Czy można do pracującego nastawu dodwać inne drożdze?

saintman
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-10, 13:16

Czy można do pracującego nastawu dodwać inne drożdze?

Post autor: saintman » 2010-05-11, 14:27

Witajcie,
Mam u siebie dwa baniaki z nastawem, jeden na kukurydzy, drugi na ryżu. Do obu użyłem najtańszych drożdży gorzelniczych z hipermarketu. Po pierwsze - trochę przegiąłem z cukrem (6kg na 20 l wody) no i od kiedy zrobiło się ciepło i wyłączyłem ogrzewanie podłogowe - fermentacja strasznie zwolniła. Nastawy pracują ale strasznie wolno... spadek ok. 2 - 3 blg na tydzień! Tak sobie pomyślałem... a gdybym teraz dodał do nastawów drobinkę drożdży turbo? Właśnie przyszły z alledrogo zarówno T3 jak i Coobra 24 oraz Alcotec 48 Turbo Pure. Czy mogę dodać niewielką ilość których z nich, czy wtedy popsuje się wszystko?

Tx za info,
S.
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 16:10 przez saintman, łącznie zmieniany 2 razy.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Re: Czy można do pracującego nastawu dodwać inne drożdze?

Post autor: Paluch » 2010-05-11, 15:51

" trochę przegiłąłąłem z cukrem"

:shock: :?:

saintman
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-10, 13:16

Post autor: saintman » 2010-05-11, 16:10

Miało być "przegiąłem"... za mało snu ;-]

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-05-11, 19:43

troche duzo tego cukru na wode ja bym zdziebko rozcienczylbym aby uzyskac koncowy efekt w granicach 13%
kto pyta - jest głupcem przez pięć minut
kto nie pyta wcale - jest głupcem przez całe życie
GŁOWA JEST OD MYŚLENIA A NIE OD TEGO ŻEBY SZYJA MIAŁA ZAKOŃCZENIE:)

saintman
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-10, 13:16

Post autor: saintman » 2010-05-11, 20:16

Dodałem trochę drożdży T3 kilka godzin temu.... teraz stanęło całkowicie. Mam nadzieje, że do rana coś się ruszy. Bo jak nie... 12kg cukru w zlew ;-|

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2010-05-12, 00:09

Dodawanie niezahartowanych drożdży nic zwykle nie daje. Restarty robi się inaczej. Jeśli chcesz koniecznie restartować nowymi drożdżami to poszukaj czegoś o restartach. Prościej jednak rozcieńczyć lub/i podgrzewać nastaw. Grzałką akwariową na przykład.

saintman
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-10, 13:16

Post autor: saintman » 2010-05-12, 09:52

Za późno ;-] Nastawy, z nowymi drożdżami T3, kompletnie stoją od wczoraj. No cóż... człowiek uczy się na błędach.

P.S. Jest jakaś szansa na uratowanie tego?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-05-12, 10:59

saintman pisze: P.S. Jest jakaś szansa na uratowanie tego?
A ile to ma blg? Słodkie to jest?
Może to trzeba klarować i dać na rury i będzie po kłopocie?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

premo36
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2009-05-13, 12:14
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: premo36 » 2010-05-12, 11:08

Witam
Niedawno restartowałem zwykłą cukrówkę,którą z braku turbo nastawiłem na bayanusach + activit ,ale nie chciały pracować.Dodałem kilka słoików z owocami i jeszcze porcję bayanusów i bardzo fajnie ruszyły,ale oczywiscie troche dłuzej zjadały cukier.Myślę ,że szkoda wylewć cukier skor jest nie przerobiony.
pozdr.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-05-12, 13:11

Witam!
Dawno temu zrestartowałem zatrzymane w rozwoju Red Ethanole z pomocą COOBRA 6.
Nastaw miał już około 10%, mimo to niezahartowane COOBRY, wsypane po prostu do nastawu, ruszyły z kopyta i uważam, że doskonale nadają się do tego celu.

Jednak powinno się najpierw takie drożdże zahartować, czyli w skrócie wsypać do małej ilości roztworu cukrowego (w dużym pojemniku :D !) o zmniejszonej np. do 75% zawartości cukru - w stosunku do normalnego stężenia cukru dla danych drożdży - i dopiero po jednym do kilku dni wlać to do restartowanego nastawu.
Ten odstęp czasowy zależy od konkretnych drożdży użytych do restartu - szybkie czy wolniejsze.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

saintman
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-10, 13:16

Post autor: saintman » 2010-05-13, 10:09

Kiszka. Wciąż nie startuje mimo ponownej próby innymi drożdżami (tymi użytymi pierwotnie).
Nastaw pierwszy, wcześniejszy, z dodatkiem 2 kg kukurydzy: 15 blg
nastaw drugi, późniejszy, z dodatkiem 2 kg ryżu: 25 blg.
Temperatura: 19 st. C (nie mam możliwości jej zwiększenia)
Powyższe to dwa kanistry 22l, szczelne, z rurką fermentacyjną.
Coś mi się wydaje, że wszystko pójdzie prędzej w zlew niż w rurę ;=|

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-05-13, 12:00

Witam, zdobądź gdzieś COOBRY i spróbuj z nimi restartu (są np. w WinoHOBBY).
Drożdże "gorzelnicze" z hipermarketu moim skromnym zdaniem w najlepszym wypadku nadają się do kibla.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

saintman
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-10, 13:16

Post autor: saintman » 2010-05-13, 12:11

Mam drożdże Coobra 24 ale w sumie kosztują tyle co cukier użyty do nastawów. T3 nie ruszyły. Więc trochę mi ich szkoda jeśli miałyby nie zadziałać. Może jednak wylać wszystko i zacząć od nowa?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-05-13, 17:39

Zbyt niska temperatura pewnie jest , jak wymyślisz jakiś patent na podniesienie temperatury to ruszą, następnym razem proponuje kupić turbo 24h u kolegi 98% spadek temperatury nie grozi , jeden z kolegów w śniegu zakopywał.

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-05-13, 19:16

pakuj drożdże babuni na 100% pójdzie (tanie tylko troche fuzli wiecej bedzie ale bedzie git)
kto pyta - jest głupcem przez pięć minut
kto nie pyta wcale - jest głupcem przez całe życie
GŁOWA JEST OD MYŚLENIA A NIE OD TEGO ŻEBY SZYJA MIAŁA ZAKOŃCZENIE:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości