[quote="berni"...Teraz dodaję 13 ltr wody 3kg. cukru....Z jednej paczki uzyskałem już 160 litrów zacieru! ...[/quote]
To znaczy ciagle dolewasz nowe porcje wody z cukrem ?
Ja mam inny pomysl: jak sie skonczy fermentacja, to zleje wszystko znad osadu i dopiero dodam nowa porcje roztworu.
A T3 mi sie podobaja. Zrobilem 4 kg cukru i 18 litrow wody, z zamiarem dodania pozniej 2 kg cukru w 4 litrach wody. Ale na poczatek dalem drozdze winne, bo nie mialem T3. Wszystko szlo dosyc niemrawo, ale szlo. Az wreszcie dorwalem T3. Najpierw dolalem te 'brakujace' 2 kg cukry w 4 litrach. Potem dalem pol paczki T3. Fermentacja ruszyla z kopyta (bylo to w piatek) i do dzis (wtorek) idzie bardzo intensywnie. Czyli jest juz 5 dni.
Obecnie BLG jest ciut ponizej zera, procentomierz pokazuje jakies 2%
, smak i zapach nastawu bardzo przyjemny.
Temperstura pomiesczenia 23-24 C. W kegu pewnie stopien wyzej.
W rezerwie mam pol paczki T3, jak sie nie uda zalac osadu nowa porcja roztworu, to wykorzystam rezerwe.
Paczka T3 to 4 kg cukru - trzeba szukac oszczednosci
pozdrawiam
pluton