5 litrowe to jeszcze więcej dobra mozna se odłozyć do leżakowania.
Ja destyluje na kolumnie a jak ktoś wszystko pakuje do jednego gara swoj urobek np. to później tak ma.
kolego Bodzio!! super ale jak możesz to przelicz mi te proporcja na 20 l nastawubodzio.1974 pisze:Ja podałem sposób jak porozdzielać dobre urobki a co niektórzy se z tego żartowali.
@KACPER
Jak destylujesz np. 50 l nastawu to ustaw 6 butelek litrowych.
Pierwsza i ostatnia do wychlania od razu a pozostałe jako serce można leżakować.
Mozna zastosowac i butelki 0,5 litrowe to jeszcze więcej dobra mozna se odłozyć do leżakowania.
Ja destyluje na kolumnie a jak ktoś wszystko pakuje do jednego gara swoj urobek np. to później tak ma.
a tak poważnie tamten destylat był ścisłe w/g przepisu+ 2 torebki herbatki malinowej w odstojniku dla smaczku, niestety nie używam kolumny jest zrobiona, gotowa, ale mam jakieś wewnętrzne opory przez pierwszym odpaleniem.
pozdrawiam
Kacper masz teraz okazje odpalić maszynę jak przedestylujesz ten śmierdzący destylat to zobaczysz czy jest sens używać kolumny. Możesz jeszcze potraktować ten destylat węglem aktywnym, napewno pomorze chodz i tak nie będzie to rewelacja
Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2007-11-08, 08:48
- Lokalizacja: skądinąd
Podzielę się moimi skromnymi doświadczeniami dotyczącymi drożdży jak w temacie. To moje trzecie drożdźe jeżeli chodzi o nazwę i jestem zadowolony. Nastaw robiony x2 - czyli 12kg cukru/42l wody+ 2l przecieru pomidorowego po 8 dniach -1 Blg do tego 1 turbo klar na 24 h i do rury. W beczce cały czas grzałka akwariowa ustawiona na 25 oC. Nie miałem żadnych problemów, wybryk łagodny, jakby słodki.
Teraz ja też mogę podzielić się doświadczeniem w temacie Turbo STAR VODKA hyper pure. Użyłem nastawu z 16 kg cukru, 4kg suszonych daktyli, 25 gr. kwasku cytrynowego i 47 litrów wody. Nastaw początkowy z 10 kg cukru, 37 litrów wody, zmiksowane daktyle i 15 gr. kwasku. Pozostałość dodana po trzech dniach. Po dwuch tygodniach winomierz wskazywał -1 a moc wyszła ok 17%.
Witam ,moja pinia o tych drozdzach jest jak najbardziej pozytywna juz dwa razy nastawialem na nich ,moja aparatura to pot-still dwa razy destyluje i po rozrobieniu do 55% na wegiel od kolegi98% a koncowy efekt taki ze jak dalem do spróbowania to mówili ze to spirytus rozrobiony i nie wierzyli ze to bimberek )
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Witam,z Vodka Starami taki wniosek trzeba ostrożnie,dałem eksperymentalnie,raz 6,5kg cukru na 21L wody-przerobiły to, natomiast 7kg na 21L wody już nie chciały do końca przerobić,z postow wynika,że jednak można im delikatnie podnosić poprzeczkę jeśli chodzi o ilość wody i cukru,natomiast dodawanie np 2kg daktyli lub 2 L koncentratu pomidorowego 12-14zł,chyba sporo przedraża,pomijając kwestię tego ,że miałbym opory przed piciem alkoholu z pomidorow...
Tak wiem,że ponoć to świetna pożywka dla drożdżakow...
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań,i dziwię się ,że komuś z forum alkohol na tych drożdżach zaczął po kilku miesiącach nieprzyjemnie capić,mam na nich zrobione kilkumiesięczne wodki i są doskonałe.Delikatne w smaku mimo ,że maja te 55%-az trudno uwierzyć,z resztą-spotkałem sie z opinią poczęstowanej osoby-że ta wodka jest słodka-mimo,że bez dodatku cukru-zwykła czyściocha...Nazwa tych drożdży jest adekwatna do ich jakości-ciekawe jak im się udało wyhodować takie mutanty;-)
Tak wiem,że ponoć to świetna pożywka dla drożdżakow...
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań,i dziwię się ,że komuś z forum alkohol na tych drożdżach zaczął po kilku miesiącach nieprzyjemnie capić,mam na nich zrobione kilkumiesięczne wodki i są doskonałe.Delikatne w smaku mimo ,że maja te 55%-az trudno uwierzyć,z resztą-spotkałem sie z opinią poczęstowanej osoby-że ta wodka jest słodka-mimo,że bez dodatku cukru-zwykła czyściocha...Nazwa tych drożdży jest adekwatna do ich jakości-ciekawe jak im się udało wyhodować takie mutanty;-)
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Tak,tylko T24 H to zupełnie inna bajka,np tydzień temu nastawiłem 45gram T48h z 6kg cukru i 21l wody dziś jest :minus 1,smakowo jednak one nie są tak genialne jak Vodka Star.Bałbym sie im dwukrotnie podnosić poziom cukru i wody z postow kolegow,ktorzy tego probowali wynika,że to niemożliwe ,tzn przerobia tylko część cukru i fermentacja się zatrzyma,nawet restarty kiepsko się udają...Piszę co wyczytałem z forum.Także raczej bez szans-ale czytałem ,że można im dać 30L wody i 10kg cukru-przerobią to na jednej paczce Starow,to to samo co na 21 l wody i 6kg cukru dać tylko 44gramy Vodka S.
Może i ja coś dorzucę o tych grzybkach. Są dobre ale rewelacji nie ma, tzn cena do jakości.
Torebka tych drożdżaków waży 66g i za wiele z nich to nie uzyskamy a kosztują kilkanaście złociszy. Destylat wychodzi dobry i przy dobrym sprzęcie nie zachodzi potrzeba puszczania drugi raz.
Reasumując, są dobre jakościowo ale nie najlepsze i wydajność mała.
Torebka tych drożdżaków waży 66g i za wiele z nich to nie uzyskamy a kosztują kilkanaście złociszy. Destylat wychodzi dobry i przy dobrym sprzęcie nie zachodzi potrzeba puszczania drugi raz.
Reasumując, są dobre jakościowo ale nie najlepsze i wydajność mała.
Robiłem ostatnio doświadczenia z tymi grzybkami ile są w stanie zjeść.
Wiadomo, że z 6kg radzą sobie bez problemu dałem więc 7 kg i też dały radę przez 7 dni - BLG (-4).
Następny nastaw to 8 kg plus 23 l wody i też przeżarły do (-4) BLG ale tym razem potrzebowały już 10 dni.
Temperatura nastawu 25-28 °C.
W tej chwili cena tych drożdży nieco spadła i już można zdecydowanie wziąć je pod swoje rozważania.
Czy ktoś próbował większe ilości na 1 paczce i z jakimi skutkami
Pozdrawiam
Wiadomo, że z 6kg radzą sobie bez problemu dałem więc 7 kg i też dały radę przez 7 dni - BLG (-4).
Następny nastaw to 8 kg plus 23 l wody i też przeżarły do (-4) BLG ale tym razem potrzebowały już 10 dni.
Temperatura nastawu 25-28 °C.
W tej chwili cena tych drożdży nieco spadła i już można zdecydowanie wziąć je pod swoje rozważania.
Czy ktoś próbował większe ilości na 1 paczce i z jakimi skutkami
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości