Drożdże aktywne gorzelnicze T 3

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2011-09-02, 12:49

Citizen Kane pisze:Zrobiłem dwa nastawy na T3. Drożdże kupione kilka miesięcy temu (ważne do 09.2012), przechowywane w kuchennej szafce. Nastawy pracują jakoś ociężale. Pierwszy sprzed trzech dni (20l) z szybkością ok. 20 'bulków'na minutę. Drugi (35l) w zasadzie 'bulk' co kilka minut, nastawiony kilkanaście godzin temu. Drożdże z tego samego zakupu wcześniej rozrywały niemal pojemnik fermentacyjny po takim czasie :? O ile pierwszy nastaw robiłem trochę na oko, to przy drugim zwracałem już na wszelkie parametry wyjątkową uwagę. Ktoś ma może podobne doświadczenia? Producent przedobrzył z datą ważności? Warunki temperaturowe przechowywania są tu problemem?

:nie_wiem
Dostałem kiedyś paczkę z Euro-winu z rozerwaną paczką T3. Zadzwoniłem do Marka ,(szefa) oczywiście na słowo przesłał nową paczkę na swój koszt ale w rozmowie dowiedziałem się, że T3 nie robią już w hermetycznych paczkach po prostu zwykły papier. Dostęp powietrza robi swoje drożdże obumierają lub są po jakimś czasie za słabe do przerobienia większych nastawów ok 20 kg na paczkę. Najlepiej zużyć je na bierząco.
Teraz nastawy 20 kg robię na cobra24 bez żadnego wspomagania. Po 7-8 dniach -4blg. T3 w tym wypadku to loteria.
Paczki T3 zamykam w foliowych torebkach i oczywiście do lodówy.
JN13

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2011-09-05, 20:36

Witam

Nie żebym się czepiał , ale szef Euro-winu ma na imię Mariusz . :wink:

robol
Polak potrafi !!!

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2011-09-06, 12:51

Po sprawdzeniu prostuję. MARIUSZ. Sory za pomyłkę.
JN13

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-11, 17:07

Witam,

Podpowiedzcie mi jak wygląda sprawa w wydajności drożdży T3.
Kupiłem teraz T3 spirit fermu/ 2 paczki.
Ogólnie przeważnie fermentuję tak : 80 litrów wody + cukier + drożdże.
Ile max cukru i wody możemy użyć dla 1 opakowania drożdży T3.
Pierwszy raz mam te drożdże.

Czy przy ilości 80l wody + 24kg cukru + 1p T3 nastaw ruszy i dojdzie do poziomu -blg. Temp pomieszczenia to 14-18 stopni w tej chwili. Ile dni mniej więcej taka fermentacja będzie trwać.

Pozdrawiam
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
mario
101%
101%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-10-11, 19:12

@Masato
Drożdże T3 Spirit Ferm (125g) to nie te same drożdże co T3 (130g). Myślę że możesz dla nich założyć nowy temat jeżeli o nie ci chodzi.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 772
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-18, 21:58

Wracając do T3 niebieskich..

Na opakowaniu jak wszyscy wiemy jest napisane dla 6Kg cukru rozpuszczonych i dopełnionych do 25L w 3 dni otrzymamy 15%....

Jak to możliwe skoro:
woda 21,3 litrów + cukier 6 kg = 27,3 kg
masa sacharozy = 6 kg
balling = 6 / 27,3 * 100 = 21,97 Blg

21,97 Blg = Pot. 11.9% Alc?
XXX

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2011-10-19, 10:16

Mi wg. bimbrownica_v1 wychodzi 6kg cukru 21,6l wody, blg 27,8, 14,3 %

jurii
90%
90%
Posty: 568
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-10-19, 10:49

Bimbrownica widocznie się myli. Rzeczywiście dla przepisu na opakowaniu wychodzi maksymalnie 12%. Jeżeli 1kg cukru daje ~1l 50% alkoholu, to:
6lx50%/25l= 12%

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2011-10-19, 11:07

Bimbrownica sie nie myli.
Sięnąłem aż do klasyka-Jan Cieślak Domowy wyrób win. Strona 110- tabela, ilosc cukru, którą musi zawierać 1 litr nastawu aby uzyskać dany procent. I tak dla 14% to 238g, dla 15% 255g. Przypominam- w litrze nastawu.
Czyli mamy 25l nastawu (21,4 l wody i 3,6l cukru- 1 kg cukru daje 0,6l objętości) czyli mamy 240g cukru w litrze. Troszke w takim razie przesadzili z tymi 15 % (jeśli tam jest mowa o cukrze a nie o sacharozie, nie mam opakowania)

Awatar użytkownika
mario
101%
101%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-10-19, 12:30

Szanowni Koledzy producent drożdży T3 z niczym nie przesadził podając jaki można osiągnąć uzysk %. Zawartość cukru w nastawach liczymy (możemy liczyć) w stopniach Blg. Przypominam że odnoszą się one do nastawu liczonego w kilogramach . Licząc w litrach trzeba brać poprawkę na temperaturę nastawu (wzrost objętości w wyższej temp.) w odniesieniu do 20 stopni C.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-19, 12:47

Mniej wiecej sie opsi producenta zgadza, z tym, ze dokladnie wychodzi 14.4%

6kg cukru ma objetosc 3.6litra i mniej wiecej tyle spirytusu wychodzi.

3.6l / 25l = 14.4%

Wiec prawie sie zgadza, choc zaokraglanie na korzysc producenta.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

bnp

Post autor: bnp » 2011-10-19, 12:52

jeszcze inaczej

różne drożdże dają różny uzysk %, niektóre produkują więcej syfu np gliceryny itp

Awatar użytkownika
mario
101%
101%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-10-19, 13:44

Szanowny Kolego masz rację ale temat jest o drożdżach T3. Przypominam że nastawy robimy używając wody o temperaturze 30-40 st. C co w odniesieniu do 20st. C daje różnicę w przeliczeniach gęstości (a w konsekwencji %) na korzyść kupującego a nie producenta.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-19, 14:51

Mario
Nie rozumie czemu tak kurczowo trzymasz sie tych temperatur.
Przeciez ciagle wsypujemy ta sama (wagowo/ ilosc cukru i dopelniamy do 25litrow.

Gestosc wody w 20'C to 998g/l, a w 40'C to 992g/l
Roznica to zaledwie 7g na litr, wiec 175g dla 25litrow.

Jest to na tyle maly blad pomiarowy, ze mozna go pominac.

Chcac dokladnie policzyc %, trzeba sie bardziej skupic na wydajnosci cukru, a dokladnie ile dokladnie spirytusu mozna osiagnac z 1kg.
To juz zadanie dla chemikow.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

bnp

Post autor: bnp » 2011-10-19, 15:51

@TeddyBeers
Chcac dokladnie policzyc %, trzeba sie bardziej skupic na wydajnosci cukru, a dokladnie ile dokladnie spirytusu mozna osiagnac z 1kg.
To juz zadanie dla chemikow.
ja myślę że raczej do biotechnologów, mikrobiologów, biofizyków ... :|

Teoretyczne uzysk spirytusu jest opisany na głównej stronie, natomiast ile powstanie etanolu w trakcie rozkładu kwasu pirogronowego etanolu a ile gliceryny, kwasów i innego badziewia to nie wiadomo. Wiadomo natomiast że może to być od 1 do kilku % w zależności od napowietrzenia, pH, ilości azotu i fosforu, oraz temp.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość