Drożdże Turbo a zakwaszanie

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-01-24, 16:58

@jerzy
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, bąbelki CO2 mogą przyklejać się do cukromierza i wypchać go nieco w górę, albo inaczej, jak jest mnóstwo pęcherzyków nastawie to może okazać się rzadszy. Można łatwo zrobić próbę, rozwieje to wszelkie wątpliwości :D

Pozdrawiam :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-01-24, 17:41

Cześć.
Oczywiście ze CO2 fałszuje wyniki. Trzeba po prostu odczekać 15 min i kilka razy poruszać cukromierzem w górę-dół żeby się roztwór odgazował.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-01-24, 19:09

yaco26 pisze:hmm dziwne a jakie proporcje kolega stosuje? bo ja mierzyłem t24 w balonie 42L nastawu i ph paskami od kol. 98% wyniosło jakieś 4,3~4,5.Ciekawe jakie ph ma u was woda :?: .
Dzisiaj zmierzyłem ph nastawu czterodniowego na drożdżach Alcotec Turbo 24 pure i wynosi około 4,2. Nastaw był robiony na jednej paczce drożdży a woda 42 litry plus cukier 12 kg.
Wspomnę że mam twardą wodę twardość około 18 - 20 stopni niemieckich a ph wody w kranie 7,5.
Czyli dając dwa razy więcej wody i cukru na jedną paczkę Alcotec Turbo 24 pure nie ma potrzeby tego dokwaszać.

Niech ktoś napisze jakie ph ma nastaw na paczkę Alcotec Turbo 24 pure i czterokrotną ilość wody i cukru.
Może ma ktoś akurat taki nastaw?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 2 razy.
OLO 69

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-24, 19:57

Jeśli oszukuje to te pęcherzyki go wypychają do góry i blg pokazuje większe na +.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-24, 20:44

Po konsultacji telefonicznej jest rozbieżność-+1 i +2 blg.Idzie ku dobremu.Kwasek kupiony w makro po 4 zł za 1/2 kg poczeka jednak do innych rzeczy.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-01-24, 21:40

@ man 111
Możesz sprawdzić jakie masz ph nastawu?
OLO 69

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-01-24, 21:53

Paczka turbo 24, 10 kg cukru, wody do objętości 42 litrów.
pH wody 7,5
Bez zakwaszania gotowe po trzech dniach. Z zakwaszaniem nie wiem bo nigdy nie robiłem, moim zdaniem zakwaszanie jest bez sensu. Bakterie i tak nie zdążą za drożdżami turbo a drożdżom najwidoczniej nie przeszkadza wysokie pH.

Kiedyś robiłem bomby z drożdży piekarniczych, teraz muszę spróbować z turbo. Jak przeżyję to zdam relację. :mrgreen:

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-24, 22:05

Przykro mi,ale nie.Mogę tylko dodać,że jeden nastaw jest z wody z kranu z sieci miejskiej, a 2 z własnego źródełka.

[ Dodano: 2010-01-27, 08:55 ]
Jeszcze nie ma pełnych 6 dób pracy 1 torebki turbo24,24 kg cukru,84l wody a Blg jest -1 w jednym i -2 w drugim.W tym co jest -1blg temperatura wewnątrz +27,na zewnątrz +5.Myślę ,że jednak w tym wypadku jest za małe ocieplenie,i drożdże przy ściankach mają zimniej.Według mnie koszt energii na pogrzanie to wydatek 2-4 zł do uzyskania -4blg.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Drożdże turbo 24

Post autor: dudol » 2010-02-26, 11:47

Kolega man111 ma rację. Ja też robię nastaw 84l.wody i 24 kg cukru.
Po 3 dniach +8 Blg z "efektem wstrząsu cukromierza"
Mam tylko pytanie. Czy wy gotujecie wodę przed sporządzeniem nastawu?
Ja część wody gotuję i mieszam z cukrem, a część kupuję w biedronce 5l. po 1,5 zł.
Boję się że mi się popsuje nastaw.
Mówiliście o badaniu PH.
Jak to zrobić? Czy badam PH samej wody czy nastawu? Ile powinno wynosić?
Jak niskie czy wysokie to dokwaszać ?
Pozdr. DUDOL

[ Dodano: 2010-02-26, 11:48 ]
:D

[ Dodano: 2010-02-26, 11:49 ]
a jednak działają. Jak się je dodaje to widać jakieś nawiasy itp.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-26, 12:09

Drożdże Alcotec turbo 24 pure przy dawkach cukru 24 kg na 84 litry wody plus paczka drożdży dają po około 10 dniach -3 blg w temperaturze otoczenia 18C - beczka okryta kocem.Żadnych innych dodatków.
Natomiast ph takiego nastawu to 4,5. Więc nie ma sensu tego nawet trochę dokwaszać.
Jak masz dobrą kranówkę to szkoda kasy na wodę sklepową. Lejesz ciepłą wodę dodajesz drożdże i cukier i po robocie. Jeśli masz wodę mocno chlorowaną to warto ją najpierw dobrze napowietrzyć - np.wiertarką lub mocno mieszając ręką i poczekać chwilę aż chlor odparuje.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-02-26, 15:13

dzięki olo69.
Pozdr. DUDOL

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości