Strona 1 z 1

Drożdże sauternes czy dadzą radę?

: 2009-08-24, 17:09
autor: sprytny
Witam,

Od długiego czasu tylko czytałem forum teraz chciałem o coś zapytać.

Żona ma była proszono aby kupić mi drożdże uniwersalne/tokaj/inne do win mocnych. Wróciła dumna z siebie bo kupiła to co chciałem... drożdże BIOWIN Sauternes. Przeczytałem, że są to drożdże do lekkich białych win.

I teraz moje pytanie: czy drożdże taki dadzą radę? Robię (już nie pierwszy raz:) "calvados". W tym roku będzie to około 80l soku z jabłek + ~10kg cukru. Myślicie, że mogę spokojnie użyć tych drożdży czy lepiej kupić odpowiednie?


--
AW

: 2009-08-24, 19:02
autor: cemik1
Możesz użyć. Zakłdając blg soku 14, dodany cukier i całkowite odfermentowanie, otrzymujemy 14,2% alkoholu. Ja jednak, na wszelki wypadek, zastosowałbym drożdże do win mocnych porto, madera. Cukier dodaj po tygodniu, dwóch.

: 2009-08-24, 20:05
autor: sprytny
Dziękuje bardzo za pomoc! :)

: 2009-09-04, 01:35
autor: cieptas
nie wiem czy dobrze dobralem proporcje, ale drozdze do win lekkich jak dasz wiecej cukru zrobia ci bez problemu mocny nastaw

: 2009-09-04, 13:26
autor: vooyeck
Oto charakterystyka niektórych drożdży w zastosowaniach do "mocy" win:

-Bordeaux - słabe
-Burgund - średnie
-Malaga - mocne
-Portwein - średnie
-Riesling - słabe
-Tokay - średnie/mocne
-Sherry - mocne
-Sauternes - słabe/śr.
-Madera - mocne
-Uniwersalne - mocne

Wzałożeniu:
słabe=max 13%
średnie=max15%
mocne=max18%

@sprytny przy tej ilości soku i założonym 14% możesz użyć 13kg cukru (bez wody oczywiście)

pozdrawiam

: 2009-09-04, 15:10
autor: cieptas
z moich doswiadczen wynika ze Rieslingi sa najlepsze do lekkich jabklowych :slinka