Witam,
Od długiego czasu tylko czytałem forum teraz chciałem o coś zapytać.
Żona ma była proszono aby kupić mi drożdże uniwersalne/tokaj/inne do win mocnych. Wróciła dumna z siebie bo kupiła to co chciałem... drożdże BIOWIN Sauternes. Przeczytałem, że są to drożdże do lekkich białych win.
I teraz moje pytanie: czy drożdże taki dadzą radę? Robię (już nie pierwszy raz:) "calvados". W tym roku będzie to około 80l soku z jabłek + ~10kg cukru. Myślicie, że mogę spokojnie użyć tych drożdży czy lepiej kupić odpowiednie?
--
AW
Drożdże sauternes czy dadzą radę?
Oto charakterystyka niektórych drożdży w zastosowaniach do "mocy" win:
-Bordeaux - słabe
-Burgund - średnie
-Malaga - mocne
-Portwein - średnie
-Riesling - słabe
-Tokay - średnie/mocne
-Sherry - mocne
-Sauternes - słabe/śr.
-Madera - mocne
-Uniwersalne - mocne
Wzałożeniu:
słabe=max 13%
średnie=max15%
mocne=max18%
@sprytny przy tej ilości soku i założonym 14% możesz użyć 13kg cukru (bez wody oczywiście)
pozdrawiam
-Bordeaux - słabe
-Burgund - średnie
-Malaga - mocne
-Portwein - średnie
-Riesling - słabe
-Tokay - średnie/mocne
-Sherry - mocne
-Sauternes - słabe/śr.
-Madera - mocne
-Uniwersalne - mocne
Wzałożeniu:
słabe=max 13%
średnie=max15%
mocne=max18%
@sprytny przy tej ilości soku i założonym 14% możesz użyć 13kg cukru (bez wody oczywiście)
pozdrawiam
pozdrawiam
Wujek
Wujek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości