Nastaw na Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Nastaw na Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

Post autor: slaweq77 » 2010-03-15, 17:45

Witam kolegów, w sobote nastawilem cukrowke balon 40L :27l wody+8kg cukru+1opkowanie drożdży i zdrugiego 1/4 opakowania( jedna porcja na 21l wody
+6 kg cukru a zreszte uzupełnilem składniki na 6 l wody+2kg cukru,).Chciałem jeszcze dolac wody+ cukier ale bałem sie ze drożdże mocno bedą pracowac i sie pienic(złe doswiadczenie z winem wiśniowym mam za dużo nalalem i w nocy wywaliło z butli ) wiec dalem tyle ,BLG startowe=24 dzis BLG =6 i moje pytanko czy mozna jeszcze dodac wode + cukier bo w balonie jescze jest miejsce weszlo by kolo 5l co wy na to czy dodac a moze lepiej niech robi tak jak jest?Bo na sobote jest planowany wyjazd do szwagra na aparature :)

MasterCheef
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-02-04, 20:40

Post autor: MasterCheef » 2010-03-15, 18:01

No możesz dolać, ale duzo wiecej nie wyciągniesz. Ja bym zostawił tak jak jest:)

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-03-16, 18:25

zostaw i nie kombinuj

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-03-16, 23:23

Ok zostawie ,nastepnym razem wiecej zarobie, dzieki za pomoc pozdrawiam .

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-03-17, 07:28

Z tym cukrem to nie przesadzaj.
Tym drożdżom lepiej dawać cukru tyle co na instrukcji bo gdy dasz więcej to i tak nie dadzą rady go przerobić.
1-2 kg cukru można dać więcej zwiększając również ilość wody ale przy podwójnej dawce cukru i wody sporo cukru zostaje w nastawie.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-03-19, 08:21

Dzis rano Blg=-1 juz nie widac zeby drozdze pracowaly, czy wyniecs w chlodne miejsce do klarowania o temp.kolo 4stopni ,nic nie zaszkodzi taka temp. i czy do jutra bedzie klarowne??

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-03-19, 08:32

Lepiej żeby zeszły do minus 2 a jeszcze lepiej minus 3. Ale schodzą do tej wartości tylko wtedy kiedy daje się je wg.instrukcji z opakowania. Mając minus 1 masz jeszcze część cukru w nastawie. Może być też słaby cukromierz - warto sprawdzić na zwykłej wodzie powinien pokazywać zero. Ale skoro już prawie nie pracują a tobie się spieszy to wynieś w jak najchłodniejsze miejsce. Do jutra może się wyklarują ale lepiej jak byś im dał dwa dni.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-03-19, 09:06

Cukromierz jest ok na wodzie wskazuje 0 ,moze jednak poczekam do jutra i wtedy wyniose do klarowania,a czy do destylacji musi byc wyklarowane czy moze byc takie jak jest ?

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-03-19, 09:34

slaweq77 pisze: czy do destylacji musi byc wyklarowane czy moze byc takie jak jest ?
Jeśli masz umiejętności i dobry sprzęt możesz nie klarować. Jeśli czegoś nie jesteś pewien lepiej poczekaj aż się wyklaruje.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-03-19, 09:39

Zależy czym grzejesz jeśli masz płaszcz wodny lub olejowy to możesz nie klarować.Jeśli grzejesz gazem bezpośrednio keg to możesz nie klarować ale destylat może być gorszej jakości choć na dobrym sprzęcie powinien być ok.Jeśli grzejesz grzałkami to lepiej jest wyklarować.
Najpewniej jest jednak poczekać dwa dni z chłodnym pomieszczeniu na wyklarowanie nastawu.
A jeśli nastaw Ci słabo pracuje a wręcz już nie pracuje to cudów co do dalszego spadku blg się nie spodziewaj.
Ale możesz poczekać do jutra i zobaczyć czy blg jeszcze spadnie.
Jeśli mocno Ci się spieszy to jak wystawisz do zimnego pomieszczenia dzisiaj to do jutra na pewno będzie można zlać połowę praktycznie czystego nastawu.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-03-19, 09:55

To jednak poczekam bo sprzecik nic ciekawego narazie to pot-still (baniak 15l+ słoik + chlodnica wszystko z nierdzewki) a czy moge nastaw przetrzymac w chlodzie do nastepnego piatku nic sie nie stanie

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-03-19, 09:59

Możesz trzymać znacznie dłużej ale jak się wyklaruje to zlej znad osadu-padniętych drożdży.
OLO 69

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-03-19, 10:05

Ok dzieki za rade ,poczekam i w piatek na aparacik .Pierwszy raz na takich drozdzach robie zawsze bylo na piekarniczych i cukier na oko stalo 3 tyg i bez klarowania bylo przerabiane ale te czsy od teraz poszly w zapomnienie dzieki ze trafilem na te forum!!!

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-04-07, 22:19

Koledzy ,mam 3/4 paczuszki drozdzy Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation czy tyle starczy na nastaw 21l wody +6kg cukru

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2010-04-07, 22:27

Powinno wystarczyć na taką ilość(warunek że to jest 3/4op.),ale one nie lubią większych dawek cukru.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości