Drożdże T3 kontra Alkotec 24h
Drożdże T3 kontra Alkotec 24h
W sobotę postanowiłem zrobić drobny eksperyment:
w dwóch beczkach rozrobiłem po 8kg cukru (ARO) z 30 l wody o temp 33 st.C BLG 25
Beczka nr 1: 1/2 opakowania Alkotec 24 ~100g - koszt 19/2=9.5 zł
Beczka nr 2: 1 opakowanie drożdży T3 130g, od Mariusza z Euro-winu - koszt 8.90 zł
po 4 dniach w temperaturze 27 st C...
Beczka nr1: BLG 10
Beczka nr2: BLG -3 gotowa do akcji.
Wniosek: jeśli chodzi o mnie wybieram T3, jeśli nie widać różnicy nie warto przepłacać.
w dwóch beczkach rozrobiłem po 8kg cukru (ARO) z 30 l wody o temp 33 st.C BLG 25
Beczka nr 1: 1/2 opakowania Alkotec 24 ~100g - koszt 19/2=9.5 zł
Beczka nr 2: 1 opakowanie drożdży T3 130g, od Mariusza z Euro-winu - koszt 8.90 zł
po 4 dniach w temperaturze 27 st C...
Beczka nr1: BLG 10
Beczka nr2: BLG -3 gotowa do akcji.
Wniosek: jeśli chodzi o mnie wybieram T3, jeśli nie widać różnicy nie warto przepłacać.
pozdrawiam
Wujek
Wujek
Moje spostrzeżenia Na T3 dochodzę do około 200 litrów zacieru. Dodaję co 3 dni (cukier spada do 6 blg) około 6 kg cukru i 20 litrów wody.Wcześniej poprzedni zacier dzielę na dwa.Dobrze jest napowietrzyć zadawaną cukrówkę + owoce około 2 kg (jako witaminy teraz tego mnóstwo ) polecam. Później drożdże słabną i trzeba długo czekać, nie warto.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
Wbrew opiniom na forum również polecam drożdże T3. Przede wszystkim że kosztują o połowę mniej a efekt końcowy jest taki sam.
Nastaw 42 litry wody plus 12 kg cukru plus 1 paczka T3 jest przerobiony w około 5-6 dni.
Taki sam nastaw T 24 przerabiają w 4 - 5 dni - tu jedynie te drożdże minimalnie wygrywają.
Po drugiej destylacji nie można odróżnić która wódka jest na T3 a która na T 24.
Pozdrawiam.
Nastaw 42 litry wody plus 12 kg cukru plus 1 paczka T3 jest przerobiony w około 5-6 dni.
Taki sam nastaw T 24 przerabiają w 4 - 5 dni - tu jedynie te drożdże minimalnie wygrywają.
Po drugiej destylacji nie można odróżnić która wódka jest na T3 a która na T 24.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
podwójna dawka cukru /paczka T3 .blg -2, klarowanie w temperaturze garażowej ok. 10 -14 dni , smak bez zastrzeżeń ( destylowane tylko 1x), robiłem już na wszystkich turbo i zostaję przy T3 (żadna reklama , a jak ktoś uważa inaczej to mogę usunąć post )
no i cena u kol. 98% jest - nawet jest bezkonkurencyjny na znanym portalu
no i cena u kol. 98% jest - nawet jest bezkonkurencyjny na znanym portalu
T3 można użyć nawet do czterokrotnie większej ilości nastawu niż jest to zalecane na opakowaniu. Normalnie, według instrukcji jest 6-7kg cukru i uzupełnić wodą do 25L. Swobodnie można pociągnąć 28kg cukru i 100L. Oczywiście czas dojścia do ujemnego BLG może się przy tej ilości wydłużyć.
Należy pamiętać o dwóch rzeczach: pierwsze to odpowiednie napowietrzenie nastawu przed dodaniem drożdży, a drugie to zapewnienie odpowiedniej pożywki dla tych głodomorów. Paczka jest przeznaczona na nastaw optymalny, drożdże oczywiście namnożą się, ale pożywka zawarta w opakowaniu już nie. Ja stosuję tylko T3 i nie mam z nimi żadnych problemów. Fermentacja to super-ekspress i po wyklarowaniu TurboKlarem otrzymuje się kryształ.
Należy pamiętać o dwóch rzeczach: pierwsze to odpowiednie napowietrzenie nastawu przed dodaniem drożdży, a drugie to zapewnienie odpowiedniej pożywki dla tych głodomorów. Paczka jest przeznaczona na nastaw optymalny, drożdże oczywiście namnożą się, ale pożywka zawarta w opakowaniu już nie. Ja stosuję tylko T3 i nie mam z nimi żadnych problemów. Fermentacja to super-ekspress i po wyklarowaniu TurboKlarem otrzymuje się kryształ.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości