Czy można do pracującego nastawu dodwać inne drożdze?
Czy można do pracującego nastawu dodwać inne drożdze?
Witajcie,
Mam u siebie dwa baniaki z nastawem, jeden na kukurydzy, drugi na ryżu. Do obu użyłem najtańszych drożdży gorzelniczych z hipermarketu. Po pierwsze - trochę przegiąłem z cukrem (6kg na 20 l wody) no i od kiedy zrobiło się ciepło i wyłączyłem ogrzewanie podłogowe - fermentacja strasznie zwolniła. Nastawy pracują ale strasznie wolno... spadek ok. 2 - 3 blg na tydzień! Tak sobie pomyślałem... a gdybym teraz dodał do nastawów drobinkę drożdży turbo? Właśnie przyszły z alledrogo zarówno T3 jak i Coobra 24 oraz Alcotec 48 Turbo Pure. Czy mogę dodać niewielką ilość których z nich, czy wtedy popsuje się wszystko?
Tx za info,
S.
Mam u siebie dwa baniaki z nastawem, jeden na kukurydzy, drugi na ryżu. Do obu użyłem najtańszych drożdży gorzelniczych z hipermarketu. Po pierwsze - trochę przegiąłem z cukrem (6kg na 20 l wody) no i od kiedy zrobiło się ciepło i wyłączyłem ogrzewanie podłogowe - fermentacja strasznie zwolniła. Nastawy pracują ale strasznie wolno... spadek ok. 2 - 3 blg na tydzień! Tak sobie pomyślałem... a gdybym teraz dodał do nastawów drobinkę drożdży turbo? Właśnie przyszły z alledrogo zarówno T3 jak i Coobra 24 oraz Alcotec 48 Turbo Pure. Czy mogę dodać niewielką ilość których z nich, czy wtedy popsuje się wszystko?
Tx za info,
S.
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 16:10 przez saintman, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Czy można do pracującego nastawu dodwać inne drożdze?
" trochę przegiłąłąłem z cukrem"
A ile to ma blg? Słodkie to jest?saintman pisze: P.S. Jest jakaś szansa na uratowanie tego?
Może to trzeba klarować i dać na rury i będzie po kłopocie?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Witam
Niedawno restartowałem zwykłą cukrówkę,którą z braku turbo nastawiłem na bayanusach + activit ,ale nie chciały pracować.Dodałem kilka słoików z owocami i jeszcze porcję bayanusów i bardzo fajnie ruszyły,ale oczywiscie troche dłuzej zjadały cukier.Myślę ,że szkoda wylewć cukier skor jest nie przerobiony.
pozdr.
Niedawno restartowałem zwykłą cukrówkę,którą z braku turbo nastawiłem na bayanusach + activit ,ale nie chciały pracować.Dodałem kilka słoików z owocami i jeszcze porcję bayanusów i bardzo fajnie ruszyły,ale oczywiscie troche dłuzej zjadały cukier.Myślę ,że szkoda wylewć cukier skor jest nie przerobiony.
pozdr.
Witam!
Dawno temu zrestartowałem zatrzymane w rozwoju Red Ethanole z pomocą COOBRA 6.
Nastaw miał już około 10%, mimo to niezahartowane COOBRY, wsypane po prostu do nastawu, ruszyły z kopyta i uważam, że doskonale nadają się do tego celu.
Jednak powinno się najpierw takie drożdże zahartować, czyli w skrócie wsypać do małej ilości roztworu cukrowego (w dużym pojemniku !) o zmniejszonej np. do 75% zawartości cukru - w stosunku do normalnego stężenia cukru dla danych drożdży - i dopiero po jednym do kilku dni wlać to do restartowanego nastawu.
Ten odstęp czasowy zależy od konkretnych drożdży użytych do restartu - szybkie czy wolniejsze.
Dawno temu zrestartowałem zatrzymane w rozwoju Red Ethanole z pomocą COOBRA 6.
Nastaw miał już około 10%, mimo to niezahartowane COOBRY, wsypane po prostu do nastawu, ruszyły z kopyta i uważam, że doskonale nadają się do tego celu.
Jednak powinno się najpierw takie drożdże zahartować, czyli w skrócie wsypać do małej ilości roztworu cukrowego (w dużym pojemniku !) o zmniejszonej np. do 75% zawartości cukru - w stosunku do normalnego stężenia cukru dla danych drożdży - i dopiero po jednym do kilku dni wlać to do restartowanego nastawu.
Ten odstęp czasowy zależy od konkretnych drożdży użytych do restartu - szybkie czy wolniejsze.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kiszka. Wciąż nie startuje mimo ponownej próby innymi drożdżami (tymi użytymi pierwotnie).
Nastaw pierwszy, wcześniejszy, z dodatkiem 2 kg kukurydzy: 15 blg
nastaw drugi, późniejszy, z dodatkiem 2 kg ryżu: 25 blg.
Temperatura: 19 st. C (nie mam możliwości jej zwiększenia)
Powyższe to dwa kanistry 22l, szczelne, z rurką fermentacyjną.
Coś mi się wydaje, że wszystko pójdzie prędzej w zlew niż w rurę ;=|
Nastaw pierwszy, wcześniejszy, z dodatkiem 2 kg kukurydzy: 15 blg
nastaw drugi, późniejszy, z dodatkiem 2 kg ryżu: 25 blg.
Temperatura: 19 st. C (nie mam możliwości jej zwiększenia)
Powyższe to dwa kanistry 22l, szczelne, z rurką fermentacyjną.
Coś mi się wydaje, że wszystko pójdzie prędzej w zlew niż w rurę ;=|
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości