Kolego ,dawałeś jedną paczkę drożdży PURE na 6 czy też 12 kG cukru ?Robiłem doświadczenie z alcotec turbo 24 i przy temperaturze w pomieszczeniu około zera, woda zagrzana do 30°C, beczka przykryta kocami.
Żadnych problemów, drożdże przerobiły cukier.
Najlepsze drożdże do cukrówek
Spiryt, napisał:
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być jeszcze gorzej...
W tym tygodniu zrobiłem próbę na Cobra 24 (moim zdaniem jest to odpowiednik ALCOTEK TURBO 24H, również masa 205g)
1 opakowanie Cobra 24
10kg cukru
35l wody
tempr. nastawu 27°C , tempr. otoczenia 6°C, pojemnik przykryty kurtką.
Po 24h temperatura wzrosła do 32°C.
Po 60h -3blg i praktycznie koniec fermentacji.
Po 72h , przedystelowane - uzysk 5l 96%
Po 96h skonsumowane
1 opakowanie Cobra 24
10kg cukru
35l wody
tempr. nastawu 27°C , tempr. otoczenia 6°C, pojemnik przykryty kurtką.
Po 24h temperatura wzrosła do 32°C.
Po 60h -3blg i praktycznie koniec fermentacji.
Po 72h , przedystelowane - uzysk 5l 96%
Po 96h skonsumowane
Hmm, tutaj nie powiem Ci dokładnie. Ostatnio dużo robiłem na Alcoteku i cukrze niemieckim. W tym przypadku bardzo ciężko było uzyskać z 10kg 5l destylatu. Tylko przy mocno żyłowanej końcówce. Przedgon na taką ilość to typowo około 300ml.
W wtorek mając w kieszeni świerzo kupioną w Winohobby Cobrę 24 wpadłem do sklepu spożywczego i kupiłem 10kg polskiego cukru. Przedgonu odebrałem podobną ilość , ale nie żyłowałem końcówki, ponieważ się śpieszyłem. Więc te 5l 96% mile mnie zaskoczyło.
Pytanie na, ile to wszystko było spowodowane innym cukrem, a drożdżami nie wiem.
W wtorek mając w kieszeni świerzo kupioną w Winohobby Cobrę 24 wpadłem do sklepu spożywczego i kupiłem 10kg polskiego cukru. Przedgonu odebrałem podobną ilość , ale nie żyłowałem końcówki, ponieważ się śpieszyłem. Więc te 5l 96% mile mnie zaskoczyło.
Pytanie na, ile to wszystko było spowodowane innym cukrem, a drożdżami nie wiem.
ostatnio udalo mi się dostac w spożywczym drożdże piekarskie SAF-INSTANT 125 gram ( saccharomyces cerevisiae) za 5,60 zł, wyglądają jak RED ETHANOL małe wałeczki brązowawe. Mam pytanie czy te drożdże są takie same jak te typu RED ETHANOL czy gorzelniane lub te winne typu FERMIVIN na każdym z tych opakowań jest napis saccharomyces cerevisiae. Jeżeli są to inne drożdże to w czym jest różnica. I jeszcze jedno jeżeli nadają się do cukrówek to w jakich proporcjach je stosowac.
Mi się wydaje że to ten sam szczep ale niektóre FERMVIN mają dopiskę saccharomyces cerevisiae - bayanus i są podobno lepsze.banan pisze:ostatnio udalo mi się dostac w spożywczym drożdże piekarskie SAF-INSTANT 125 gram ( saccharomyces cerevisiae) za 5,60 zł, wyglądają jak RED ETHANOL małe wałeczki brązowawe. Mam pytanie czy te drożdże są takie same jak te typu RED ETHANOL czy gorzelniane lub te winne typu FERMIVIN na każdym z tych opakowań jest napis saccharomyces cerevisiae. Jeżeli są to inne drożdże to w czym jest różnica. I jeszcze jedno jeżeli nadają się do cukrówek to w jakich proporcjach je stosowac.
W Leroyu opakowanie kosztuje ok. 5zł a pożywka dla tych bestii ok 3zł. Jeżeli ktoś robi nastaw od czasu do czasu a anie maraton to wg. mnie najlepsze drożdże. Jak zaczynałem literaturę w necie czytać to wyczytałem że drożdże gorzelniane produkują więcej produktów niechcianych i że w przemyśle to nie ma znaczenia dla tego też na swoje potrzeby wybrałbym raczej drożdże winne.
-
- 10%
- Posty: 18
- Rejestracja: 2009-11-27, 15:42
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości