Drożdże Turbo a zakwaszanie
@jerzy
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, bąbelki CO2 mogą przyklejać się do cukromierza i wypchać go nieco w górę, albo inaczej, jak jest mnóstwo pęcherzyków nastawie to może okazać się rzadszy. Można łatwo zrobić próbę, rozwieje to wszelkie wątpliwości
Pozdrawiam
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, bąbelki CO2 mogą przyklejać się do cukromierza i wypchać go nieco w górę, albo inaczej, jak jest mnóstwo pęcherzyków nastawie to może okazać się rzadszy. Można łatwo zrobić próbę, rozwieje to wszelkie wątpliwości
Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Dzisiaj zmierzyłem ph nastawu czterodniowego na drożdżach Alcotec Turbo 24 pure i wynosi około 4,2. Nastaw był robiony na jednej paczce drożdży a woda 42 litry plus cukier 12 kg.yaco26 pisze:hmm dziwne a jakie proporcje kolega stosuje? bo ja mierzyłem t24 w balonie 42L nastawu i ph paskami od kol. 98% wyniosło jakieś 4,3~4,5.Ciekawe jakie ph ma u was woda .
Wspomnę że mam twardą wodę twardość około 18 - 20 stopni niemieckich a ph wody w kranie 7,5.
Czyli dając dwa razy więcej wody i cukru na jedną paczkę Alcotec Turbo 24 pure nie ma potrzeby tego dokwaszać.
Niech ktoś napisze jakie ph ma nastaw na paczkę Alcotec Turbo 24 pure i czterokrotną ilość wody i cukru.
Może ma ktoś akurat taki nastaw?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 2 razy.
OLO 69
Paczka turbo 24, 10 kg cukru, wody do objętości 42 litrów.
pH wody 7,5
Bez zakwaszania gotowe po trzech dniach. Z zakwaszaniem nie wiem bo nigdy nie robiłem, moim zdaniem zakwaszanie jest bez sensu. Bakterie i tak nie zdążą za drożdżami turbo a drożdżom najwidoczniej nie przeszkadza wysokie pH.
Kiedyś robiłem bomby z drożdży piekarniczych, teraz muszę spróbować z turbo. Jak przeżyję to zdam relację.
pH wody 7,5
Bez zakwaszania gotowe po trzech dniach. Z zakwaszaniem nie wiem bo nigdy nie robiłem, moim zdaniem zakwaszanie jest bez sensu. Bakterie i tak nie zdążą za drożdżami turbo a drożdżom najwidoczniej nie przeszkadza wysokie pH.
Kiedyś robiłem bomby z drożdży piekarniczych, teraz muszę spróbować z turbo. Jak przeżyję to zdam relację.
Przykro mi,ale nie.Mogę tylko dodać,że jeden nastaw jest z wody z kranu z sieci miejskiej, a 2 z własnego źródełka.
[ Dodano: 2010-01-27, 08:55 ]
Jeszcze nie ma pełnych 6 dób pracy 1 torebki turbo24,24 kg cukru,84l wody a Blg jest -1 w jednym i -2 w drugim.W tym co jest -1blg temperatura wewnątrz +27,na zewnątrz +5.Myślę ,że jednak w tym wypadku jest za małe ocieplenie,i drożdże przy ściankach mają zimniej.Według mnie koszt energii na pogrzanie to wydatek 2-4 zł do uzyskania -4blg.
[ Dodano: 2010-01-27, 08:55 ]
Jeszcze nie ma pełnych 6 dób pracy 1 torebki turbo24,24 kg cukru,84l wody a Blg jest -1 w jednym i -2 w drugim.W tym co jest -1blg temperatura wewnątrz +27,na zewnątrz +5.Myślę ,że jednak w tym wypadku jest za małe ocieplenie,i drożdże przy ściankach mają zimniej.Według mnie koszt energii na pogrzanie to wydatek 2-4 zł do uzyskania -4blg.
Drożdże turbo 24
Kolega man111 ma rację. Ja też robię nastaw 84l.wody i 24 kg cukru.
Po 3 dniach +8 Blg z "efektem wstrząsu cukromierza"
Mam tylko pytanie. Czy wy gotujecie wodę przed sporządzeniem nastawu?
Ja część wody gotuję i mieszam z cukrem, a część kupuję w biedronce 5l. po 1,5 zł.
Boję się że mi się popsuje nastaw.
Mówiliście o badaniu PH.
Jak to zrobić? Czy badam PH samej wody czy nastawu? Ile powinno wynosić?
Jak niskie czy wysokie to dokwaszać ?
Pozdr. DUDOL
[ Dodano: 2010-02-26, 11:48 ]
[ Dodano: 2010-02-26, 11:49 ]
a jednak działają. Jak się je dodaje to widać jakieś nawiasy itp.
Po 3 dniach +8 Blg z "efektem wstrząsu cukromierza"
Mam tylko pytanie. Czy wy gotujecie wodę przed sporządzeniem nastawu?
Ja część wody gotuję i mieszam z cukrem, a część kupuję w biedronce 5l. po 1,5 zł.
Boję się że mi się popsuje nastaw.
Mówiliście o badaniu PH.
Jak to zrobić? Czy badam PH samej wody czy nastawu? Ile powinno wynosić?
Jak niskie czy wysokie to dokwaszać ?
Pozdr. DUDOL
[ Dodano: 2010-02-26, 11:48 ]
[ Dodano: 2010-02-26, 11:49 ]
a jednak działają. Jak się je dodaje to widać jakieś nawiasy itp.
Drożdże Alcotec turbo 24 pure przy dawkach cukru 24 kg na 84 litry wody plus paczka drożdży dają po około 10 dniach -3 blg w temperaturze otoczenia 18C - beczka okryta kocem.Żadnych innych dodatków.
Natomiast ph takiego nastawu to 4,5. Więc nie ma sensu tego nawet trochę dokwaszać.
Jak masz dobrą kranówkę to szkoda kasy na wodę sklepową. Lejesz ciepłą wodę dodajesz drożdże i cukier i po robocie. Jeśli masz wodę mocno chlorowaną to warto ją najpierw dobrze napowietrzyć - np.wiertarką lub mocno mieszając ręką i poczekać chwilę aż chlor odparuje.
Pozdrawiam.
Natomiast ph takiego nastawu to 4,5. Więc nie ma sensu tego nawet trochę dokwaszać.
Jak masz dobrą kranówkę to szkoda kasy na wodę sklepową. Lejesz ciepłą wodę dodajesz drożdże i cukier i po robocie. Jeśli masz wodę mocno chlorowaną to warto ją najpierw dobrze napowietrzyć - np.wiertarką lub mocno mieszając ręką i poczekać chwilę aż chlor odparuje.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości