Drożdże aktywne gorzelnicze T 3
jn13
Gdy dajemy 12 kg cukru,40 litrów wody i jedną paczkę T3 to nic nie należy dodawać.
Dodanie kwasku dla takiej ilości niejednokrotnie powodowało zmniejszenie szybkości fermentacji a nawet zatrzymanie fermentacji nastawu.
Jeśli robisz tak duże nastawy na jedną paczkę T3 jak piszesz to dodatek kwasku jest wskazany a przydałby się też dodatek pożywki np. Activitu.
Pozdrawiam.
Gdy dajemy 12 kg cukru,40 litrów wody i jedną paczkę T3 to nic nie należy dodawać.
Dodanie kwasku dla takiej ilości niejednokrotnie powodowało zmniejszenie szybkości fermentacji a nawet zatrzymanie fermentacji nastawu.
Jeśli robisz tak duże nastawy na jedną paczkę T3 jak piszesz to dodatek kwasku jest wskazany a przydałby się też dodatek pożywki np. Activitu.
Pozdrawiam.
OLO 69
Najlepiej to pozostawić nastaw spokojnie do samoczynnego sklarowania w niskiej temperaturze..
Jeżeli nie masz czasu to pozostają środki klarujące,ale Bentonit, klarowin etc. są wg. mnie mało skuteczne..
Możesz spróbować TURBO KLAR itp.. dwuskładnikowe środki klarujące,ale wiadomo.. wszystko kosztuje.
Pzdr.
Jeżeli nie masz czasu to pozostają środki klarujące,ale Bentonit, klarowin etc. są wg. mnie mało skuteczne..
Możesz spróbować TURBO KLAR itp.. dwuskładnikowe środki klarujące,ale wiadomo.. wszystko kosztuje.
Pzdr.
XXX
A ile maoże trwać samoczynne klrowanie? Nastaw ma 50 l.
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2011-05-27, 23:38 ]
Nie cytuj całego postu oczko wyżej!
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2011-05-27, 23:38 ]
Nie cytuj całego postu oczko wyżej!
Ostatnio zmieniony 2011-05-27, 23:38 przez endres, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdzone proporcje na T3 to 25kg cukru + 3 paczki T3 na 80 litrów wody, praktycznie zawsze blg -4
W końcówce fermentacji zazwyczaj 4 dzień można dodać jeszcze dwa kilogramy cukru rozpuszczone w półtora litra wody. W chłodniejsze dni warto zwiększyć temp początkową nastawu do niecałych 30 stopni, teraz latem nie ma takiej potrzeby ja bym proponował ok 23 stopni Celsjusza
Samoczynnie powinno się klarować około tygodnia, ale i tak będzie trochę mleczne, warto dodać paczkę turbo klara, bardziej wskazane dwie paczki, po 3 dniach powinno się sklarować. Trzeba pamiętac żeby przed dodaniem turbo klara zlac nastaw znad osadu i odgazować. Przy zlewaniu nastawu po wyklarowaniu należy uważać żeby drożdze ze spodu beczki nie wymieszały się z nim, bo całe klarowanie pójdzie na marne.
P.S. Na drozdzach nie ma co tak bardzo skapić, jeżeli drożdze nie zjedzą cukru do końca, to moim zdaniem więcej stracisz niż mógłbyś zaoszczędzić, jeżeli bardzo zwiększamy nastawy na jednej paczce drożdzy, to proporcje cukru do wody to 1kg do 3,5l, nawet do 4l
W końcówce fermentacji zazwyczaj 4 dzień można dodać jeszcze dwa kilogramy cukru rozpuszczone w półtora litra wody. W chłodniejsze dni warto zwiększyć temp początkową nastawu do niecałych 30 stopni, teraz latem nie ma takiej potrzeby ja bym proponował ok 23 stopni Celsjusza
Samoczynnie powinno się klarować około tygodnia, ale i tak będzie trochę mleczne, warto dodać paczkę turbo klara, bardziej wskazane dwie paczki, po 3 dniach powinno się sklarować. Trzeba pamiętac żeby przed dodaniem turbo klara zlac nastaw znad osadu i odgazować. Przy zlewaniu nastawu po wyklarowaniu należy uważać żeby drożdze ze spodu beczki nie wymieszały się z nim, bo całe klarowanie pójdzie na marne.
P.S. Na drozdzach nie ma co tak bardzo skapić, jeżeli drożdze nie zjedzą cukru do końca, to moim zdaniem więcej stracisz niż mógłbyś zaoszczędzić, jeżeli bardzo zwiększamy nastawy na jednej paczce drożdzy, to proporcje cukru do wody to 1kg do 3,5l, nawet do 4l
Długo, wszystko zależy od temperatury. Najlepiej robić to za pomocą Klarmedel. Opakowanie kosztuje coś około 8-8,50 zł. ale za to w dwa dni 50litrów masz jak kryształ.endres pisze:A ile maoże trwać samoczynne klrowanie? Nastaw ma 50 l.
Musisz pamiętać, że przed dodaniem środka klarującego nastaw już nie może "pracować" i musi być zlany znad osadu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Zrobiłem dwa nastawy na T3. Drożdże kupione kilka miesięcy temu (ważne do 09.2012), przechowywane w kuchennej szafce. Nastawy pracują jakoś ociężale. Pierwszy sprzed trzech dni (20l) z szybkością ok. 20 'bulków'na minutę. Drugi (35l) w zasadzie 'bulk' co kilka minut, nastawiony kilkanaście godzin temu. Drożdże z tego samego zakupu wcześniej rozrywały niemal pojemnik fermentacyjny po takim czasie O ile pierwszy nastaw robiłem trochę na oko, to przy drugim zwracałem już na wszelkie parametry wyjątkową uwagę. Ktoś ma może podobne doświadczenia? Producent przedobrzył z datą ważności? Warunki temperaturowe przechowywania są tu problemem?
Testowałem już rożne nastawy rożne drożdże i eksperymenty z ilością cukru.
Drożdże 24h najczęściej nie potrafią przerobić więcej niż 5-6kg cukru(przynajmniej mi i koledze się nie udało).Teraz używam tylko alcotec 48h bo ile im nie podam cukru nigdy nie padają za wcześnie.Ostatni nastaw 7kg cukru + 15l najtańszej wody z biedronki + 2.5l kranówki przerobiły mi w 4 dni rozczyn bez posmaku cukru,wczoraj przestały pracować i opadać.Dzięki wodzie mineralnej z biedronki zaoszczędziłem 3-4 dni.
Drożdże 24h najczęściej nie potrafią przerobić więcej niż 5-6kg cukru(przynajmniej mi i koledze się nie udało).Teraz używam tylko alcotec 48h bo ile im nie podam cukru nigdy nie padają za wcześnie.Ostatni nastaw 7kg cukru + 15l najtańszej wody z biedronki + 2.5l kranówki przerobiły mi w 4 dni rozczyn bez posmaku cukru,wczoraj przestały pracować i opadać.Dzięki wodzie mineralnej z biedronki zaoszczędziłem 3-4 dni.
Osobiscie zrezygnowalem z T3 bo smak finalnego uroblu wydawał mi się fajfusowaty, poza tym problemy z fermentacją.. Lipa te T3 są i tyle..Citizen Kane pisze:Zrobiłem dwa nastawy na T3. Drożdże kupione kilka miesięcy temu (ważne do 09.2012), przechowywane w kuchennej szafce. Nastawy pracują jakoś ociężale. Pierwszy sprzed trzech dni (20l) z szybkością ok. 20 'bulków'na minutę. Drugi (35l) w zasadzie 'bulk' co kilka minut, nastawiony kilkanaście godzin temu.
Rzeczywiście 48H są silne, bo chyba jest ich prawie 120g w paczce to czego oczekiwać jak normalne są po 60g.. torpeda musi być..
Ostatnio walczyłem z T3, T24, T48, Vodka star i wiecie co?... Wróciłem do coobry 8!!!
T3 to moim zdanie bezsensowna oszczędność pieniędzy kiedy 3zł i mam coobre..
Pooza tym - przedwczoraj wieczorem,czyli 48H temu zrobiłem nastaw z 13 Kg cukru, dopełniłem do 50L i dziś mam już -4Blg... Kamień akwariowy robi swoje!!!
C.Kane Jezeli masz mozliwość to proponuję włożyć napowietrzacz akwariowy.. u mnie działa na 1000% za każdym razem.
XXX
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Citizen Kane
Ja Ci powiem że to może być wina przechowywania w wysokiej temperaturze.
Ostatnio zakupiłem trochę tych drożdży i zostawiłem na szafie w koszyku, z lenistwa czy braku miejsca w lodówce. Poleżały tak kilka miesięcy i jak obserwowałem fermentację to każda następna paczka pracowała gorzej od poprzedniej. Drożdże leżały sobie od zimy i sukcesywnie je wykorzystywałem ta ostatnia paczka która, mi została pójdzie do przerobu lecz tu nie będę zwiększał proporcji cukru i wody tylko według przepisu, powinno jeszcze przerobić cukier lecz nie wiem ile to im zajmie czasu.
Pozdrawiam
Ja Ci powiem że to może być wina przechowywania w wysokiej temperaturze.
Ostatnio zakupiłem trochę tych drożdży i zostawiłem na szafie w koszyku, z lenistwa czy braku miejsca w lodówce. Poleżały tak kilka miesięcy i jak obserwowałem fermentację to każda następna paczka pracowała gorzej od poprzedniej. Drożdże leżały sobie od zimy i sukcesywnie je wykorzystywałem ta ostatnia paczka która, mi została pójdzie do przerobu lecz tu nie będę zwiększał proporcji cukru i wody tylko według przepisu, powinno jeszcze przerobić cukier lecz nie wiem ile to im zajmie czasu.
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości