Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

bimbimbim
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2008-05-11, 19:34

Post autor: bimbimbim » 2010-11-10, 20:35

Dodam tylko , że T3 na prostym aparacie w porównaniu z turbo24 to miodzio.
Turbo24 nawet po drugim gotowaniu ustepuje T3 po pierwszym gotowaniu.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2010-11-12, 21:17

Witam,byc może kiedyś spróbuję T3...
A wodpowiedzi kolegom ,którzy uważają ,że nie odbieranie przedgonu to herezja,ślepnie się jako pierwszy etap zatrucia metylanowego a potem umiera,i musi być przyjęty ten metanol w jednej sporej dawce a nie przez 10lat(np)po 10ml...W winach też znajduje się alkohol metylowy i jakoś znawcy win nie ślepną...itd
Alkohol etylowy jest odtrutką na alkohol metylowy-w szpitalach jak się kogoś odtruwa z tego drugiego to podaje się etanol...
Pozatym w moich przedgonach nie czuć rozcienczalnika itp,a czekać mi się nie chce mam kocioł 5,5 L(musiałbym odebrać 20ml przedgonów) wlewam włanczam,przychodzę sprawdzam czy sa 3 flaszki i wyłanczam.
Do maszyn mam kobiece podejście-tzn jak najmniej komplikacji...
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-12, 21:41

Widzisz kolego DulfLingren zgadzam się z tobą , jeśli nie odlejesz przedgonu to nie oślepniesz , ja destylując na bańce ze szkiełkiem, też nic nie odlewałem , ale ja nie wiedziałem , że się odlewa , ty wiesz :mrgreen: Nie czujesz acetonu , ponieważ robisz na prostym aparacie ,do tego zbyt mocne grzanie powoduje, że temperatura w twoim kotle 5,5 L (jak sam go nazwałeś) momentalnie wzrasta od głowy po serce i wymieszany już alkohol trafia do odbioru. Ciekaw jestem jaką pojemność i jaką moc mają te trzy flaszki , które odbiera kolega z kotła o pojemności 5,5l. Pozdrawiam magas37

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-22, 19:29

ja mam porównanie T3 i vodkaStar. Drugie dają zdecydowanie lepszy destylat. podawałem kilku osobom po pół kieliszka jednego i drugiego. od razu wskazywano na ten z Vodka Star. i rzeczywiście łagodniej przechodzi. T3 czuć bardziej bimbrem.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2010-11-24, 14:01

Amen czekam na setkę 8)
Adres na PW podesłać? 8) :D :lol:

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-24, 22:48

tak. mam zwykłego potsa i jest różnica w smaku. wiem że z kolumny będzie super, jak z wszystkiego raczej

Awatar użytkownika
juanito
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2010-05-10, 13:17

Post autor: juanito » 2010-11-28, 13:23

Szybkie pytanie :
- czy można paczkę T3 podzielić ? chcę wziąć tylko 1/3 z paczki , zrobić około 25 litrów nastawu - święta idą...
Robił ktoś ?

petrus33
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2010-11-21, 13:21
Lokalizacja: 100lica

Post autor: petrus33 » 2010-11-28, 15:11

Można jedną paczkę stosować nawet na 100L nastawu, ale pamiętać należy o dodaniu pożywki dla drożdży. W paczce T3 są drożdże i pożywka. Drożdże się rozmnożą, pożywka nie. Załapałeś ? Poza tym czas fermentacji wydłuży się. Mój kolega wielokrotnie tak fermentował i wszystko było OK.

machos6
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-11-15, 13:13
Lokalizacja: pułtusk

Post autor: machos6 » 2010-12-02, 10:28

ja robie na cobra pure rewela dodaje cukier w 2 słodzeniach
hbhu

Tuzio
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-11-28, 08:21

Post autor: Tuzio » 2010-12-23, 23:21

Kupiłem to "cudo" T3 i powiem, że jestem niemile rozczarowany tym wynalazkiem... Do tej pory robiłem nastawy z drożdży babuni i z 10 kg cukru otrzymywałem 5 l 80% i ok. 3 l 60% po 2 gotowaniu tradycyjną metodą... Nastaw zrobiłem tak jak wskazywała instrukcja obsługi z tym, że dałem 9 kg cukru. Po tygodniu przestało chodzić, więc go na graty... Pierwsze, to rozczarowanie z mojej strony z walorów smakowych (bardzo ostry smak). Drugie to mała wydajność- otrzymałem 3,5 l 80% i 0,7l 60%... :oops

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2010-12-24, 12:40

Chciałeś przyoszczędzić- masz efekt.

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-12-24, 14:36

@ Tuzio
Jeżeli dałeś 9kg na wsad 25L to żeś przesadził z tym cukrem i pewno całego nie przepracowało. Dużo kolegów pracuje na tych drożdżach i je chwali. Natomiast bardzo ważną sprawą jest utrzymanie odpowiedniej temp 26*C ,z moich obserwacji nastawy na T3 nie lubią podgrzewania za pomocą grzałek ,najlepiej jeżeli w pomieszczeniu jest podobna temp do optymalnej.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-12-25, 00:15

Tuzio pisze: z drożdży babuni i z 10 kg cukru otrzymywałem 5 l 80% i ok. 3 l 60% po 2 gotowaniu tradycyjną metodą...
Witam

Co prawda niewiele robiłem na prostym
aparacie , ale kolega chyba lekko przesadził
z wydajnością i procentami . :P

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
juanito
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2010-05-10, 13:17

Post autor: juanito » 2010-12-26, 09:05

Ostatnio nastawiłem:
- 1/3 paczki T3
- 6 kg cukru
- 21 litrów wody
- na "oko" 2 łyżki przecieru Pudliszki
Baniak blisko grzejnika i dodatkowo grzałka z termostatem nastawiona na 26 stopni.
Cukier całkowicie przerobiony w 7 dni - Blg -4 .

Tuzio
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-11-28, 08:21

Post autor: Tuzio » 2010-12-29, 11:54

robol69 pisze:kolega chyba lekko przesadził z wydajnością i procentami . :P
Nie chcesz, to nie wierz... :P
Ostatnio zmieniony 2010-12-29, 15:16 przez Tuzio, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości