Nowość w ofercie drożdże Alcotec Whisky Yeast

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2011-12-05, 12:36

Zatarłem 3,5 kg mąki żytniej . Przefermentowane i na prostym zestawie z katalizatorem wyszło 2,8litra 40% alkoholu . Robiłem dokładnie tak jak z kukurydzą i wydajność jest większa ale praktycznie nie do spożycia po pierwszym przebiegu . Wali dziwnym smrodem . Kukurydzę zaczepiłem dębem i robi się ciekawy bukiet , natomiast na ten smród z żyta nie mam pomysła . Trzeba by puścić drugi raz , a i tak będzie capiało ( tak myślę ) . Zostawię na później jak odpalę prototyp mojej pierwszej haubicy to będę miał na testy . Na razie wyleczyłem się z doświadczeń zacierowych , ale wszystkiego trzeba popróbować .
Pozdrawiam !!!!
Piotrek

Artiii3
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-08-09, 21:03

Post autor: Artiii3 » 2012-02-17, 14:11

Witam
Przymierzam się do zacierania, stąd moje pytanie, czy każdy zacier trzeba "gotować" w płaszczu olejowym aby uniknąć przypaleń??

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2012-02-17, 20:01

Nie

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-02-18, 10:12

Tak. :wink:
Polak potrafi !!!

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2012-02-18, 20:34

:shock: jeszcze nigdy nie przypalilem,zawsze filtruje ,ale sa tacy co zawsze wszystko wiedza lepiej :wink:

lesiomar
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-12-18, 17:51

Post autor: lesiomar » 2012-02-18, 23:35

Jak filtrujesz to tracisz duzo "alko" schowanego w pulpie; napisz cos więcej o twoich doświadczeniach z filtrowaniem zacieru?? ile robisz , ile zostaje po przefiltrowaniu i ajkie procenta otzrymujesz?? pzdr
lesiomar

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2012-02-18, 23:57

Wiem ze filtrujac trace ,ale niestety cos za cos ,nie mam kociolka z plaszczem, ile i jak wychodzi - zostalo dokladnie opisane przez innych kolegow forumowych wystarczy poszukac ,nie rozpisuje sie swoimi doswiadczeniami a to dlatego ze raz opisalem jak zacieralem zyto i ile mi wyszlo ,no i niestety komentarze jakie otrzymalem poprostu zniechecaja do jakielkowiek dyskusji,zreszta wciaz sie ucze wiec :book wole.
GreenVermouth pisze: ...Czy tymi drożdżami można potraktować zacier z ryżu?...
Mysle ze mozna, ale po co ? Nie lepiej dac G-995?
Wlasnie zakonczylem destylacje zacieru ryzowego ,bedac w Tesco trafila mi sie okazja kupic worek 20kg ryzu za £3.50 ,worek byl rozerwany wiec zawolalem kolesia co sie krecil miedzy alejkami zapytujac o tem woreczek ,wogole nie bylo mowy o sprzedazy itd.Ale w koncu ulegl :mrgreen: Zacieralem tak: do gotujacej wody wsypywalem ryz w proporcji 3:1 wolny ogien,ciagle mieszajac ,jezeli zostawi sie na troszke zaraz przylega do dna i sie przypala,wylaczam palnik ,przykrywka i tak sobie stoi i pecznieje20-30 min,nastepnie enzym uplynniajacy, ponownie lekki ogien ciagle mieszajac,reszta jak z kazdym innym zbozem ,fermentacja na G-995 dosc dluga, 10 dni pracowalo,,fltrowalen woreczkiem od 98%,a musze jeszcze dodac ze jest to ryz Basmanti co jest juz polamany, bardzo pomaga w gotowaniu,nie trzeba nic mielic ,wynik z 20kg-podwojny przebieg na kolumnie ,6.4l -95%, plus 0.7l smrodow,jaki smak ?Narazie niech stoi pozyjemy zobaczymy napewno z 2 literki postawie na platkach debowych.
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 10:06 przez onek_uk, łącznie zmieniany 1 raz.

Qba
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-01-27, 14:13
Lokalizacja: Piastów

Post autor: Qba » 2012-02-19, 09:23

Nastawiłem mój pierwszy zacier na tych drożdżach i mam pytanie. Ześrutowana pszenica nastawiona zgodnie z przepisem 12 dni temu, temperatura zacieru przez cały czas ok.25st.
Po tygodniu zacier kwaśny a pomiar blg wykazał ok.5, wczoraj czyli po 11 dniach dalej pracuje, blg ok.3,5. Nie wiem czy pomiar jest wiarygodny, gdyż pomimo przefiltrowania cukromierz w probówce powoli/ciężko się porusza. Jak sprawdzić czy skrobia została przerobiona? W/g ulotki oznaką zakończenia fermentacji jest blg=0, test jodowy negatywny lub kwaśny w smaku zacier. Jutro chciałem destylować ale nie wiem czy już wszystko przerobione.

bnp

Post autor: bnp » 2012-02-19, 10:08

Zaciery zbożowe zazwyczaj nie schodzą do 0 , chyba że maja dużo %
znakiem końca fermentacji jest jej brak :mrgreen:
na rurę

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-02-19, 10:57

Qba pisze:wczoraj czyli po 11 dniach dalej pracuje, blg ok.3,5. Nie wiem czy pomiar jest wiarygodny, gdyż pomimo przefiltrowania cukromierz w probówce powoli/ciężko się porusza.
Ja bym poczekał jak przestanie pracować i dopiero dał na rurki.Kiedyś chciałem destylować taki lekko pracujący zacier to pienił mi się tak i zarzucał w kolumnę,że destylacja była praktycznie nie możliwa.Dopiero po dodaniu antypiany udało mi się jakoś odzyskać alkohol ale też ze sporymi kłopotami.
Podczas dodawania enzymu scukrzającego warto też mieć i dodać enzym zmniejszający lepkość zacieru.Wtedy zacier jest dużo rzadszy a w końcowej fazie fermentacji na wierzchu jest bardzo rzadki i bez problemu można zmierzyć blg.
U mnie ten rzadki płyn na górze po skończonej fermentacji pokazuje minus 1 do minus 1,5 blg.
Pzdr.
OLO 69

piast145
101%
101%
Posty: 140
Rejestracja: 2010-02-21, 19:57
Lokalizacja: lublin

Post autor: piast145 » 2012-02-19, 12:34

Witam kiedyś pracowałem przy zacierach w gorzelni .Zaciery przed pomiarem filtrowało się w worku podobnym do worka jakie można kupić u naszego kolegi .Pomiar zacieru oscylował miedzy 0.5 a 1.5 wtedy było ok .Jak było więcej to już rozmowa z kierownikiem co nie tak .Poniżej 0 to pochwała wzrokowa :wink: :lol: .Wspomnę ,że poniżej zera było z kukurydzy ,ze zboża [czyli żyto ,pszenica,pszenżyto]było bardzo rzadko .pozdrawiam piast145.
piast145

Qba
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-01-27, 14:13
Lokalizacja: Piastów

Post autor: Qba » 2012-02-22, 09:15

Wczoraj minęło dwa tygodnie od nastawienia. Blg=3, czekam dalej :(

bnp

Post autor: bnp » 2012-02-22, 13:46

Człowieku
w 25 st C na tych drożdżach masz po 5 dniach przefermentowane a Ty już 3 tydzień czekasz.
Te 3 blg to są nierozłożone dekstryny.
Na rurę

pozdr

Qba
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-01-27, 14:13
Lokalizacja: Piastów

Post autor: Qba » 2012-02-22, 14:22

Jeśli po tygodniu blg=5, po dwóch=3 i dalej w rurkę dmucha to chyba jeszcze nie koniec.
Czy stopień rozdrobnienia ma wpływ na predkość procesu?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-02-22, 14:27

A dodawałeś jakąś pożywkę do zacieru?
Jeśli nie ,to spróbuj dodać i porządnie przemieszaj zacier.Może coś przyspieszy fermentację. Jeśli to nie pomoże to tak jak pisze bnp. czyli dobrze wymieszaj żeby odgazować i dawaj na rury.
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości