Najlepsze drożdże do cukrówek

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Najlepsze drożdże do cukrówek

Post autor: ojciecdyrektor » 2009-11-01, 21:28

Witam !
Od początku mojej "działalności" nie mogę zerwać z drożdżami piekarniczymi.
Nigdy mnie nie zawiodły, wiem jednak, że mają wiele wad min. dają dość niskie stężenie alkoholu i dużo fuzlowego smrodku.
Zakupiłem pewnego razu Red ethanol. Nie nadają się chyba zbytnio do cukrówek bo 2 razy robiąc na nich zepsułem 50 l nastawu.
Teraz znów chciał bym spróbować drożdży gorzelnianych, lecz nie wiem które były by dla mnie najlepsze. Wiem że na forum jest dużo o tym, jednak trudno to ogarnąć w niedługim czasie. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności drożdży, w miarę wysokiej wytrzymałości na stężenie alkoholu i niezbyt długiego czasu pracy. Robię też czasem nastawy owocowe więc w nich mogły by też działać...
Możecie mi polecić coś pewnego, najlepiej żeby było w ofercie 98.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

anulek
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2007-11-15, 20:35

Post autor: anulek » 2009-11-01, 21:36

Ja od kolegi 98%.Kupuję TURBO 8 KG.I muszę powiedzieć,że jeszcze mnie nie zawiodły.Naprawdę polecam.

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2009-11-01, 21:51

Tak, tylko mam jeden problem " Drożdże te pracują w zakresie temperatur od 20oC - 35oC, najbardziej optymalna temperatura pracy podczas fermentacji to 25oC" Nadchodzi zima a ja nie mam grzałki. Temperatura otoczenia nastawu to ok 18 stopni :/
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-11-01, 22:01

Witam!
Ja używam wiernie Coobra7, są ekonomiczne (12,90zł w WinoHobby).
Mimo tego, że są na 22l wody i 7kg cukru daję 27l wody i aż 9,5 (max 10kg) cukru: najpierw 8kg, po 2 dniach pozostałe 1,5-2kg cukru. To porcja na balon 34l.
Grzybki przerabiają wszystko do dobrego minusa w około tydzień, ale grzałkę akwariową 25W muszę obecnie stosować - to mały wydatek, 30zł, w każdym sklepie zoologicznym albo allegro.
Coobry są doskonałe, kiedyś uratowałem nimi bez problemu zatrzymaną, już dość mocną cukrówkę na Red Etanolach.

Właśnie zakończyłem pracę, z 32,5l nastawu wyszło 5,2l 96,2%, przedgonu ok. 0,25l, prawie cały pogon, odcięty, został w kotle.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2009-11-01, 22:43

Ja na piekarniczych otrzymuje 5 litrów 95% z 50 litrów nastawu -11 kg cukru :|
Jednak cena gorzelnianych drożdży na 50 l nastawu to 30 zł
http://allegro.pl/item791934208_drozdze ... _24_h.html
To tyle ile cały cukier :/ ! W jakiej cenie są u 98% ?
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

Jano68
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-10-11, 18:12
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Jano68 » 2009-11-02, 10:35

Zapominacie, że to tylko szczepy drożdży, więc i tak namnożą się same bez ograniczeń. Jest tylko kwestia stworzenia im optymalnych warunków.
Dawkowanie poszczególnych paczek jest związane nie z ilością drożdży tylko ilością pożywki w paczce. Tak więc jednym opakowaniem drożdży przerobicie i 200L nastawu jeśli dostarczycie dodatkowo odpowiednią ilość pożywki i cukru.

U mnie właśnie zakończyły przerabiać drożdże T3 (jedno opakowanie) 150L w beczce. Stopniowo dodawałem kolejne porcje wody z cukrem i pożywką. Proces trwał jakieś 10-14 dni.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-11-02, 10:41

Nie zapominamy o tym. Im więcej drożdzy z paczki wsypiesz, tym szybciej skończą fermentację ( po prostu szybciej się namnożą). Nie wszyscy chcą czekać 14 dni skoro można zrobić to w 3 dni.

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-11-02, 11:22

jechalem na cobrach ktore sa na 6kg a dalem 24kg podnioslem temp do 30stopni caly cukier na raz i po 5 dniach -3 Blg calosc 100 litrow

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-11-02, 11:22

Witam!
ojciecdyrektor pisze:...cena gorzelnianych drożdży na 50 l nastawu to 30 zł...
Jak wyżej napisano, nie musisz dawać według przepisu, możesz dać dwu- lub trzykrotnie więcej cukru i wody, należy tylko zachować proporcje (ja je i tak trochę zmieniam, daję więcej cukru przy Coobra7) - będzie tylko dłużej pracować.
Można i trzeba wtedy dodać pożywki, czy nawet dodatkowo witaminy B, bo proporcje tych składników zostaną mocno odchylone in minus.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-11-02, 17:09

ojciecdyrektor pisze:Tak, tylko mam jeden problem " Drożdże te pracują w zakresie temperatur od 20oC - 35oC, najbardziej optymalna temperatura pracy podczas fermentacji to 25oC" Nadchodzi zima a ja nie mam grzałki. Temperatura otoczenia nastawu to ok 18 stopni :/
Robiłem doświadczenie z alcotec turbo 24 i przy temperaturze w pomieszczeniu około zera, woda zagrzana do 30°C, beczka przykryta kocami.
Żadnych problemów, drożdże przerobiły cukier.
Pamiętaj że drożdże wydzielają oprócz CO2 również ciepło. :idea:

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2009-11-02, 21:23

woda zagrzana do 30°C
Stosujesz dodatkowo grzałkę czy woda tylko wstępnie podgrzana ?
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2009-11-02, 22:48

Jak drożdże dodasz do nastawu o temperaturze 30°C i będzie stał w ciepłym miejscu to temperatura skoczy szybko ponad 30°C.
Fermentacja trwa 1-3dni i wydziela się tyle energii że będziesz się zastanawiał czym to chłodzić :D Na piekarniczych ok 2-3tyg nastaw zdąży się sam schłodzić do temperatury otoczenia. Zrób jakiś nastaw na drożdżach aktywnych i będziesz w szoku co potrafią albo ALCOTEK TURBO 24H od kol 98% szybkość pracy :arrow: F1
pzdr
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2009-11-03, 01:12

Nie wiem czy jestem już na to gotowy... Jestem przyzwyczajony do miesięcznej pracy nastawu :P
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-11-03, 15:50

ojciecdyrektor pisze:
woda zagrzana do 30°C
Stosujesz dodatkowo grzałkę czy woda tylko wstępnie podgrzana ?
Woda tylko wstępnie podgrzana. Drożdże wydzielają tyle ciepła że nie potrzeba żadnej grzałki.

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2009-11-03, 20:24

z powodzeniem stosuję bayanusy ponieważ mogą pracować w dosyć niskiej temperaturze-czas pracy jest niestety dłuższy i cukier trzeba sypać w 2 dawkach.
juru

de gustibus non est disputandum

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości