Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-04-06, 16:59

Robiłem już na różnych drożdżach gorzelnianych takich jak T 3, Turbo 24 pure,Turbo 48 pure,Vodka star,Coobra 7 i co mogę stwierdzić to to że jeśli macie kolumnę o dobrej rozdzielczości to po dwóch destylacjach nie odróżnicie który nastaw był z czego robiony.
Zawsze wyjdzie w smaku taka sama czysta wódka.

Choć ostatnio i tak robię tylko ze zboża. :slinka
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-04-06, 17:38

olo 69 pisze:Choć ostatnio i tak robię tylko ze zboża. :slinka
Pozdrawiam.
Szczęśliwiec, ja :white_flag

Awatar użytkownika
endres
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2011-04-18, 18:48
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: endres » 2011-05-08, 22:38

Witam Panowie. Mam pytanie co do T3. Czy magę zrobić taki nastaw cukrowy z:
14 kg cukru, 40 l. wody plus ewentualnie pożywka od "Zamojscy" bo akurat mam taką. I teraz pytania:
1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
3. czy dać tą pożywkę.
i najważniejsze: jak dozować te drożdze (czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób)
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam

jurii
90%
90%
Posty: 568
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-05-08, 23:08

endres pisze: 1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
Nie.
2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
14 x 0,6l= 8,4l
3. czy dać tą pożywkę
.
Koniecznie.
czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób
Wsypać do nastawu i dobrze wymieszać- np. wiertarką.

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-05-08, 23:09

@enders
Do kega 30l nie zalewaj więcej niż 25l cukrówki.
Jeśli robisz z cukru nie przekraczaj 1kg na 3l wody. Drożdże mogą męczyć się w końcówce i nie przerobić wszystkiego.
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmuje 0,6l.
Proponuję zrobić bezpieczną proporcję, czyli 13kg na 42l wody.
Drożdże można dozować z torebki do nastawu. Najważniejsze aby nie był zbyt gorący. Dobra temperatura to 25-30C.
Cukier można podzielić na dwie części i po 2 dniach dodać drugą, taki zabieg może skrócić ogólny czas fermentacji.
Ostatnio zmieniony 2011-05-09, 09:46 przez Akas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-05-09, 09:05

Akas pisze: [...] Jeśli robisz z cukru nieprzekraczaj 1kg na 3l wody. [...]
Ja bym radził te proporcje zrobić nawet: na 1kg cukru 4L wody - jak w klasycznym 1410, oczywiście bez 10-ciu.
:wink:

pzdr

furman

Post autor: furman » 2011-05-11, 08:14

magas37 napisał/a:
no chyba, że szwedzkie :mrgreen:
Czuje tu jakąś prowokację :mrgreen:

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-05-11, 08:47

elofura pisze:Czuje tu jakąś prowokację :mrgreen:
Jaka tam prowokacja, przecież od dawna wszyscy wiedzą, że szwedzkie to najlepsze.
Np. szwedzka stal!!!

:mrgreen:

Awatar użytkownika
endres
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2011-04-18, 18:48
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: endres » 2011-05-11, 19:50

Dzięki Panowie za podpowiedzi. A czy dać jeszcze kwasek cytrynowy?

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-05-11, 22:00

Jak chcesz mieć problemy to dodaj kwasek.
Jeśli nie to daj 40 litrów wody,12 kg cukru i jedną paczkę T 3 i po max pięciu- siedmiu dniach masz po fermentacji.
Taka proporcja jest sprawdzona i moim zdaniem nie ma co kombinować z większą ilością cukru bo mogą wystąpić niepotrzebne problemy.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
endres
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2011-04-18, 18:48
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: endres » 2011-05-11, 22:04

@olo_69
A ile można z tego uzyskać przeliczając na 60%?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-05-11, 22:09

ja na paczuszkę t3 daję 40l.wody i 10kg.cukru,teraz zmniejszę troszkę wody do 36l.przy 10 kg.cukru ponieważ lepiej"upcham" do kegi 50, chyba będzie ok.
a wychodzi mi z tego około 5l.czystego spirolku+przedgony i pogony
pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-05-11, 22:22

endres pisze:@olo_69
A ile można z tego uzyskać przeliczając na 60%?
Pozdrawiam
A to Ty będziesz robił na zwykłym aparacie bez refluksu?
Wtedy nie wyciągniesz całego spirytusu z nastawu.
Dlatego ciężko powiedzieć ile 60% wyciągniesz.
A z 12 kg cukru powinno się wyciągnąć na kolumnie niby 7,2 litra spirytusu ale z praktyki wynika że jest tego po pierwszym pędzeniu około 6 litrów dobrego spirytusu 96% - oprócz przedgonu i pogonu.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
endres
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2011-04-18, 18:48
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: endres » 2011-05-11, 22:31

@olo 69
Mam ale tylko wewnętrzny. Jeszcze go nie używałem i chcę to zrobić przy tym nastawie.

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-05-11, 22:40

czemu ale tylko,jak dobrze poprowadzisz proces to powinieneś uzyskać wysoki %(jeszcze zależy co za sprzęcik masz z tym wewnętrznym refluksem)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość