Drożdże Saf-Instant

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Drożdże Saf-Instant

Post autor: userxxx » 2010-11-23, 19:20

Witam.
dziś dowiedziałem się, że w mojej okolicy popularne są takie drożdże
https://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=770&page=
czy ktoś z Was wie coś na ich temat?

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-11-23, 20:22

Zwróć uwagę na:
Piekarskie drożdże suszone przeznaczone są do produkcji wyrobów zawierających maksymalnie 5% cukru.
Co więcej można do tego dodać???
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-23, 20:32

podobno dobry bimber wychodzi i dobrze sobie radzą.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2010-11-24, 09:46

userxxx pisze: [...] podobno dobry bimber wychodzi [...] .
Bimber - to całkiem możliwe, jeśli chodzi o coś lepszego to raczej wątpię.
pzdr

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2010-11-24, 14:04

userxxx pisze:podobno dobry bimber wychodzi
Podobno w Moskwie rozdawali Mercedesy.
Tylko, że nie w Moskwie a w Leningradzie, nie Mercedesy tylko Wołgi, i nie rozdawali tylko kradli.
Kolego userxxx zwróć uwagę, że my dążymy do osiągnięca absolutu, używając produktów najwyższej jakości.
Więc te drożdże piekarnicze, pewnie sa z rodziny babuniowatych.
Pozd Rafał

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-25, 18:01

nie wiem czy wszyscy dążymy. nie mam jakiejś specjalnej zajawki by uczestniczyć w tym wyścigu. chcę wypraktykować różne sposoby żeby po prostu robić smaczny bimberek a nie spirytus. a o tych drożdżach słyszałem że sprawdzają się lepiej od babuni (tak twierdzą koledzy z okolicy) i pytam czy ktoś miał z nimi docczynienia

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2010-11-25, 18:12

My (wypowiadam za wszystkich) ich nie używaliśmy !
Jak chcesz się przekonać co na nich wyjdzie to zrób sobie mały nastaw aby na raz poszedł do gotowania i się przekonasz. Dla bezpieczeństwa według 1410 !!! I wtedy podziel się urobkiem jaki wyszedł !
Cow & Chicken

piast145
101%
101%
Posty: 140
Rejestracja: 2010-02-21, 19:57
Lokalizacja: lublin

Post autor: piast145 » 2010-11-25, 18:24

Witam .Ja mam jednego znajomego ,który robi nastawy na podobnych drożdzach [suszone piekarnicze].Nastawy robi przeważnie z owoców z dodatkiem cukru .Można powiedzieć takie owocówki z cukrem .Czas fermentacji ok 1 miesiąc koszt na 50l nastawu ok 20zł .Koszt porównywalny do dobrych drożdzy od wiadomo kogo :) natomiast jak dla mnie długi czas fermentacji .Dla samej cukrówki przydała by się pożywka a to też podbija cenę .Co do jakości jak na pot stila to jest dobra,ale taką jakość myślę ,że można by było uzyskać na drożdzach z winogron.pozdrawiam piast145.
piast145

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2010-11-26, 15:13

Ja mam paczkę takich drożdży leżą już rok i nic z nich nie robię lepiej użyć turbo :wink:

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-02-09, 11:57

sam używam tych drożdży. Saf instant są dobrymi i mocnymi drożdżami, mi przerabiają cukrówkę w 2 tygodnie(nastaw 48 litrów 14kg cukru wychodzi mi około 15%) wzmacniam nastaw. 0.5kg przecieru pomidorowego + pożywka do drożdży + 3 litry wody i te drożdże wszystko trzymam w butelce 5 litrowej przez dzień i później wlewam do galonu.

Drożdże są super naprawde polecam je.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości