Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-04-01, 09:49

Pożywka dla drożdży ACTIVIT SKŁAD:
Preparat zawiera w ściśle określonych proporcjach mieszaninę nieaktywnych komórek drożdżowych, ścian komórkowych i celulozy oraz soli amonowych. W składzie znajdują się pochodne nieaktywnych drożdży aminokwasy, witaminy (B1,B2,B5,B6,B12,PP cholina itp.) oraz minerały (np. Mg, Na, K, Ca)
Tak więc @pluton te nazywane przez Ciebie "brudy" znajdują się w pożywkach dla drożdży. :wink:
Drożdże przerabiając sam jałowy cukier, pracują dłużej, produkują więcej substancji zbędnych z naszego punktu widzenia.
Ostatnio zmieniony 2010-04-01, 14:35 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-04-01, 12:29

SRG pisze: Tak więc @pluton te nazywane przez Ciebie "brudy" znajdują się w pożywkach dla drożdży. :wink:
Drożdże przerabiając sam jałowy cukier, pracują dłużej, produkują więcej substancji zgędnych z naszego punktu widzenia.
Nieprecyzyjnie sie wyrazilem: przez brudy rozumiem alkohole wyzsze i cala reszte, ktora nazywamy pogonami. A to, ze martwe drozdze stanowia dobra pozywke dla zywych, to sprawa znana. Jednak dodatek brudow (pogonow) moim zdaniem eliminuje resztki z kotla jako podstawe lub dodatek do kolejnego nastawu. Chyba zeby w kotle zostala oplacalna do recyclingu ilosc cukru, co przez chwile podejrzewalem, nie rozumiejac, jak poprzednicy stosuja proces ciaglego wykorzystania drozdzy.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-04-01, 16:40

Żeby być bardziej kontrowersyjnym, pozwolę sobie zauważyć że wytwórcy koniaku czy whisky, dolewają uzyskane przedgony i pogony do gotowania nowego nastawu (zacieru) a przecież są to większe ilości "śmieci" niż pozostały w wyczerpanym wywarze. Destylację zaś przeprowadzają na prostej aparaturze Pot-Still, a nie na kolumnie rektyfikacyjnej która te "śmieci" odseperuje.
@berni pisał że proces fermentacji osłabł. Może jest to skutkiem braku w nastawie substancji odżywczych które mogły by drożdże wykorzystać?

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-04-02, 08:25

Dzisiaj mogę dodać cenną uwagę.W nastawie blg stanęło na 4 .Niby jeszcze coś pracuje ale niemrawo więc to już definitywny koniec.Ale 200 litrów udało się wyprodukować :mrgreen: Na pozostałym zacierze restart. :) Następnym razem postaram się dodawać tylko Activit , zobaczymy czy się proces produkcji się wydłuży. No ale gdzie jest kolega @98% :?:
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-04-02, 09:08

berni pisze:Teraz dodaję 13 ltr wody 3kg. cukru pożywka i tyle samo cukrówki pracującej ,która ma nie mniej niż 7 blg.


Nastawu masz 26 litrów, jak blg spada do 7° to odlewasz z nastawu 13 litrów i mieszasz z 13-toma litrami wody z cukrem. Nie lepiej byłoby odlać te 13 litrów i zostawić na boku do całkowitego sfermentowania a wodę z cukrem dodać do beczki "głównej"? że tak nazwę. Jest tam sporo martwych drożdży na dnie.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-04-02, 09:37

Technologia opracowana w jednej z gorzelni:
1. dzień: Przygotowujemy nastaw (zacier)
2. dzień: Odbieramy 1/3 pracującego nastawu do następnego zbiornika jako matkę drożdżową i uzupełniamu do 100% zbiornik. Zbiornik zostawiamy do zakończenia fermentacji.
MD wlewamy nowego do 2 zbiornika i uzupełniamy do 100%
3. dzień: dofermentowanie (Powtarzamy również procedurę z dnie poprzedniego w 3 zbiorniku)
4. dzień: gotowanie 1 zbiornika
opróżniony zbiornik napełniamy w 1/3 MD i uzupełniamy do 100% (ITD aż nie nastąpią jakieś komplikacje, wtedy powtarzamy szczepienie świerzymi drożdżami)
Jeśli sprawdza się to w produkcji przemysłowej to dlaczego nie spróbować w amatorskiej? (Z miejszymi zbiornikami) :wink:
berni pisze:Ale 200 litrów udało się wyprodukować
Nie udało się tobie pobić rekordu jednego z kolegów. (Robił on wino ryżowo-rodzynkowe) Robił nastawy w 55l beczce, przez 8 miesięcy. Drożdże Bayanusy ok 3 tyg pracy. Czyli jakieś 10 nastawów co daje ok. 500l wina. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-04-02, 21:39 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-04-02, 20:07

Zrobilem tak:

Pierwszy nastaw: 22l, 6kg, pol paczki T3
Bulgotalo tak, ze chcialo rozerwac fermentator.
Nastawione w zeszly piatek, zlane do butelek celem sklarowania
i uwolnienia fermentatora, w ten czwartek. Zlalem, kiedy juz prawie nie bulkalo.
Blg < -1.
Nastaw nadal pracuje w butelkach, obudzil sie, na dnie sporo osadu.
Ten osad chce dodac zwrotnie do fermentatora, jako pozywke, ale musze zaczekac, az sie wszystko zakonczy.

We czwartek przygotowalem tez 6 kg cukru w 9 litrach wrzatku (eliminacja flory na cukrze)
i poczekalem az ostygnie. Pozostala wode 13 litrow wzialem surowa,
zeby nie wygotowywac tlenu. Poczekalem, az sie ogrzeje do temperatury pokojowej.

Pozostaly osad w fermentatorze zalalem na razie 10.5 litra wody i 4 kg cukru w 6 litrach wody,
plus 3 solidne lyzeczki koncentratu pomidorowego.
Wczoraj bulako bardzo slabo, prawie nic, obecnie fermentacja idzie calkiem raznie.
W fermentatorze szumi, bulki okolo 1 na sekunde, chyba slabiej, niz w poprzedniej partii,
ale bardzo niezle.
Pewnie dzis dodam pozostale 2 kilo w 3 litrach i reszte wody.


Czyli restart jest, nawet z Blg -1. Wystarczy zapewnic tlen i nowa porcje zarcia dla T3.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-04-03, 07:11

[quote=""Gorzelnictwo i drożdżownictwo" Jerzego Jarocińskiego i Kazimierza Jarosza."]Na jedną tonę melasy przerabianej w gorzelni zużywa się 10-12 kg superfosfatu oraz ok. 1 kg siarczanu amonowego. Zamiast tego można stosować 0,2 kg mocznika i 1 kg fosforanu amonowego[/quote] Melasa zawiera 50% cukru i jakieś związki organiczne przerabiane przez drożdże, cukier jest ich pozbawiony. Myślę że te ilości pożywki wystarczyła by na ok 300-350 kg cukru. :wink:
Ostatnio zmieniony 2010-04-04, 03:07 przez SRG, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-04-03, 21:19

@ spiryt podsunąłeś do dobry pomysł :D ja nie wziąłem tego pod uwagę.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

pedzel
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2010-08-01, 16:19

Post autor: pedzel » 2010-08-31, 10:23

witam mój nastaw na T3 wyglądał w ten sposów : paczka drożdży T3, 14kg cukru, słoiczek 200g przeciery pomidorowego paczka pożywki z biowinu i 500g rdzynek sparzonych wrzątkiem. Cukier rozpuściłem dodałem przecier i pożywkę i do tego dolałem wody tak że wszystko wyszło ok 54l na koniec dodałem drożdże. Po godzinie już pojawiła sie piana, dożdże pięknie pracowały po 5 dniach było już 1 Blg a po następnych 7 dniach nastaw był klarowny i poszedł na pot stilla

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2010-08-31, 10:52

kol.@pedzel przy tej ilości cukru ( 14 kg) drożdże dadzą sobie radę bez tych dodatków

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-08-31, 16:06

Mam pytanie. Ile paczek drożdży trzeba by było dodać na 1000 litrów nastawu i 200 kg cukru w nim rozpuszczonego. Czy proporcjonalnie tzn. 1 paczka na około 10 kg cukru czy można zmniejszyć ilość drożdży.
To nie są żarty, znajomy zapytał się mnie a ja nie wiem. Teraz robi na piekarniczych i jest ciekaw jak wyszło by to cenowo przy drożdżach t3. Nastawia 1000 litrów a aparat do destylacji ma pojemność 300 litrów.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-08-31, 17:35

@Spiryt ja ze swojego doświadczenia uważam ,że wystarczyłoby około 15 paczek T3.Czas fermentacji na pewno wydłużyłby się znacznie (nie znam jeszcze T3 turbo ,które ostatnio reklamował kol. 98%) Ale cukru dodałbym więcej (do 300 kg)najwyżej bym podzielił na dwie części. Ewentualnie zmniejszyć ilość wody.Ale taka ilość to wyzwanie :wink:
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-09-05, 16:43

Spiryt pisze:... Ile paczek drożdży trzeba by było dodać na 1000 litrów nastawu i 200 kg cukru w nim rozpuszczonego....
Ja bym dal 13-15 paczek, ale przygotowal bym BARDZO wydajną chłodnicę (spirala miedziana z fi 28 o długości minimum 3 metry). Inaczej po kilku godzinach twoj znajomy zobaczy, jak wyglądają smażone drożdze.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-09-05, 18:03

pluton pisze:
Ja bym dal 13-15 paczek, ale przygotowal bym BARDZO wydajną chłodnicę (spirala miedziana z fi 28 o długości minimum 3 metry). Inaczej po kilku godzinach twoj znajomy zobaczy, jak wyglądają smażone drożdze.
No właśnie. Dlatego też moje pytanie ile dać aby drożdże nie popełniły seppuku ale też żeby nie schładzać nastawu.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości