Najlepsze drożdże do cukrówek

Karol123
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2008-12-12, 15:05

Post autor: Karol123 » 2009-11-13, 11:51

Spiryt, napisał:
Robiłem doświadczenie z alcotec turbo 24 i przy temperaturze w pomieszczeniu około zera, woda zagrzana do 30°C, beczka przykryta kocami.
Żadnych problemów, drożdże przerobiły cukier.
Kolego ,dawałeś jedną paczkę drożdży PURE na 6 czy też 12 kG cukru ?
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być jeszcze gorzej...

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-11-15, 18:39

W tym tygodniu zrobiłem próbę na Cobra 24 (moim zdaniem jest to odpowiednik ALCOTEK TURBO 24H, również masa 205g)
1 opakowanie Cobra 24
10kg cukru
35l wody
tempr. nastawu 27°C , tempr. otoczenia 6°C, pojemnik przykryty kurtką.
Po 24h temperatura wzrosła do 32°C.
Po 60h -3blg i praktycznie koniec fermentacji.
Po 72h , przedystelowane - uzysk 5l 96%
Po 96h skonsumowane :mrgreen:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-15, 18:43

I jak oceniasz Cobrę w vs Alcotek?
Pozdrawiam

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-11-15, 18:47

Bardzo podobne organoleptycznie. Chyba to to samo. Tylko inne opakowanie i dystrybutor.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-15, 18:59

A przez pryzmat przedgonów lub/i pogonów?
Pozdrawiam

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-11-15, 19:10

Hmm, tutaj nie powiem Ci dokładnie. Ostatnio dużo robiłem na Alcoteku i cukrze niemieckim. W tym przypadku bardzo ciężko było uzyskać z 10kg 5l destylatu. Tylko przy mocno żyłowanej końcówce. Przedgon na taką ilość to typowo około 300ml.
W wtorek mając w kieszeni świerzo kupioną w Winohobby Cobrę 24 wpadłem do sklepu spożywczego i kupiłem 10kg polskiego cukru. Przedgonu odebrałem podobną ilość , ale nie żyłowałem końcówki, ponieważ się śpieszyłem. Więc te 5l 96% mile mnie zaskoczyło.
Pytanie na, ile to wszystko było spowodowane innym cukrem, a drożdżami nie wiem.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-11-25, 21:26

ostatnio udalo mi się dostac w spożywczym drożdże piekarskie SAF-INSTANT 125 gram ( saccharomyces cerevisiae) za 5,60 zł, wyglądają jak RED ETHANOL małe wałeczki brązowawe. Mam pytanie czy te drożdże są takie same jak te typu RED ETHANOL czy gorzelniane lub te winne typu FERMIVIN na każdym z tych opakowań jest napis saccharomyces cerevisiae. Jeżeli są to inne drożdże to w czym jest różnica. I jeszcze jedno jeżeli nadają się do cukrówek to w jakich proporcjach je stosowac. :nie_wiem

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-11-25, 23:16

Homo sapiens to też jeden gatunek. A jednak żółta i biała odmiana tego gatunku jest podobno bardziej pracowita niż ciemna. Podobnie jest z drożdżami.....Tak, wiem jestem rasistą :mrgreen:
pozdrawiam
Wujek

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-12-26, 22:39

ja zrobilem cukrowke na kompocie z jablek ( nie chcialo mi sie przerabiac na sok) i dalem red ethanol i w temperaturze pokoju strasznie wolno fermentuje, najpierw jak bylo cieple to dosc dobrze pracowaly

wedlug mnie do cukrówek najlepsze "bajanusy" :)

Awatar użytkownika
slim24
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: slim24 » 2009-12-27, 18:15

banan pisze:ostatnio udalo mi się dostac w spożywczym drożdże piekarskie SAF-INSTANT 125 gram ( saccharomyces cerevisiae) za 5,60 zł, wyglądają jak RED ETHANOL małe wałeczki brązowawe. Mam pytanie czy te drożdże są takie same jak te typu RED ETHANOL czy gorzelniane lub te winne typu FERMIVIN na każdym z tych opakowań jest napis saccharomyces cerevisiae. Jeżeli są to inne drożdże to w czym jest różnica. I jeszcze jedno jeżeli nadają się do cukrówek to w jakich proporcjach je stosowac. :nie_wiem
Mi się wydaje że to ten sam szczep ale niektóre FERMVIN mają dopiskę saccharomyces cerevisiae - bayanus i są podobno lepsze.

W Leroyu opakowanie kosztuje ok. 5zł a pożywka dla tych bestii ok 3zł. Jeżeli ktoś robi nastaw od czasu do czasu a anie maraton to wg. mnie najlepsze drożdże. Jak zaczynałem literaturę w necie czytać to wyczytałem że drożdże gorzelniane produkują więcej produktów niechcianych i że w przemyśle to nie ma znaczenia dla tego też na swoje potrzeby wybrałbym raczej drożdże winne.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-12-27, 19:14

@slim24
bajanusy sa lepsze

Awatar użytkownika
slim24
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: slim24 » 2009-12-27, 19:23

Ale ja nigdy nie spotkałem samych bayanus. Fermvin zawsze widziałem i kupowałem te o których pisałem.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-12-27, 19:25

slim24 Kolega 98% ponoc cos ma

Awatar użytkownika
slim24
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: slim24 » 2009-12-27, 19:33

lukasek pisze:slim24 Kolega 98% ponoc cos ma
Spoko, dzięki. Ja w chwili obecnej przymierzam się do zacieru zbożowego i kupiłem już u 98% prawie wszystkie potrzebne składniki. Strasznie mnie kukurydza nakręciła :)

zdzisiunio
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-11-27, 15:42

Post autor: zdzisiunio » 2010-01-09, 12:47

Ja chcialbym natomiast zapytac, bo nigdzie nie moge znalezc informacji, jak dlugo fermentuja te bayanusy ? Chcialem zrobic bimberek z ich uzyciem, ale wolalbym zeby to nie trwalo miesiac. Z gory dzieki za odpowiedz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości