Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

petrus33
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2010-11-21, 13:21
Lokalizacja: 100lica

Post autor: petrus33 » 2010-12-29, 14:59

Tuzio pisze: Nie chcesz, to nie wierz... :P
Bo gorzałkę to trza umić robić :))))))
T3 to jedne z mocniejszych grzybków na rynku i trzeba się mocno starać, żeby wszystko popsuć.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-12-29, 15:14

Tuzio pisze: Nie chcesz, to nie wierz... :P
Witam

Akurat to nie kwestia wiary tylko matematyki .
Z 10 kg cukru dostajesz 6 L spirytusu w przeliczeniu na 100 %.

To teraz policz Swój urobek przeliczając na 100 % , odliczając przedgony x 2 , i
pogony x2 , wyjdzie samo .

No ale cóż , może to magia świąt . :mrgreen:

robol
Polak potrafi !!!

sawoperator
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-11-25, 21:06

Post autor: sawoperator » 2011-01-08, 12:47

A ja chyba trafiłem na jakąś trefną partię tetrójek, wstawiłem wg instrukcji na opakowaniu 7kg cukru w 22l wody. Popełniłem dwa takie nastawy i w obydwóch po 4 dniach fermentacja stanęła na poziomie 3 blg. Dzisiaj już 3 dzień stoi w miejscu. Oba fermentatory mają grzałki z termostatem ustawionym na 25stopni.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-01-08, 12:58

robol69 pisze: Z 10 kg cukru dostajesz 6 L spirytusu w przeliczeniu na 100 %.
1kg cukru to litr 47% alkoholu przy idelanych warunkach. Więc z 10kg cukru można otrzymać maksymalnie 4,7-4,8l EtOH.
A technicznie rzecz biorąc z 180,15 g cukru powstaje 92,10 g alkoholu etylowego, czyli z 1000g powstanie go 511g, ale trzeba uwzględnić starty i niedoskonałość surowca.

wajzer

Post autor: wajzer » 2011-01-08, 14:42

@Sawoperator
Jak już wcześniej pisałem T3 raczej nie lubią grzałek.Ostatnio robiłem doświadczenie ;nastaw po 2 tygodniach spadł do 5 blg i temp 17*C i pomalutku sobie chodził,po włożeniu grzałki 20W nastaw podniósł temp do 25*C ale jednocześnie zaczął się klarować i ustała fermentacja przy +4blg .Trzymałem to jeszcze tydzień ale bez efektów.
T3 najlepiej postawić w ciepłym miejscu ewentualnie dobrze ocieplić baniaczek z nastawem :wink:

sawoperator
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-11-25, 21:06

Post autor: sawoperator » 2011-01-08, 15:33

zazwyczaj nastawy stoją sobie spokojnie w 20-21 stopni bez dopalania, ale teraz z racji sylwestrowych gości musiałem fermentatory do piwnicy (12 stopni w cieniu) wyeksmitować i stąd te grzałki. poczekam jeszcze jak się nie ruszy to po klarowaniu do gara tak jak jest wleje.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-01-09, 02:28

Przetestowałem T3

12 kg cukru, 42 litry wody, temp zewn. 18-20°C. Fermentacja trochę mniej widowiskowa jak przy T-24, ale po 6 dniach BLG -4 i do garażu, a na 8 dzień czyściutki nastaw gotowy do dalszej obróbki. :1st :1st :1st
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-10, 15:25

Na 100% na 1 paczce, chyba że się mylę :mrgreen:

Awatar użytkownika
nokiapl
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2010-02-16, 17:01

Post autor: nokiapl » 2011-01-12, 18:56

Nie wiem, mi coś nie pasuje z tego co czytam lub coś źle liczę :) pomóżcie bo nie mogę znaleźć jak to się liczyło a na pewno to tu na forum czytałem nawet ktoś sie pomylił masę i litry łopatologicznie blg.

Dorzeczy: wczoraj około 15tej nastawione na t3 zostało to 15kg cukru i 50l wody.

14 kg rozpuściłem w 45l wody, a jeden kg w 5 litrach i w to T3

Temperatura nastawu na starcie to 28 stopni w pomieszczeniu 20 do 25 stopni.


po 26h sprawdzam blg i pokazuje mi 6 w wyliczeniach mi wychodziło ze na starcie bylo 22 blg.
Czy to możliwe ze po tak krótkim czasie w tak dużym nastawie zjadło 16 blg. Jedynie co mi przychodzi do głowy to coś źle obliczam startowe blg.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-01-12, 19:45

A mnie wychodzi że miałeś na starcie 23,0769....Blg :mrgreen:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-01-12, 19:47

Czy nie prościej było cukromierzem sprawdzić na początku :?:
Znaczy np. przed dodaniem drożdży.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
nokiapl
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2010-02-16, 17:01

Post autor: nokiapl » 2011-01-12, 21:41

zbynekkk pisze:A mnie wychodzi że miałeś na starcie 23,0769....Blg :mrgreen:
Możesz napisać łopatologicznie jak to policzyłeś ??:)

Legion pisze:Czy nie prościej było cukromierzem sprawdzić na początku
Mądry polak po....

Ano trzeba było :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nokiapl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-12, 21:52

Legion pisze:Czy nie prościej było cukromierzem sprawdzić na początku :?:
Znaczy np. przed dodaniem drożdży.
No właśnie, po co te wyliczanki. Z tego co piszesz wnioskuję, że masz cukromierz więc następnym razem użyj go i będziesz wszystko wiedział.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.

wajzer

Post autor: wajzer » 2011-01-12, 22:11

@ Nokiapol
Jeżeli miałeś odpowiednie warunki klimatyczne, to jest to możliwe że po 26h miałeś 6blg .T3 bardzo szybko przerabiają na starcie. Gorzej jest z końcówką ,te 6blg które Ci zostało może przerabiać nawet 3-5 dni.
A reszta tak jak koledzy piszą ; mierzyć blg i mierzyć :mrgreen:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-01-12, 22:47

nokiapl pisze: Możesz napisać łopatologicznie jak to policzyłeś ??:)

A bardzo prosto. 50 litrów wody to 50 kg plus 15kg cukru daje 65 kg roztworu. 15/65 daje 0,23 z groszami.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości