Drożdże T3 kontra Alkotec 24h

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Drożdże T3 kontra Alkotec 24h

Post autor: vooyeck » 2010-07-07, 21:32

W sobotę postanowiłem zrobić drobny eksperyment:
w dwóch beczkach rozrobiłem po 8kg cukru (ARO) z 30 l wody o temp 33 st.C BLG 25

Beczka nr 1: 1/2 opakowania Alkotec 24 ~100g - koszt 19/2=9.5 zł
Beczka nr 2: 1 opakowanie drożdży T3 130g, od Mariusza z Euro-winu - koszt 8.90 zł

po 4 dniach w temperaturze 27 st C...

Beczka nr1: BLG 10
Beczka nr2: BLG -3 gotowa do akcji. :)

Wniosek: jeśli chodzi o mnie wybieram T3, jeśli nie widać różnicy nie warto przepłacać.
pozdrawiam
Wujek

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-07-07, 22:19

Moje spostrzeżenia co do T3
Nastaw na 50L-12kg cukry,paczka T3-5 dni pracy i gotowe .
Nastaw na 100L-24kg cukru dodane w trzech cyklach,paczka T3-10 dni blg w granicach 0
Wniosek ;nie opłaca się robić nastawów większych niż 50L na paczce drożdży :mrgreen:

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-07-07, 22:35

Moje spostrzeżenia :D Na T3 dochodzę do około 200 litrów zacieru. Dodaję co 3 dni (cukier spada do 6 blg) około 6 kg cukru i 20 litrów wody.Wcześniej poprzedni zacier dzielę na dwa.Dobrze jest napowietrzyć zadawaną cukrówkę + owoce około 2 kg (jako witaminy teraz tego mnóstwo :wink: ) polecam. Później drożdże słabną i trzeba długo czekać, nie warto.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-07-08, 09:54

Wbrew opiniom na forum również polecam drożdże T3. Przede wszystkim że kosztują o połowę mniej a efekt końcowy jest taki sam.
Nastaw 42 litry wody plus 12 kg cukru plus 1 paczka T3 jest przerobiony w około 5-6 dni.
Taki sam nastaw T 24 przerabiają w 4 - 5 dni - tu jedynie te drożdże minimalnie wygrywają.
Po drugiej destylacji nie można odróżnić która wódka jest na T3 a która na T 24.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2010-07-08, 23:03

dzisiaj mija 5 dni:
T3 przedestylowane ~4l - 94%
Alkotec Turbo 24h bulka dalej... BLG = 7
pozdrawiam
Wujek

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-07-10, 11:19

Nie znam T3 niech kolega napisze jakie są jakosci wyrobu z obydwóch drozdzy czy sa jakies roznice co do zapachu i smaku destylatu Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2010-07-12, 11:25

w zeszłym tygodniu nastawiłem 14 kg cukru +44l wody jedna paczka T3, start i fermentacja bez żadnego problemu , myślę że z większą ilością też by sobie poradziły jak przedestyluję to podzielę się spostrzeżeniami. na dzień dzisiejszy to mogę powiedzieć że są chyba najtańsze z grupy "turbo"

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2010-07-16, 23:53

1/2 Alcotec Turbo 24 wreszcie BLG -2 ale dalej mętne.

1 paczka T3 zgodnie z sugestiami Berniego, nawet bez owoców, przerobiła w tym czasie z samoistnym klarowaniem (bez zmiany temperatury) 19 kg cukru = 9l ~94%. Smak bez zarzutu.

Żegnajcie Cobry, żegnajcie Alcoteki.... :)
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2010-08-25, 15:14

podwójna dawka cukru /paczka T3 .blg -2, klarowanie w temperaturze garażowej ok. 10 -14 dni , smak bez zastrzeżeń ( destylowane tylko 1x), robiłem już na wszystkich turbo i zostaję przy T3 (żadna reklama , a jak ktoś uważa inaczej to mogę usunąć post )

no i cena u kol. 98% jest :1st - nawet jest bezkonkurencyjny na znanym portalu :brawo

Pablouss
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-10-20, 19:23

Post autor: Pablouss » 2010-10-22, 14:13

ile drozdzy T3 byscie wsypali do 200 litrow nastawu z 48kg cukru ?? pierwszy raz mam te drozdze. jak pozniej jest z klarowaniem ? jezeli juz podobny nastaw robiliscie to z checia bym wysluchal cennych uwag :)

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-22, 19:32

ja dałbym 3 paczki.

petrus33
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2010-11-21, 13:21
Lokalizacja: 100lica

Post autor: petrus33 » 2010-11-23, 16:54

T3 można użyć nawet do czterokrotnie większej ilości nastawu niż jest to zalecane na opakowaniu. Normalnie, według instrukcji jest 6-7kg cukru i uzupełnić wodą do 25L. Swobodnie można pociągnąć 28kg cukru i 100L. Oczywiście czas dojścia do ujemnego BLG może się przy tej ilości wydłużyć.

Należy pamiętać o dwóch rzeczach: pierwsze to odpowiednie napowietrzenie nastawu przed dodaniem drożdży, a drugie to zapewnienie odpowiedniej pożywki dla tych głodomorów. Paczka jest przeznaczona na nastaw optymalny, drożdże oczywiście namnożą się, ale pożywka zawarta w opakowaniu już nie. Ja stosuję tylko T3 i nie mam z nimi żadnych problemów. Fermentacja to super-ekspress :shock: i po wyklarowaniu TurboKlarem otrzymuje się kryształ.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości