Zatrzymanie zaciery na alcotec 48 i vodka star POMOCY!!

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Zatrzymanie zaciery na alcotec 48 i vodka star POMOCY!!

Post autor: userxxx » 2010-10-07, 23:40

WITAM!
Mam 3 beczki 60l. w jednej mam zacier z 2 paczek vodka star (42 litry wody), w drugiej z 1 paczki vodka star (21 l) i w trzeciej beczce tez według przepisu, z jednej paczki alcotec 48 turbo pure.
dodam ze chodzi na gęstym syropie glukozowym;)http://www.bimber.info/forum/templates/ ... /icon6.gif na początku chodziło suuuper, ale 2 dnia wszystko zaczęło zwalniać i teraz chodzi juz tylko beczka w której jest najwięcej zacieru, czyli z 2 paczek vodka star. w pokoju w kto rym stoją beczki jest chłodno, nieco poniżej 20 C. mogę wywnioskować ze od temperatury zwolniły, i w końcu przestały pracować beczki ktore nie potrafiły utrzymac temperatury - czyli z mniejsza ilością cieczy. bylo w nich w końcu 19 C. dałem grzałkę, okryłem kocami, podniosłem do 25 C ale nic sie raczej nie dzieje z wyjątkiem LEKKIEGO pykania. większy nastaw - dalej chodzi i ma juz 5 blg, przy czym dwa mniejsze - 15-17.... i stoi.. dodałem pożywkę z biowinu, bo miałem akurat w zapasie, ale nie pomogło. co mam zrobić żeby je rozruszać? http://www.bimber.info/forum/images/smi ... iewiem.gif pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony 2010-10-11, 14:13 przez userxxx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-10-08, 00:15

Witam dokładnie co to za syrop ???

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-10-08, 19:54

szwagier wozi do calsberga do piwa. na poczatku chodzilo pieknie.. ale od temp chyba sie zatrzymalo..;/ beczka z wieksza iloscia nastawu chodzi dalej, choc wolniej, ma ok 4 blg, a te dwie male nic.. prawie nic

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-10-08, 23:32

Witam obstawiam iż jest to syrop glukozowo -maltozowy - bez konkretnych danych :nie_wiem ciężko powiedzieć /napisać - ale prawdopodobnie glukoza została przefermentowana a z maltoza drożdże 'walczą " - ten cukier jest ciężko fermentowany ..

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2010-10-09, 09:23

Można spróbować dodać maltazy, rozłoży maltozę do glukozy. Zawierają ją niektóre preparaty z grupy tzw. "suplementów diety", np Enzosystem i podobne.

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-10-09, 14:21

tak, ale jak tozliwe ze w jednej beczce, (o większej ilości cieczy - nie zdążyła się schłodzić) jest już tylko 4 blg a w dwóch pozostałych, których temperatura spadła do ok 19 C jest 15 i 17? poza tym skoro syrop jest wykorzystywany do produkcji alko więc jak może zawierać maltozę, która według was jest ciężko przerabialna przez drożdże? w tym przypadku ewidentnie widać, że praca moich drożdży zatrzymana została z powodu temperatury, tylko dlaczego one nie mogą się teraz "rozbujać"? jak im pomóc? czy dodać nową porcję drożdży?

[ Dodano: 2010-10-09, 14:38 ]
jeszcze jedno pytanko. jeżeli w zacierze jest jeszcze niewielka ilość cukru, załóżmy te 4 blg, to czy wpływa on na smak/jakość destylatu? obecnie mam KEG 50 na grzałce ze zwykłym potstillem

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-10-10, 22:49

Witam :


skoro syrop jest wykorzystywany do produkcji alko więc jak może zawierać maltozę,
może .. jest /ma to na celu wyczuwanie dla podniebienia i kubków smakowych "słodyczy ' która potęguje wyrazisty smak ( jak np przy nalewkach dodatek cukru pokazuje nam wyraźny smak danego owocu ) .
jeżeli temp jest niska - nie powinno to przy tych +/- 3-5 sc mieć wpływu -( poniżej 17 może być ewidentne zwolnienie fermentacji ) proponuje porządnie napowietrzyć poprzez zamieszanie nastawem , dodałbym jedynie pożywkę i poczekał z dodawaniem turbo drożdży , .

i sprawdził ten winomierz na czystej wodzie jak pokazuje :idea:

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-10-11, 22:09

sprawdzałem, wskaźnik działa ok. napowietrzyłem nastawy i zobaczę jutro co będzie się działo. pozdrawiam

[ Dodano: 2010-10-13, 17:08 ]
witam
pożywka i napowietrzenie nic nie pomogło, trochę popykało i stop. następnie dałem grzałkę i tu pojawił się problem. zapomniałem jej wyłączyć http://www.bimber.info/forum/images/smi ... n_wall.gif
trochę się przegrzało.. ;p i teraz na pewno drożdże już nie ruszą. są dwie beczki po jednej porcji. jest ok 14-15 blg. mam dodać nowe drożdże? ile?

druga sprawa. w beczce gdzie jest podwójna porcja, chodziło super, ale zatrzymało mi się na 4 blg i nie chce zejść poniżej. w związku z tym, najwyraźniej przedmówca miał rację ze może być w syropie maltoza. CZY ten/cukier może wpłynąć na smak/jakość destylatu, jeżeli pogoniłbym tak jak jest??
proszę o poradę bardziej doświadczonych w temacie.
POZDRAWIAM

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2012-05-08, 17:31

mam dokładnie to samo z syropem glukozowym, połowa blg zjedzona i nastaw stoi, pytanie czym to maltozę ruszyć aby została zjedzona przez drożdże ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości