Drożdże Turbo a zakwaszanie
Drożdże Turbo a zakwaszanie
Witam.
W opisie aukcji drożdży Turbo, u wiadomej osoby we fragmencie "Przygotowanie" nie ma mowy o kwasku cytrynowym ani zakwaszaniu. W tematach na forum widzę, iż ludzie dodają kwasku i nie są za to 'gonieni'.
Tak, więc:
Dodajemy kwasku przy użyciu drożdży Turbo 24/48/8kg czy nie dodajemy?
jakie pH utrzymywać ?
W opisie aukcji drożdży Turbo, u wiadomej osoby we fragmencie "Przygotowanie" nie ma mowy o kwasku cytrynowym ani zakwaszaniu. W tematach na forum widzę, iż ludzie dodają kwasku i nie są za to 'gonieni'.
Tak, więc:
Dodajemy kwasku przy użyciu drożdży Turbo 24/48/8kg czy nie dodajemy?
jakie pH utrzymywać ?
Jak robisz zgodnie z proporcjami na opakowaniu to nic nie musisz dodawać, a jeżeli natomiast użyjesz jednej paczki na 100 litrów nastawu to musisz bardziej zakwasić i pożywki sypnąć odrobinkę
Ostatnio zmieniony 2010-01-22, 11:09 przez czornulek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Na forum było pisane,pod kościołem po mszy mówione,a na kalendarzu napisane-Turbo24 4x ilość wody i cukru bez żadnych dodatków,podtrzymanie temperatury bo wtedy same nie wydolą i po 7 dniach są gotowe.
Aha torebkę drożdży można najlepiej rozpakować nożyczkami,ale zaręczam ,że ten proces nie wpłynie na fermentację
Aha torebkę drożdży można najlepiej rozpakować nożyczkami,ale zaręczam ,że ten proces nie wpłynie na fermentację
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
W teorii tak,oczywiście dodawać,ale były robione próby z samym dokwaszaniem i nastaw pracował dłużej,tak samo z dokarmianiem pożywką.Beczka za każdym razem była ocieplona i miała grzałkę z termostatem do zachowania stałej temperatury.Moja wypowiedz dotyczy tylko Turbo24 i 4x wielkości wody i cukru na 1 torebkę.Dlaczego tak się dzieje,nie potrafię wyjaśnić.
Jako ciekawostkę podam,że kolega dorzucał swoim zwyczajem do tych drożdży kompociki,jak przestał to fermentacja była szybsza.
Jako ciekawostkę podam,że kolega dorzucał swoim zwyczajem do tych drożdży kompociki,jak przestał to fermentacja była szybsza.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Mówisz o celowo przeprowadzonej próbie? Chodzi mi o to, że nastawy miały identyczne parametry, a różniły się kwasowością czy obecnością pożywki. Stały w identycznych naczyniach, identycznej temperaturze itd.man111 pisze:W teorii tak,oczywiście dodawać,ale były robione próby z samym dokwaszaniem i nastaw pracował dłużej,tak samo z dokarmianiem pożywką.
Ponieważ temat turbo24 rozrobionych 4 krotnie bez dodatków budzi kontrowersje wiec postanowiliśmy to w miarę dokładnie sprawdzać.
Paczka turbo24 rozpuszczona bezpośrednio w 84 litrach wody +24 kilo cukru ,obłożona ociepleniem w postaci 2 koców i włożonej grzałki akwariowej z termostatem po 70 godzinach ma +8 Blg.Wynik może ulec w dużej mierze ulec zmianie z powodu temperatury na zewnątrz,ponieważ coraz bardziej jest ona odczuwalna w piwnicy.
[ Dodano: 2010-01-24, 11:59 ]
Ponieważ podałem wynik z wczoraj z godz.19 +8 blg,to już w tym momencie w 2 beczkach oddalonych o 40 km jest +4 blg.Coś mi się wydaje ,że jednak coś w tym jest,co wyżej napisałem.
Paczka turbo24 rozpuszczona bezpośrednio w 84 litrach wody +24 kilo cukru ,obłożona ociepleniem w postaci 2 koców i włożonej grzałki akwariowej z termostatem po 70 godzinach ma +8 Blg.Wynik może ulec w dużej mierze ulec zmianie z powodu temperatury na zewnątrz,ponieważ coraz bardziej jest ona odczuwalna w piwnicy.
[ Dodano: 2010-01-24, 11:59 ]
Ponieważ podałem wynik z wczoraj z godz.19 +8 blg,to już w tym momencie w 2 beczkach oddalonych o 40 km jest +4 blg.Coś mi się wydaje ,że jednak coś w tym jest,co wyżej napisałem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości