Strona 10 z 12

: 2011-09-02, 12:49
autor: jn13
Citizen Kane pisze:Zrobiłem dwa nastawy na T3. Drożdże kupione kilka miesięcy temu (ważne do 09.2012), przechowywane w kuchennej szafce. Nastawy pracują jakoś ociężale. Pierwszy sprzed trzech dni (20l) z szybkością ok. 20 'bulków'na minutę. Drugi (35l) w zasadzie 'bulk' co kilka minut, nastawiony kilkanaście godzin temu. Drożdże z tego samego zakupu wcześniej rozrywały niemal pojemnik fermentacyjny po takim czasie :? O ile pierwszy nastaw robiłem trochę na oko, to przy drugim zwracałem już na wszelkie parametry wyjątkową uwagę. Ktoś ma może podobne doświadczenia? Producent przedobrzył z datą ważności? Warunki temperaturowe przechowywania są tu problemem?

:nie_wiem
Dostałem kiedyś paczkę z Euro-winu z rozerwaną paczką T3. Zadzwoniłem do Marka ,(szefa) oczywiście na słowo przesłał nową paczkę na swój koszt ale w rozmowie dowiedziałem się, że T3 nie robią już w hermetycznych paczkach po prostu zwykły papier. Dostęp powietrza robi swoje drożdże obumierają lub są po jakimś czasie za słabe do przerobienia większych nastawów ok 20 kg na paczkę. Najlepiej zużyć je na bierząco.
Teraz nastawy 20 kg robię na cobra24 bez żadnego wspomagania. Po 7-8 dniach -4blg. T3 w tym wypadku to loteria.
Paczki T3 zamykam w foliowych torebkach i oczywiście do lodówy.

: 2011-09-05, 20:36
autor: robol69
Witam

Nie żebym się czepiał , ale szef Euro-winu ma na imię Mariusz . :wink:

robol

: 2011-09-06, 12:51
autor: jn13
Po sprawdzeniu prostuję. MARIUSZ. Sory za pomyłkę.

: 2011-10-11, 17:07
autor: masato
Witam,

Podpowiedzcie mi jak wygląda sprawa w wydajności drożdży T3.
Kupiłem teraz T3 spirit fermu/ 2 paczki.
Ogólnie przeważnie fermentuję tak : 80 litrów wody + cukier + drożdże.
Ile max cukru i wody możemy użyć dla 1 opakowania drożdży T3.
Pierwszy raz mam te drożdże.

Czy przy ilości 80l wody + 24kg cukru + 1p T3 nastaw ruszy i dojdzie do poziomu -blg. Temp pomieszczenia to 14-18 stopni w tej chwili. Ile dni mniej więcej taka fermentacja będzie trwać.

Pozdrawiam

: 2011-10-11, 19:12
autor: mario
@Masato
Drożdże T3 Spirit Ferm (125g) to nie te same drożdże co T3 (130g). Myślę że możesz dla nich założyć nowy temat jeżeli o nie ci chodzi.
Pozdrawiam.

: 2011-10-18, 21:58
autor: zwyczajny
Wracając do T3 niebieskich..

Na opakowaniu jak wszyscy wiemy jest napisane dla 6Kg cukru rozpuszczonych i dopełnionych do 25L w 3 dni otrzymamy 15%....

Jak to możliwe skoro:
woda 21,3 litrów + cukier 6 kg = 27,3 kg
masa sacharozy = 6 kg
balling = 6 / 27,3 * 100 = 21,97 Blg

21,97 Blg = Pot. 11.9% Alc?

: 2011-10-19, 10:16
autor: Marcel77
Mi wg. bimbrownica_v1 wychodzi 6kg cukru 21,6l wody, blg 27,8, 14,3 %

: 2011-10-19, 10:49
autor: jurii
Bimbrownica widocznie się myli. Rzeczywiście dla przepisu na opakowaniu wychodzi maksymalnie 12%. Jeżeli 1kg cukru daje ~1l 50% alkoholu, to:
6lx50%/25l= 12%

: 2011-10-19, 11:07
autor: Marcel77
Bimbrownica sie nie myli.
Sięnąłem aż do klasyka-Jan Cieślak Domowy wyrób win. Strona 110- tabela, ilosc cukru, którą musi zawierać 1 litr nastawu aby uzyskać dany procent. I tak dla 14% to 238g, dla 15% 255g. Przypominam- w litrze nastawu.
Czyli mamy 25l nastawu (21,4 l wody i 3,6l cukru- 1 kg cukru daje 0,6l objętości) czyli mamy 240g cukru w litrze. Troszke w takim razie przesadzili z tymi 15 % (jeśli tam jest mowa o cukrze a nie o sacharozie, nie mam opakowania)

: 2011-10-19, 12:30
autor: mario
Szanowni Koledzy producent drożdży T3 z niczym nie przesadził podając jaki można osiągnąć uzysk %. Zawartość cukru w nastawach liczymy (możemy liczyć) w stopniach Blg. Przypominam że odnoszą się one do nastawu liczonego w kilogramach . Licząc w litrach trzeba brać poprawkę na temperaturę nastawu (wzrost objętości w wyższej temp.) w odniesieniu do 20 stopni C.
Pozdrawiam.

: 2011-10-19, 12:47
autor: TeddyBeers
Mniej wiecej sie opsi producenta zgadza, z tym, ze dokladnie wychodzi 14.4%

6kg cukru ma objetosc 3.6litra i mniej wiecej tyle spirytusu wychodzi.

3.6l / 25l = 14.4%

Wiec prawie sie zgadza, choc zaokraglanie na korzysc producenta.

: 2011-10-19, 12:52
autor: bnp
jeszcze inaczej

różne drożdże dają różny uzysk %, niektóre produkują więcej syfu np gliceryny itp

: 2011-10-19, 13:44
autor: mario
Szanowny Kolego masz rację ale temat jest o drożdżach T3. Przypominam że nastawy robimy używając wody o temperaturze 30-40 st. C co w odniesieniu do 20st. C daje różnicę w przeliczeniach gęstości (a w konsekwencji %) na korzyść kupującego a nie producenta.
Pozdrawiam.

: 2011-10-19, 14:51
autor: TeddyBeers
Mario
Nie rozumie czemu tak kurczowo trzymasz sie tych temperatur.
Przeciez ciagle wsypujemy ta sama (wagowo/ ilosc cukru i dopelniamy do 25litrow.

Gestosc wody w 20'C to 998g/l, a w 40'C to 992g/l
Roznica to zaledwie 7g na litr, wiec 175g dla 25litrow.

Jest to na tyle maly blad pomiarowy, ze mozna go pominac.

Chcac dokladnie policzyc %, trzeba sie bardziej skupic na wydajnosci cukru, a dokladnie ile dokladnie spirytusu mozna osiagnac z 1kg.
To juz zadanie dla chemikow.

: 2011-10-19, 15:51
autor: bnp
@TeddyBeers
Chcac dokladnie policzyc %, trzeba sie bardziej skupic na wydajnosci cukru, a dokladnie ile dokladnie spirytusu mozna osiagnac z 1kg.
To juz zadanie dla chemikow.
ja myślę że raczej do biotechnologów, mikrobiologów, biofizyków ... :|

Teoretyczne uzysk spirytusu jest opisany na głównej stronie, natomiast ile powstanie etanolu w trakcie rozkładu kwasu pirogronowego etanolu a ile gliceryny, kwasów i innego badziewia to nie wiadomo. Wiadomo natomiast że może to być od 1 do kilku % w zależności od napowietrzenia, pH, ilości azotu i fosforu, oraz temp.