Prośba o pomoc! Temperatura i drożdże
Prośba o pomoc! Temperatura i drożdże
Witam!
Mam zrobić znajomemu trochę swojszczyzny za fatygę załatwił mi beczke 160L i chce mu zrobić w tej beczce jakieś 125L zacieru. Tylko jakie drożdże wytrzymają temperature która się tam wytworzy.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami-na jakich drożdżach mogę śmiało zrobić taką ilość zacieru?
Pozdrawiam Ramper!
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2010-04-20, 22:56 ]
Temat przeniesiony. W przyszłości rozbuduj trochę temat aby osoby przeszukujące forum miały jakiś punkt zaczepienia.
Mam zrobić znajomemu trochę swojszczyzny za fatygę załatwił mi beczke 160L i chce mu zrobić w tej beczce jakieś 125L zacieru. Tylko jakie drożdże wytrzymają temperature która się tam wytworzy.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami-na jakich drożdżach mogę śmiało zrobić taką ilość zacieru?
Pozdrawiam Ramper!
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2010-04-20, 22:56 ]
Temat przeniesiony. W przyszłości rozbuduj trochę temat aby osoby przeszukujące forum miały jakiś punkt zaczepienia.
Ostatnio zmieniony 2010-04-20, 22:58 przez Ramper, łącznie zmieniany 1 raz.
jak zacier to pewnie na redach a jak cukrowka no to turbo ?
zreszta wszystko jest tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605
zreszta wszystko jest tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605
Witam jeżeli chodzi o "zacier " bo tak piszesz to Red Ethanol - wytrzymują ciśnienie osmotyczne do 39-40sC . Twoja pojemność nie ma znaczenia do temperatury - w żaden sposób - nie ma to znaczenia .
Wybierając do zacieru drożdże trzeba mieć "świadomość ' że fermentacja burzliwa jest na tyle mocna że ilość zacieru nie powinna przekraczać max 55-60% pojemności beczki - można stosować ant-pieniacz by uniknąć "wykipienia " . drożdże gorzelniane do zacieru potrzebują minimum 30sC by efektywnie procowały .....
Jeżeli to "nastaw" - cukrówka to wszystkie turbo ale z 'ostrożnością " do turbo 24h pure .
najlepiej było by wybrać turbo 48h pure lub turbo 8Kg - więcej cukru ( 8kg do nastawu łącznego 25 litrów ) = większy uzysk ... tutaj można praktycznie pod korek - ale dla bezpieczeństwa zostawić najlepiej jakieś 10 max 15% wolnej przestrzeni , fermentacja w warunkach "pokojowych" - czyli optimum 20- max 25sC ..
pozdrawiam
98%
Wybierając do zacieru drożdże trzeba mieć "świadomość ' że fermentacja burzliwa jest na tyle mocna że ilość zacieru nie powinna przekraczać max 55-60% pojemności beczki - można stosować ant-pieniacz by uniknąć "wykipienia " . drożdże gorzelniane do zacieru potrzebują minimum 30sC by efektywnie procowały .....
Jeżeli to "nastaw" - cukrówka to wszystkie turbo ale z 'ostrożnością " do turbo 24h pure .
najlepiej było by wybrać turbo 48h pure lub turbo 8Kg - więcej cukru ( 8kg do nastawu łącznego 25 litrów ) = większy uzysk ... tutaj można praktycznie pod korek - ale dla bezpieczeństwa zostawić najlepiej jakieś 10 max 15% wolnej przestrzeni , fermentacja w warunkach "pokojowych" - czyli optimum 20- max 25sC ..
pozdrawiam
98%
Witam a gdzie tak pisze , jedyne "obostrzenie ' z uwagi na reakcje egzotermiczną - bardzo szybki wzrost temperatury - to turbo 24h - lepiej nie robić więcej niż 100-150 litrów - praca bardzo szybka przez co temperatura rośnie pod 40sc - a szkoda by się drożdże 'zagotowały " nie kończąc całego cukru .,
są bardzo dobre do niskich temperatur - czyli okres zimowy - 2Kolega @Akas zrobi bardzo dobra "robotę " -
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2635
za co duże i nawet bardzo duże
Po to są turbo 48h lub 8Kg - które dłużej fermentują , spokojniej przez co można i zaleca się do dużych i bardzo dużych nastawów nawet 500 jak i 1000 litrów ..
Z całą odpowiedzialnością polecam powyższe turbo 48h , turbo 8Kg jak i turbo vodka star ..
pozdrawiam
98%
są bardzo dobre do niskich temperatur - czyli okres zimowy - 2Kolega @Akas zrobi bardzo dobra "robotę " -
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2635
za co duże i nawet bardzo duże
Po to są turbo 48h lub 8Kg - które dłużej fermentują , spokojniej przez co można i zaleca się do dużych i bardzo dużych nastawów nawet 500 jak i 1000 litrów ..
Z całą odpowiedzialnością polecam powyższe turbo 48h , turbo 8Kg jak i turbo vodka star ..
pozdrawiam
98%
to robię tak:
5 paczek turbo 48h
8kg na paczkę cukru czyli 40 kg cukru
i wody tak żeby było 125L
dobrze będzie, nie zagotuje ich a może dać 6kg na paczkę?
Wiem, że ględze ale będę musiał wydać parę złotych (wiadomo u kogo )i boje się żeby to nie była kasa stracona a to mój pierwszy nastaw na taką dużą ilość
Pozdrawiam.
5 paczek turbo 48h
8kg na paczkę cukru czyli 40 kg cukru
i wody tak żeby było 125L
dobrze będzie, nie zagotuje ich a może dać 6kg na paczkę?
Wiem, że ględze ale będę musiał wydać parę złotych (wiadomo u kogo )i boje się żeby to nie była kasa stracona a to mój pierwszy nastaw na taką dużą ilość
Pozdrawiam.
Witaj
na allegro bardzo często na aukcjach jest jeden opis powielany przy kilku produktach o podobnych właściwościach tak więc opis stosowania turbo 24h i turbo48h jest identyczny i o ile drożdże t24 bałbym się stosować w większych nastawach powiedzmy 200-500l to już t48 możesz spokojnie stosować w większych fermentatorach.
Kolega 98% to wyjaśniał kilka postów wyżej, kto jak kto ale on wie prawie wszystko o towarze który sprzedaje.
Pozdrawiam
Rafał
na allegro bardzo często na aukcjach jest jeden opis powielany przy kilku produktach o podobnych właściwościach tak więc opis stosowania turbo 24h i turbo48h jest identyczny i o ile drożdże t24 bałbym się stosować w większych nastawach powiedzmy 200-500l to już t48 możesz spokojnie stosować w większych fermentatorach.
Kolega 98% to wyjaśniał kilka postów wyżej, kto jak kto ale on wie prawie wszystko o towarze który sprzedaje.
Pozdrawiam
Rafał
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Ramper
Zarówno producent jak i handlowiec zainteresowani są abyś kupił jak najwięcej ich towaru. Niektórzy handlowcy nie do końca znają się na towarze który sprzedają. Równie dobrze mogli by handlować kartofle czy cegłę.
Praktyka wielu forumowiczów pokazuje że nie zawsze zalecenia producentów są słuszne.
Zarówno producent jak i handlowiec zainteresowani są abyś kupił jak najwięcej ich towaru. Niektórzy handlowcy nie do końca znają się na towarze który sprzedają. Równie dobrze mogli by handlować kartofle czy cegłę.
Praktyka wielu forumowiczów pokazuje że nie zawsze zalecenia producentów są słuszne.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości