SpiritFerm Turbo - nowe drożdże dla naszego HOBBY

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-02-12, 01:12

Spirit ferm 3 do cukrówek, próbka gratis :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

yureq
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-09-23, 09:47
Lokalizacja: małopolska

Post autor: yureq » 2011-02-12, 09:09

Nie wiem czy się jeszcze załapię ale spróbować warto ;)

Próbka gratis SpiritFerm Turbo Fruit- nastawy owocowe na brandy, koniak, sliwowicę etc.
yureq

Awatar użytkownika
WinoHOBBY
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2006-04-10, 23:19
Kontaktowanie:

Post autor: WinoHOBBY » 2011-02-12, 09:26

Witam,
lista jak na razie zamknięta.
Wszystkie próbki wyślemy w poniedziałek - pocztą.


Pozdrawiam,
WinoHOBBY

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-02-20, 13:04

U mnie już pracują !

Wydobyłem kilka słoików soku z aronii, dosłodziłem 4 kg cukru, dolałem wody i zadałem SpiritFerm Turbo Fruit.

Efekt po godzinie jak na fotce.
Załączniki
aroniowka.jpg

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-02-20, 13:24

Witam , może kolega zdradzić jaki ma być produkt końcowy? , ,,aroniowica" czy czysty spirytus. Mam trochę mieszane uczucia co do turbo na owocówki. Wiem , że te drożdże podobno są do tego stworzone , a mimo to , nie użyłbym ich do owocówki, szukam do owocówek drożdży najwolniejszych, mógłbym szukać takich co pracują w niskich temperaturach , wtedy przy 9- 14 stopniach pracują wolno jak np G995 , ale mam pomieszczenia za ciepłe i w temperaturze 24stopni żrą cukier prawie jak turbo , co z mojego punktu widzenia i wiedzy jaką pozyskałem na tym forum jest niekorzystne. Pozdrawiam magas37

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-02-20, 13:36

Produkt końcowy to ma być wino aroniowe. Drożdży SpiritFerm są 3 rodzaje i te, które zastosowałem to SpiritFerm Fruit przeznaczone do nastawów owocowych. Oprócz tego są jeszcze SpiritFerm Turbo 24H i SpiritFerm T3. I tych bym do owoców nie użył.

Sam jestem bardzo ciekaw efektu, gdyż nigdzie nie znalazłem tematu o przerobie aronii. Ma specyficzny smak, sporo garbników, piękny kolor.

Może wyjść ciekawy twór. Będę informował na bieżąco.

Pozdrawiam
ZdroweNalewki.pl

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-02-20, 13:45

Sory , jakoś na forum kojarzy mi się wszystko z wysokim %tem , nie pomyślałem o winie , co nie zmienia faktów , że czym szybsza fermentacja , tym mniej aromatów. Zastanawia mnie jedno , ludzie co robią takie drożdże znają się na rzeczy i wiedzą lepiej niż ja jak zrobić aromatyczne wino , to co jest sekretem turbo do owoców, bo coś musi być, skoro producent tak je opisał.

Awatar użytkownika
700
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2011-01-01, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: 700 » 2011-02-20, 16:24

ZdroweNalewki pisze:Produkt końcowy to ma być wino aroniowe.....
Ja także zacząłem testowanie drożdży firmy "SpiritFerm" [Dziękuję za GRATIS koledze (firmie) "WinoHOBBY"]
Jednak tak jak kol. @magas37 uważam że drożdże "Turbo" nie nadają się do wina. Trzeba jednak czasu, aby aromaty i smaki przeszły do roztworu. (Do wina) Możesz te drożdże wykorzystywać do "owocówek", bo tam aromat jest odparowany do destylatu.
Wino, to powolny proces.
Nie znosi "turbo szybkości" :wink:

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-02-20, 17:14

No cóż. Pracujemy nad tematem. W końcu jestem człowiek wierzący i praktykujący :idea:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-02-20, 17:46

Kolego 700 , ja ,,win '' już nie robię , tymczasowy brak odpowiedniej piwnicy. Szukając wolnych drożdży, myślałem o destylacie owocowym. Wielu kolegów , wiarygodnych kolegów , zaobserwowało , że wolna fermentacja to więcej aromatów w destylacie , dlatego zastanawiają mnie drożdże turbo , które są stworzone do owocówek , czym różnią się od pozostałych turbo.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-02-20, 18:32

@magas37

Zobacz skład tych drożdży http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1088

Toż to zwykłe bayanusy a nie żadne turbo.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-02-20, 18:55

W kwestii testów tych drożdży nastawiłem kolejny fermentor. Kobieta przyniosła 8 słoików po 0,9 litra każdy jabłek, co to niby miały być do szarlotki.

Przez 4 lata nie zrobiła szarlotki. :roll: Po co komu taka żona ? :brawo

Włożyliśmy to do fermentora, dodałem 1,5 kg cukru, dolałem wody do 23 litrów i dodałem nowe SpiritFerm Turbo Fruit.

Przed początkiem fermentacji wyglądało to tak:
Załączniki
calvadosik.jpg
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.

Awatar użytkownika
700
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2011-01-01, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: 700 » 2011-02-21, 08:29

magas37 pisze:...zastanawiają mnie drożdże turbo, które są stworzone do owocówek , czym różnią się od pozostałych turbo
olo 69 pisze:...Toż to zwykłe bayanusy a nie żadne turbo...
Tak, to są bayanusy. Ale dodano do nich ogromną ilość pożywki. To właśnie tak przyspiesza fermentację. Podejrzewam że nie cała pożywka zostanie przerobiona przez drożdże. Pewna jej ilość, pozostanie w nastawie. Nie ma to znaczenia przy gotowaniu. Ale jeśli wino ma być konsumowane??? Ja już wolę wino robione metodami klasycznymi, z minimalną ilością pożywki. (Chemii)
Masz rację kolego Magas37, dłuższa fermentacja owocówki wprowadza do nastawu aromaty produkowane przez drożdże. Ale aby tego dowieść, trzeba by zrobić dwa nastawy. Klasyczny i na drożdżach "Turbo"

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-02-21, 11:10

Aronie po 24 godzinach pracy SpiritFerm Turbo Fruit.
Załączniki
aroniowka-drugi-dzien.jpg
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.

mały 1
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2009-06-28, 12:15

Post autor: mały 1 » 2011-03-23, 22:20

Dziś rozpoczą się test SpiritFerm Turbo 3 .Paczka drożdzy na 12 kg cukru i 42litry wody.Paczuszka drożdzy T3 daje sobie rade z taką porcją cukru ,zobaczymy jak poradzi sobie próbka gratis.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości