Strona 8 z 12

: 2011-04-06, 16:59
autor: OLO 69
Robiłem już na różnych drożdżach gorzelnianych takich jak T 3, Turbo 24 pure,Turbo 48 pure,Vodka star,Coobra 7 i co mogę stwierdzić to to że jeśli macie kolumnę o dobrej rozdzielczości to po dwóch destylacjach nie odróżnicie który nastaw był z czego robiony.
Zawsze wyjdzie w smaku taka sama czysta wódka.

Choć ostatnio i tak robię tylko ze zboża. :slinka
Pozdrawiam.

: 2011-04-06, 17:38
autor: drgranatt
olo 69 pisze:Choć ostatnio i tak robię tylko ze zboża. :slinka
Pozdrawiam.
Szczęśliwiec, ja :white_flag

: 2011-05-08, 22:38
autor: endres
Witam Panowie. Mam pytanie co do T3. Czy magę zrobić taki nastaw cukrowy z:
14 kg cukru, 40 l. wody plus ewentualnie pożywka od "Zamojscy" bo akurat mam taką. I teraz pytania:
1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
3. czy dać tą pożywkę.
i najważniejsze: jak dozować te drożdze (czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób)
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam

: 2011-05-08, 23:08
autor: jurii
endres pisze: 1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
Nie.
2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
14 x 0,6l= 8,4l
3. czy dać tą pożywkę
.
Koniecznie.
czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób
Wsypać do nastawu i dobrze wymieszać- np. wiertarką.

: 2011-05-08, 23:09
autor: Akas
@enders
Do kega 30l nie zalewaj więcej niż 25l cukrówki.
Jeśli robisz z cukru nie przekraczaj 1kg na 3l wody. Drożdże mogą męczyć się w końcówce i nie przerobić wszystkiego.
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmuje 0,6l.
Proponuję zrobić bezpieczną proporcję, czyli 13kg na 42l wody.
Drożdże można dozować z torebki do nastawu. Najważniejsze aby nie był zbyt gorący. Dobra temperatura to 25-30C.
Cukier można podzielić na dwie części i po 2 dniach dodać drugą, taki zabieg może skrócić ogólny czas fermentacji.

: 2011-05-09, 09:05
autor: a_priv
Akas pisze: [...] Jeśli robisz z cukru nieprzekraczaj 1kg na 3l wody. [...]
Ja bym radził te proporcje zrobić nawet: na 1kg cukru 4L wody - jak w klasycznym 1410, oczywiście bez 10-ciu.
:wink:

pzdr

: 2011-05-11, 08:14
autor: furman
magas37 napisał/a:
no chyba, że szwedzkie :mrgreen:
Czuje tu jakąś prowokację :mrgreen:

: 2011-05-11, 08:47
autor: a_priv
elofura pisze:Czuje tu jakąś prowokację :mrgreen:
Jaka tam prowokacja, przecież od dawna wszyscy wiedzą, że szwedzkie to najlepsze.
Np. szwedzka stal!!!

:mrgreen:

: 2011-05-11, 19:50
autor: endres
Dzięki Panowie za podpowiedzi. A czy dać jeszcze kwasek cytrynowy?

: 2011-05-11, 22:00
autor: OLO 69
Jak chcesz mieć problemy to dodaj kwasek.
Jeśli nie to daj 40 litrów wody,12 kg cukru i jedną paczkę T 3 i po max pięciu- siedmiu dniach masz po fermentacji.
Taka proporcja jest sprawdzona i moim zdaniem nie ma co kombinować z większą ilością cukru bo mogą wystąpić niepotrzebne problemy.
Pozdrawiam.

: 2011-05-11, 22:04
autor: endres
@olo_69
A ile można z tego uzyskać przeliczając na 60%?
Pozdrawiam

: 2011-05-11, 22:09
autor: manfred
ja na paczuszkę t3 daję 40l.wody i 10kg.cukru,teraz zmniejszę troszkę wody do 36l.przy 10 kg.cukru ponieważ lepiej"upcham" do kegi 50, chyba będzie ok.
a wychodzi mi z tego około 5l.czystego spirolku+przedgony i pogony
pozdrawiam

: 2011-05-11, 22:22
autor: OLO 69
endres pisze:@olo_69
A ile można z tego uzyskać przeliczając na 60%?
Pozdrawiam
A to Ty będziesz robił na zwykłym aparacie bez refluksu?
Wtedy nie wyciągniesz całego spirytusu z nastawu.
Dlatego ciężko powiedzieć ile 60% wyciągniesz.
A z 12 kg cukru powinno się wyciągnąć na kolumnie niby 7,2 litra spirytusu ale z praktyki wynika że jest tego po pierwszym pędzeniu około 6 litrów dobrego spirytusu 96% - oprócz przedgonu i pogonu.
Pozdrawiam.

: 2011-05-11, 22:31
autor: endres
@olo 69
Mam ale tylko wewnętrzny. Jeszcze go nie używałem i chcę to zrobić przy tym nastawie.

: 2011-05-11, 22:40
autor: manfred
czemu ale tylko,jak dobrze poprowadzisz proces to powinieneś uzyskać wysoki %(jeszcze zależy co za sprzęcik masz z tym wewnętrznym refluksem)