Cobra 8 - matka drozdzowa

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Cobra 8 - matka drozdzowa

Post autor: bumboos » 2010-07-11, 21:55

Witam
Czytalem sporo na tym forum o namnazaniu drozdzy jednak chcialem podejsc nieco bardziej konwencjonalnie do tego tematu.
Mianowicie z 1,5 lyzki stołowej drozdzy cobra8 oraz z 0,35 kg cukru , 1,2 lita wody zrobilem matkę drozdzową którą po 3 dniach chce zaszczepic 60 litrow nastawu.
Czytając w sieci o namnazaniu drozdzy znalazlem informację że 5 ml matki drozdzowej wystarcza na zaszczepienie 1 litra nastawu - jednak jak sie ma teoria do praktyki?

Proszę doświadczonych kolegów o informację czy ma prawo się udać zaszczepienie tak zrobioną MD oraz czy nie wpłynie to negatywnie na smak destylatu.


Pozdrawiam
bumboos

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2010-07-12, 11:09

jak zrobisz to opisz co wyszło

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-12, 11:40

Dobra od dziś zacznę zbierać dokumentacje fotograficzną - wrzuce pózniej wszystko w 1 poście.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Re: Cobra 8 - matka drozdzowa

Post autor: SRG » 2010-07-12, 14:38

bumboos pisze: chciałem podejsc nieco bardziej konwencjonalnie do tego tematu.
Mianowicie z 1,5 lyzki stołowej drożdży cobra8 oraz z 0,35 kg cukru , 1,2 lita wody zrobilem matkę drozdzową którą po 3 dniach chce zaszczepic 60 litrów nastawu. ....
jednak jak sie ma teoria do praktyki?
Na stronie http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=3 (i nie tylko) podany jest skład tych drożdży: "Zawartość: 116g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy" Wydaj mi się że o tym zapomniałeś. Bez pożywki i innych dodatków każde będą pracować podobnie do piekarniczych. Właśnie te dodatki powodują intensywną pracę drożdży. Tak że jeśli chcesz aby pracowały w przyzwoitym tempie musisz nastaw wzbogacić o odpowiednią pożywkę.

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-12, 17:14

Jeśli nie zalezy mi na czasie fermentacji myślę że nie jest to żadna przeszkoda. Zgodzę się że paczka cobry przerabia w kilka dni 10 kilo cukru, jednak nawet jesli ten nastaw będzie pracował 2 tygodnie - to będzie to warte zabawy. Drożdze cobra nie mają tak intensywnego zapachu jak drozdze piekarnicze. Jak ktoś kiedyś powiedział turbowatość drozdzy turbo to zaleta wyłącznie wspomnianych przez Ciebie mikroeelementow i pozywek. Ja uwazam ze w 4,5 litrach matki drozdzowej ilosc komórek bedzie na tyle duza ze jak będą się pie..yć w 57 litrach nastawu to nawet pozywka nie bedzie potrzebna. Zauwaz ze drozdze turbo zawierają pewną liczbę komórek i wspomniane przez Ciebie skladniki - po to tylko żeby mnożyły się na potęgę. A pączkują w skali logarytmicznej - tak więc po 4 dniach w matce drozdzowej tych małych rycerzy może być kilka mld razy więcej niż w całej paczce drozdzy na początku. Dziś myślę tak przygotowany nastaw wlać do baniaka z 1 kg cukru rozpuszczonym w 3 litrach wody - następnie w srodę wleję to do beczki z 57 litrami wody i 19 kg cukru.

O efektach będę informował
Ostatnio zmieniony 2010-07-12, 23:25 przez bumboos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-07-12, 23:37

Drożdże do rozmnażania oprócz pożywek, budulca, potrzebują spore ilości tlenu, dobrze napowietrz matkę drożdżową. A tak swoją drogą to na samym cukrze i wodzie to pewnie długo nie pociągną, chyba że zabawią się w kanibali i skorzystają z rozpadających się martwych pobratymców. Ale wówczas musisz się liczyć z zapaszkami niezbyt przyjemnymi.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-12, 23:43

Co do napowietrzenia czytałem, że w pierwszej fazie fermentacji nalezy bardziej zwrócić uwagę na zjawisko pasteur`a niz na zjawisko crabtree. Tak więc uważam że napowietrzanie do konca nie ma sensu- choc oczywiscie nie mówię że mam rację.

Co do niezbyt przyjemnych zapachów to czy one przełożą się na smak destylatu?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-07-12, 23:54

Nie piszę o fermentacji tylko o namnażaniu drożdży, napowietrzanie w fazie fermentacji jest szkodliwe. Bakterie octowe tylko na to czekają. Destylat zawsze, mniej lub bardziej, jest pochodną wsadu. Jak wsad kiepski, to i trudniej o dobry destylat.

[ Dodano: 2010-07-12, 23:59 ]
bumboos pisze:............ zjawisko pasteur`a niz na zjawisko crabtree. ...............

Co to za zjawiska?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-13, 00:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Pasteura

oraz

efekt crabtree w google.

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-13, 07:05

Dokładnie tak - przeprowadze eksperyment i napisze wnioski.
Namnazanie drozdzy to normalny proces i moze ze wzgledu na brak wystarczajacej wiedzy ale naprawde nie jestem w stanie doszukac sie przeciwskazan.
Pozwolę sobie zacytować fragment ze strony sprzedawcy drozdzy cobra:

"(w celu obniżenia kosztów drożdze te można dzielić np. na dwie porcje lub zwiększyć 2 x proporcję składników - wydłuży to tylko czas fermentacji do kilku dni)"

Początkowo w całej torebce drozdzy jest tysiace razy mniej komórek niż w drożdżach uwolnionych w nastawie matki drozdzowej.

Co do studiów nie bardzo wiem o co chodzi - studiowałem coś zupełnie nie związanego z biotechnologią i swoje wywody piszę na temat jakiegoś tam doświadczenia i logicznej analizy faktów.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-07-13, 07:40

bumboos pisze:Dokładnie tak - przeprowadze eksperyment i napisze wnioski.
Na początek radził bym się zapoznać z rozmnażaniem drożdży przez piwowarów oraz winiarzy. Piwowarzy przechowują drożdże na skosach agarowych i namnażają MD z kilkunastu komórek. Kiedyś robiły też tak gorzelnie. Nie twierdzę że wyprodukowanie drożdży do nastawu jest niemożliwe. (Kłamał bym wtedy ordynarnie) Ale fermentacja nastawu będzie długa i niekoniecznie zakończy się pozytywnym efektem. (Możliwe zakażenie bakteryjne)

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-13, 13:43

Namnazanie drozdzy przy wyrobie win nasunelo mi ten pomysł. Wiec jakies tam małe doswiadczenie posiadam - poczekajmy niech czas i zycie pokarze czy moj tok myslenia mial sens czy o kant d...y to potłuc.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-07-13, 18:18

witam wiele razy było o tym .....
drożdże z nastawu woda = cukier nie mają nic - do 'życia ' potrzebują azotu i fosforu - pierwsza faza fermentacji to tzw. fermentacja tlenowa w której to komórki drożdżowe namnażają się im więcej mają witamin i mikroelementów itp.. "magicznych dodatków "
tym więcej miliardów ich będzie - jak juz wyczerpie sie tlen - to przechodzą do "konkretów "- fermentacji beztlenowej gdzie już zjadają cukry na korzyść etanolu ...

długi okres fermentacji - powoduje wzrost kwasu mlekowego , octowego i wystarczy ( tego ostatniego ) iż będzie go 1.5 g w litrze aby fermentacja stanęła .... wiec czy to jest korzystne ?? pozostawiam każdemu do wyciągnięcia wniosków .... co wtedy ?? nie da się tego ruszyć ...


namnażanie - ok czemu nie ale ... już z komórek "aktywnych ' - które są już poddane pod witaminy , minerały , alkohol - są już 'zakażone " - nie jest to czysty szczep zawiera on kwasy ( octowe , fosforowe , mlekowe , też dekstryny , itp .. ) ten "pierwotnie czysty " szczep ulega mutacji - jeżeli dawki nie zostaną przekroczone będą praocwały - ale ich struktura immunologiczna zostaje bardzo mocna nadwyrężona przez co tracą odporność na zakażenie kwasami octowymi , k .mlekowymi ..
kwestia "oszczędności " może przerodzić się w większe wydatki - jak to kiedyś któryś z Kolegów napisał - chytry dwa razy traci .... koszt cukru jest największy w tym hobby , przeliczając koszty drożdży 'średnio ' wychodzi - 0,60 zł /litr -chyba warto się zastanowić czy lepiej mieć pewność całkowitej fermentacji do "-" blg czy aby nastaw stanął z + blg :idea: .

już lepiej narzucić im ( turbo drożdżom ) większa dawkę w granicy rozsądku do powiedzmy 30-50 % ) niż hodować "mutanty" i fermentować na czystym szczepie który będzie pewniejszy a przy takim narzucie koszt drożdży spada o kolejne 30-50 % do średniej - 0,45zl /litr - czy warto :idea: każdy sobie odpowie .....

pozdrawiam
98%

[/code]
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

bumboos
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2010-07-11, 21:32

Post autor: bumboos » 2010-07-14, 22:47

masz racje przekalkulowalem to... i paczka T3 to cena 9zl - moge na niej zrobic 60 litrow nastawu co daje mi... 15 groszy na litr - bez sensu kombinowac - pytanie czy moge jeszcze wsypac te drozdze czy juz jest za pozno -nastaw juz pracuje od 2 dni.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2010-07-17, 00:17

bumboos pisze:Jeśli nie zalezy mi na czasie fermentacji myślę że nie jest to żadna przeszkoda. Zgodzę się że paczka cobry przerabia w kilka dni 10 kilo cukru, jednak nawet jesli ten nastaw będzie pracował 2 tygodnie - to będzie to warte zabawy.
Wielokrotnie, z różnym skutkiem próbowałem robić matki drożdżowe. Poza tym, że w udanych próbach okres przeciągał do 14-19 dni nie zanotowałem żadnych sukcesów. Stosowałem activity, sraktyvity, witaminy, napowietrzania i inne bajery. Wszystkie te turbo-burbo to naciąganie leszczy i podprowadzanie na strzał jelenia.

Po pewnym czasie, za namową części kolegów, poddałem się i poszedłem na łatwiznę. Kupiłem T3 i zastosowałem taktykę kolegów 1/2+1/2 i powiem że to jest to! :)
Na jednej paczce za 9 złociszy zrobiłem 9 l spirytusu i pewnie byłoby tego 2x więcej gdyby nie moje, niewielkie nalewkowe potrzeby. Piszę o tym w tym poście
pozdrawiam
Wujek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości