Drożdże Turbo a zakwaszanie

Sqrviel
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2010-01-02, 23:27

Drożdże Turbo a zakwaszanie

Post autor: Sqrviel » 2010-01-21, 23:35

Witam.
W opisie aukcji drożdży Turbo, u wiadomej osoby we fragmencie "Przygotowanie" nie ma mowy o kwasku cytrynowym ani zakwaszaniu. W tematach na forum widzę, iż ludzie dodają kwasku i nie są za to 'gonieni'.

Tak, więc:
Dodajemy kwasku przy użyciu drożdży Turbo 24/48/8kg czy nie dodajemy?
jakie pH utrzymywać ?

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-01-21, 23:44

Jak robisz zgodnie z proporcjami na opakowaniu to nic nie musisz dodawać, a jeżeli natomiast użyjesz jednej paczki na 100 litrów nastawu to musisz bardziej zakwasić i pożywki sypnąć odrobinkę :wink:
Ostatnio zmieniony 2010-01-22, 11:09 przez czornulek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-22, 08:31

Na forum było pisane,pod kościołem po mszy mówione,a na kalendarzu napisane-Turbo24 4x ilość wody i cukru bez żadnych dodatków,podtrzymanie temperatury bo wtedy same nie wydolą i po 7 dniach są gotowe.
Aha torebkę drożdży można najlepiej rozpakować nożyczkami,ale zaręczam ,że ten proces nie wpłynie na fermentację :wink:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2010-01-22, 14:42

Nie jest wymagane, ale... kwasek dodajemy po to, aby warunki pracy drożdży były bardziej 'komfortowe'. Zakwaszenie wpływa też korzystnie na ochronę nastawu przez zakażeniem bakteryjnym. Dodając to tego śmieszną cenę tego proszku, odpowiedź na pytanie - czy dodawać, jest chyba oczywista.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-22, 15:44

W teorii tak,oczywiście dodawać,ale były robione próby z samym dokwaszaniem i nastaw pracował dłużej,tak samo z dokarmianiem pożywką.Beczka za każdym razem była ocieplona i miała grzałkę z termostatem do zachowania stałej temperatury.Moja wypowiedz dotyczy tylko Turbo24 i 4x wielkości wody i cukru na 1 torebkę.Dlaczego tak się dzieje,nie potrafię wyjaśnić.
Jako ciekawostkę podam,że kolega dorzucał swoim zwyczajem do tych drożdży kompociki,jak przestał to fermentacja była szybsza.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2010-01-22, 16:05

man111 pisze:W teorii tak,oczywiście dodawać,ale były robione próby z samym dokwaszaniem i nastaw pracował dłużej,tak samo z dokarmianiem pożywką.
Mówisz o celowo przeprowadzonej próbie? Chodzi mi o to, że nastawy miały identyczne parametry, a różniły się kwasowością czy obecnością pożywki. Stały w identycznych naczyniach, identycznej temperaturze itd.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-22, 17:13

Celowo by to dokładnie sprawdzić nie.Ale próby były w trzech różnych miejscach i wszyscy doszli do takich samych wniosków.Przy zakwaszeniu czas się przedłużał w okresie uzyskiwania ujemnego blg.Może to jest zbiorowa histeria,a może tak te turbo24 mają. :nie_wiem

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2010-01-22, 21:42

Proponuję rozrobić zgodnie z instrukcją, zmierzyć ph, dodać dodatkowy cukier i wodę, zakwasić do takiego samego ph, dodać pożywki.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-01-23, 12:33

Citizen Kane pisze:Nie jest wymagane, ale... kwasek dodajemy po to, aby warunki pracy drożdży były bardziej 'komfortowe'...
a czy czlowiek ma zawsze w pracy komfortowo :|

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2010-01-23, 18:15

Człowiek to nie drożdże.
Pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-01-23, 20:57

redirys pisze:Proponuję rozrobić zgodnie z instrukcją, zmierzyć ph, dodać dodatkowy cukier i wodę, zakwasić do takiego samego ph, dodać pożywki.
Zmierzyłem dla turbo48 - pH 6,4 (na granicy błędu odczytu). Więc wcale nie jest zakwaszone.

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2010-01-23, 23:39

hmm dziwne a jakie proporcje kolega stosuje? bo ja mierzyłem t24 w balonie 42L nastawu i ph paskami od kol. 98% wyniosło jakieś 4,3~4,5.Ciekawe jakie ph ma u was woda :?: .
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-01-24, 08:24

Proporcje takie, jak sugerowano - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paski od 98%, maksymalnie mogą zmierzyć 6,8, więc nie ma za bardzo jak ocenić pH wody. Jako zwykła kranówa powinna mieć zbliżone do 7 lub lekko wyższe.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-24, 09:39

Ponieważ temat turbo24 rozrobionych 4 krotnie bez dodatków budzi kontrowersje wiec postanowiliśmy to w miarę dokładnie sprawdzać.
Paczka turbo24 rozpuszczona bezpośrednio w 84 litrach wody +24 kilo cukru ,obłożona ociepleniem w postaci 2 koców i włożonej grzałki akwariowej z termostatem po 70 godzinach ma +8 Blg.Wynik może ulec w dużej mierze ulec zmianie z powodu temperatury na zewnątrz,ponieważ coraz bardziej jest ona odczuwalna w piwnicy.

[ Dodano: 2010-01-24, 11:59 ]
Ponieważ podałem wynik z wczoraj z godz.19 +8 blg,to już w tym momencie w 2 beczkach oddalonych o 40 km jest +4 blg.Coś mi się wydaje ,że jednak coś w tym jest,co wyżej napisałem.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-01-24, 14:54

mnie zastanawia, czy nagazowany nastaw podczas fermentacji nie oszukuje cukromierza?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości