Drożdże

4yandrzej
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-02, 12:31

Drożdże

Post autor: 4yandrzej » 2009-10-14, 10:14

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z drożdżami gorzelniczymi z Euro-Winu

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2009-10-14, 15:59 ]
Tematy i zdania starajmy się zaczynać wielką literą
Ostatnio zmieniony 2009-10-14, 15:59 przez 4yandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-10-14, 11:15

Cześć.
Swego czasu kupowałem u niego Drożdże gorzelnicze, coobra 24h na allegro nie było zbyt wielkiego wyboru i te akurat tylko u niego były dostępne.
W sumie to pewnie z ponad 10 opakowaniami miałem do czynienia i eksperymentowałem.
Przepis podaje 6 kg cukru w 21 L wody.
lub ekonomiczniej
12 kg cukru, 42 L wody z tym, że czas fermentacji to 4 dni.
Próbowałem jeszcze zwiększyć dawkę 24kg cukru w beczce 120l do pełna i trwało to miesiąc.
Drożdże poleciłem kilku znajomym i są też zadowoleni.
Aha wyklarowany nastaw po destylacji naprawdę bardzo mało czuć drożdżami.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-10-14, 11:20

My od kolegi @98% kupujemy. Napisz mu na pw i poproś o ofertę. Ma taniej i większy wybór. pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-10-14, 17:22 przez czornulek, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

4yandrzej
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-02, 12:31

Post autor: 4yandrzej » 2009-10-14, 11:24

Dzięmi za odpowiedz ale ja dopiero zaczynam a drożdże to nie są te aktywne Cobra tylko zwykłe gorzelnicze ;piszą aby stosować 15g na 100 l zacieru mam zamiar tyle dodać dodałem też 2 kg jabłek 1 kg śliwek i na 1 kg cukru 3 l wody,zaczeło pracę bez drożdży czy na razie wszystko robię dobrze, czy coś jeszcze dodać

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-10-14, 11:53

czornulek pisze:My od kolegi 98procent kupujemy. Napisz mu na pw i popros o oferte. Ma taniej i wiekszy wybòr. pzdr
Doskonale wiem.
Ofertę kolegi 98% mam i skorzystam nie raz.
Zresztą zamówienie już szykuję i niebawem wysyłam. :wink:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-15, 00:41

Witam Kolego @4yandrzej co w.g. ciebie znaczy zacier :?: :?:
bo to pojecie "zakomnistycznoine" - od komuny .
ZACIER - jest to produkt powstający przy udziale śruty , mąki , z zbóż i ziemniaków z zastosowaniem enzymów scukrzających i upłynniających .

natomiast
NASTAW - produkt z wykorzystaniem cukru , owoców .

dlatego jeżeli "piszą " zacier to odnosi sie do "zacieru " - żadna "gorzelnia " - która stosuje drożdże gorzelniane nie "pracuje" na sacharozie - cukrze - jaki byłby koszt wódki / spirytusu ?? myśle ze tyle ile trzeba dać za dobrej marki whysky ... .
dodałem też 2 kg jabłek 1 kg śliwek i na 1 kg cukru 3 l wody
to co Kolega dodał to pełni rolę pożywki naturalnej , jednak sugeruje dodanie pożywki mineralnej bogatszej w sole amonowe , azot , fosfor itp... to co "naturalnymi 'sposobami nie możemy dodać .


zaczeło pracę bez drożdży
:shock: bez dodanie drożdży ??? to Kolega dodał czy nie dodał ??? - jeżeli nie dodał to ma prawo "pracować " tylko że to fermentacja na drożdżach "dzikich " które 'wskoczyły" wraz z tymi owocami - nie osiągnie Kolega wysokiego stężenia - wyjdzie w okolicy 10-12% .
znam te drożdże - zacier dochodzi do max 12 % -tak podaje producent więc na sacharozie pociągnie do 10% i koniec .
czy coś jeszcze dodać
skoro nie ma drożdży to dodać drożdże ale te dawki to dać + 100% niż pisze , pożywkę koniecznie . Kontrolować temperaturę o sprawdzać jak idzie fermentacja czy blg spada ...

pozdrawiam
98%

MARTINEZ
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-12-15, 17:27

Post autor: MARTINEZ » 2009-10-20, 14:22

Witam
Mam pytanko zrobiłem nastaw nie będąc aptekarzem ale na oko to 8kg cukru jakieś 10kg rozgotowanych gruszek z 30 litrów wody 10 gram drożdży gorzelniczych i z 10 pożywki.
nastaw pracował całkiem nieźle teraz bardzo zwolnił. temperatura w pomieszczeniu około 20stopni.
taki sam nastaw mam z drożdży winiarskich i pracuje jest ok,
po jakim czasie powinienem przegonić ten nastaw z drożdży gorzelniczych? czy tyle samo to trwa co na winiarskich?

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-10-20, 14:31

przeczytaj co pisze na drozdzach (opakowaniu :-))jaka temperatura bo chyba tu sa gruszki pogrzebane :-)

MARTINEZ
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-12-15, 17:27

Post autor: MARTINEZ » 2009-10-20, 14:33

Wstyd się przyznać ale właśnie nie mam tego opakowania :(

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-10-20, 19:00

to jaka nazwa tych drozdzy?

MARTINEZ
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-12-15, 17:27

Post autor: MARTINEZ » 2009-10-20, 20:35

DROŻDŻE GORZELNICZE
Drożdże suszone aktywne
Klasyfikacja: Saccharomyces Cerevisiae

http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=156

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-10-20, 21:30

na pytanie o temp mozesz sam sobie teraz odpowiedziec bo te 20 stopni to wedlug mnie stanowczo za malo grzalka z termostatem i ogien.:-)

MARTINEZ
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-12-15, 17:27

Post autor: MARTINEZ » 2009-10-21, 09:08

dzieki za info
a jak z czasem mniej więcej? ile ma to ma chodzić? tyle co na winiarskich?

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2009-10-21, 16:36

najlepiej zmierzyć zawartość cukru balingomierzem i będziesz wiedział kiedy puszczać
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-10-22, 07:57

lub do czasu az zrobi sie cierpkie:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości