Pożywka home-made

rafa74
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2009-01-22, 16:08
Lokalizacja: south poland

Pożywka home-made

Post autor: rafa74 » 2010-03-13, 13:45

Czy ma ktoś przepis na zrobienie pożywki w domu z ogólnie dostępnych produktów. wiem że pożywka nie jest droga ale jeżeli zajmujemy się domowym wyrobem wódeczki to czemu nie spróbować z pożywką . z góry dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-03-13, 23:30 przez rafa74, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2010-03-13, 14:01

Witam

Głównym składnikiem pożywki jest witamina B.

A co za tym idzie szukamy czegoś taniego z witaminą B.

Do marketu i szukamy taniej multi-witaminy (ok.2-3zł za opakowanie) patrzymy na skład i bingo.

Jak byś chciał kupić składniki w aptece to zapłacił byś majątek.

No to witaminy już mamy do tego dokup fosforan dwuamonu u naszego forumowego kolegi 98% lub gdzieś na allegro i masz taki prawie AKTIVIT.

A ze starych sposobów to zetrzeć na tarce jabłuszko do tego trochę naturalnego przecieru pomidorowego odrobinkę jakiegoś jęczmienia pszenicy, rodzynka do smaczku. Ogólnie drożdże lubią takie smakołyki. A starte lub drobno pokrojone jabłuszko już wiele razy uratowało mi nastaw 1-2kg jabłek nada też delikatny posmak.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2010-03-13, 15:57 przez Daniel_257_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-03-13, 14:37

@Daniel_257_ chyba chodzi o "fosforan dwuamonu"?
@rafa74 Temat pożywek do nastawu był na forum często omawiany. Spróbuj poszukać w tym dziale. :wink:

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2010-03-13, 16:00

Dzięki @SRG

Właśnie poprawiłem :oops:

Przyczyną błędu było moje lenistwo.
Doktor Google zawsze pomocny, ale nie chce się zajrzeć.

Pozdrawiam.

rafa74
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2009-01-22, 16:08
Lokalizacja: south poland

Post autor: rafa74 » 2010-03-14, 18:38

dzięki za podpowiedż .

Fredd
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-02-13, 19:12

Post autor: Fredd » 2010-11-05, 21:36

Daniel_257_ pisze:
A ze starych sposobów to zetrzeć na tarce jabłuszko do tego trochę naturalnego przecieru pomidorowego odrobinkę jakiegoś jęczmienia pszenicy, rodzynka do smaczku. Ogólnie drożdże lubią takie smakołyki. A starte lub drobno pokrojone jabłuszko już wiele razy uratowało mi nastaw 1-2kg jabłek nada też delikatny posmak.

Pozdrawiam.
Dwie uwagi: jabłko całe (bez ogonków), to jest trzeć z gniazdem nasiennym, z rodzynkami trzeba uważać, są konserwowane siarka i czym tam jeszcze, można płukać, ale coś z tego syfu zostanie. Dałem ostatnio trochę trochę przemrożonych winogron plus jabco i przecier pom. - babuniowe oszalały z radości (impreza odchodzi taka, że mało fermentatora nie rozwalą :mrgreen: )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości