Ile te drozdże mogą przerobić cukru ??

Genesis72
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2006-04-09, 10:18

Post autor: Genesis72 » 2006-09-19, 17:28

Na jakiejs stronie czytalem, ze drozdzy powinno byc 2.2% na ilosc zacieru i ze najlepiej im sie pracuje w temp 22-25*C, powyzej 28*C zwalniaja proces.
Czy ktos moze zweryfikowac te dane?

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-19, 18:05

Te procenty to chodzi chyba o ilość MD a nie o same drożdże.
Temparatura którą podałeś jest prawidłowa dla drożdży winnych (większości), inaczej jest w wypadku piwnych (zwykle niższe temp) i gorzelniczych (znoszą wyższe temp. ale pracują również w podanym przez ciebie zakresie) :D

Genesis72
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2006-04-09, 10:18

Post autor: Genesis72 » 2006-09-19, 18:52

Tez mi sie wydaje, ze te 2,2% to z MD, ale tak było napisane na stronie ( ze drozdze moze oni potraktowali ze to z MD rowniez)


korekta: kowal

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

...

Post autor: Domin » 2006-09-19, 19:55

To po czym poznać że zacierek można już destylkować??
Podpowiedzcie!!

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-09-19, 21:36

Po tym, że przestał już "bulkać" i jest wytrawny w smaku.

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-19, 22:38

a jak nawet nie jest wytrawny a przestał bulkać to też destylować, tylko zostawić to po destylacji dosłodzić i jeszcze raz fermentować :)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-09-19, 22:48

greg pisze:Po tym, że przestał już "bulkać" i jest wytrawny w smaku.
To w przypadku co najmniej podwójnej destylacji. Przy jednym przebiegu czekamy, aż zacier się wyklaruje (ewentualnie trochę mu w tym pomagamy).

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

??

Post autor: Domin » 2006-09-23, 15:40

Już tydzień i nic nie bulgocze(w rureczce), tylko taki syfek na powierzchni sie pojawił ,cos sie z....epsuło???


Temp otoczenia zacieru około 20 stopnio srodowisko butel na winlo :)

korekta: kowal

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

Chyba coś nie tak

Post autor: Domin » 2006-09-27, 17:48

W bańce zrobił sie 3mm kożuch co z tym bedzie czy już do wylania i co mogłem zrobić nie tak
Dodam że nie było ani jednego bulknięcia z rureczki
Prosze o odpowiedz i dzieki z góry

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-09-27, 17:59

wygląda na zakażenie
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-27, 18:01

@Domin
Ten kożuch to prawdopodobnie pleśń.
Skoro powstał i nie bąbelkowało to prawdopodobnie nie dodałeś żywych drożdży lub je jakoś zabiłeś. Napisz jak zrobiłeś ten zacier?

Możesz spróbować zebrać kożuch i wrzucić sporo drożdży piekarskich rozpuszczonych w wodzie, może coś z tego będzie.

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-09-27, 19:08

I zagotuj nastaw przed dodaniem drożdży.

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

Zacier.....

Post autor: Domin » 2006-09-27, 20:33

Rozmnożyłem drożdze nastepnie zagotowałem wode dodając do niej cukier1kg na 4l wody (po zagotowaniu)
Jak sie troszeczke ochłodziło dodałem do tego wszystkiego te rozmnożone drozdze winne
zamknełem w butlu i czekałem:)
Moj błąd mógł polegać na tym że woda z rozpuszczonym cukrem była za ciepła(i pewnie tak zabiłem drożdze:)) tak mi sie wydaje:(

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2006-09-27, 20:43

witam
ochłodzić się musi do ok 30 stopni wg mnie
pozdro

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości