Porównanie: Turbo 24 / Turbo 48

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Porównanie: Turbo 24 / Turbo 48

Post autor: yachu4 » 2010-02-08, 21:40

Proszę o odpowiedź osoby, które przeprowadziły fermentację i rektyfikacje na T24 i T48.
Nie chcę pisać o moich odczuciach organoleptycznych po degustacji gotowego wyrobu, żeby nie sugerować odpowiedzi.
Po prostu chcę się przekonać, czy potwierdzą się moje odczucia/spostrzeżenia?

Dodam, że nastawy klarowane były Turbo Klarem 24.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-02-08, 22:00

Żadnej różnicy, zarówno na jednych i drugich wyrób dobrej jakości. jedyne co to czas fermentacji ale to nie ten temat.

p.s. bez klarowania.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-02-08, 22:12

@Spiryt

Twoje nie klarowane, więc nie wiem czy Tklar coś mi nie popsuł. :nie_wiem
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2010-02-08, 22:19

raczej pomógł a nie popsół. Ja turbo klar użyłem 3 razy teraz wynoszę w zimne miejsce i się samo klaruje

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-08, 22:29

@yachu4
To może napisz jakie twoje odczucia ?
Ja nie używam żadnych środków do klarowania,tylko czekam na wyklarowanie a o T24 mam jak najlepsze zdanie.Niestety T48 nie używałem.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-02-08, 22:30

@banan

Pytanie nie dotyczyło klarowania. :shock:

Czy robiłeś na T24 i T48?
Czy jedne i drugie klarowałeś Klarem?
Czy smak ten sam w jednym i drugim wypadku?

Jak spełniłeś te trzy pytania, to będziesz mógł mi powiedzieć czy wyszedł taki sam produkt, czy się różni smakiem.

@Olo69
Jeszcze nie chcę pisać co jest grane, bo zaraz otrzymam sto odpowiedzi nic nie wnoszących do moich spostrzeżeń.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-02-09, 20:18

yachu4 pisze: Czy robiłeś na T24 i T48?
Czy jedne i drugie klarowałeś Klarem?
Czy smak ten sam w jednym i drugim wypadku?
Odpowiem ja. Robiłem na T24 klar i bez klaru, T48 klar i bez klaru. Bez klaru stało kilka dni aż się trochę wyklarowało samo. Robiłem nawet T24 prosto po fermentacji bez czekania na wyklarowanie. Tak więc 5 przypadków. Zawsze ten sam smak, dobry.

Przy tych z klarem uważałem aby nie zassało z dna gęstwy. Może tu jest pies pogrzebany??
Klar w jednej saszetce ma płyn na porost włosów u drożdży a w drugiej składnik który skołtunia drożdże razem ze sobą. :D

Spieszyłem się pisząc tamten post, nie doczytałem. Chodziło mi o to że nie klaruję już Tklarem bo mi się nie chce. I tak zawsze wychodzi dobre czy klarowane czy nie więc szkoda zachodu.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-02-09, 20:40

Witam, i dziękuje za odpowiedzi.

No to powiem tak:
Robiłem od x czasu na T48 plus klarowanie zolem, po ukazaniu się u naszego dostawcy Tklar 24 zakupiłem i klarowałem nim.
Wychodził zawsze super produkt. :slinka

Teraz robiłem pierwszy raz na T24 i klarowanie Tklar 24.

Cały proces rektyfikacji dokładnie taki sam, zachowany reżim temperatur i odbioru przedgonów.
Do pogonów nie dopuszczam i kończę przy 99 stopniach C na kegu.

Produkt wyszedł ostry w smaku i zapachu i nie wiem, co jest grane. :shock: :nie_wiem
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2010-02-09, 20:51

A jakie proporcje dawałeś woda cukier drożdże
Mi kiedyś niewypaliło na turbo 8 kg taksamo ostre w smaku i zapachu.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-02-09, 21:01

@banan
Cukru 14 kg i wody do 56 litrów + 1 paczka Turbo.

p.s. watek przeniosłem to właściwego tematu . pozdrawiam 98%
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 21:32 przez yachu4, łącznie zmieniany 2 razy.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-02-09, 22:23

Podzielam zdanie Spiryta. Robiłem na T24 i T48. Obydwa z turbo klarem i bez (testowałem też klarvit i T24). Żadnej różnicy. Nie będę więcej inwestował w środki klarujące. Wystarczy grawitacja i 1-2 dni w stosunkowo niskiej temperaturze.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-10, 19:38

@yachu4
Chyba wiem o co chodzi w tym twoim ostrym smaku i zapachu T24.
Czy podobnie jak przy T48 używałeś grzałki akwariowej do nastawu?
Pytam o grzałkę bo kiedyś czytałem na forum że przy fermentacji w wyższej temperaturze drożdży T24 produkt wyszedł suchy,ostry w smaku natomiast przy fermentacji przy niższej temperaturze produkt wyszedł super.
Może coś w tym jest.Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-02-11, 22:20

@olo69

Olo jesteś prorokiem jakimś ? :mrgreen:

Podgrzewałem grzałką i zaczyn miał 27 stopni C.

Ciekawe czy się poprawi jak puszczę go jeszcze raz :?:

Mimo wszystko już się zraziłem i będę pracował tylko na T48.

Dziękuję za pomoc
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-11, 22:46

Ja bym się nie poddawał i nastawił jeszcze raz mały nastaw na T24.
Fermentacja w temp.18-20 C.
Destylat naprawdę jest rewelacyjny po węglu i drugiej destylacji smakuje wspaniale.
A swoją drogą spróbuje na T48 i zobaczę efektów.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-02-11, 23:16

Ja wolę T24, za tą samą cenę mamy więcej produktu w paczce.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości