SpiritFerm Turbo - nowe drożdże dla naszego HOBBY
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Witam , może kolega zdradzić jaki ma być produkt końcowy? , ,,aroniowica" czy czysty spirytus. Mam trochę mieszane uczucia co do turbo na owocówki. Wiem , że te drożdże podobno są do tego stworzone , a mimo to , nie użyłbym ich do owocówki, szukam do owocówek drożdży najwolniejszych, mógłbym szukać takich co pracują w niskich temperaturach , wtedy przy 9- 14 stopniach pracują wolno jak np G995 , ale mam pomieszczenia za ciepłe i w temperaturze 24stopni żrą cukier prawie jak turbo , co z mojego punktu widzenia i wiedzy jaką pozyskałem na tym forum jest niekorzystne. Pozdrawiam magas37
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Produkt końcowy to ma być wino aroniowe. Drożdży SpiritFerm są 3 rodzaje i te, które zastosowałem to SpiritFerm Fruit przeznaczone do nastawów owocowych. Oprócz tego są jeszcze SpiritFerm Turbo 24H i SpiritFerm T3. I tych bym do owoców nie użył.
Sam jestem bardzo ciekaw efektu, gdyż nigdzie nie znalazłem tematu o przerobie aronii. Ma specyficzny smak, sporo garbników, piękny kolor.
Może wyjść ciekawy twór. Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam
ZdroweNalewki.pl
Sam jestem bardzo ciekaw efektu, gdyż nigdzie nie znalazłem tematu o przerobie aronii. Ma specyficzny smak, sporo garbników, piękny kolor.
Może wyjść ciekawy twór. Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam
ZdroweNalewki.pl
Sory , jakoś na forum kojarzy mi się wszystko z wysokim %tem , nie pomyślałem o winie , co nie zmienia faktów , że czym szybsza fermentacja , tym mniej aromatów. Zastanawia mnie jedno , ludzie co robią takie drożdże znają się na rzeczy i wiedzą lepiej niż ja jak zrobić aromatyczne wino , to co jest sekretem turbo do owoców, bo coś musi być, skoro producent tak je opisał.
Ja także zacząłem testowanie drożdży firmy "SpiritFerm" [Dziękuję za GRATIS koledze (firmie) "WinoHOBBY"]ZdroweNalewki pisze:Produkt końcowy to ma być wino aroniowe.....
Jednak tak jak kol. @magas37 uważam że drożdże "Turbo" nie nadają się do wina. Trzeba jednak czasu, aby aromaty i smaki przeszły do roztworu. (Do wina) Możesz te drożdże wykorzystywać do "owocówek", bo tam aromat jest odparowany do destylatu.
Wino, to powolny proces.
Nie znosi "turbo szybkości"
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Kolego 700 , ja ,,win '' już nie robię , tymczasowy brak odpowiedniej piwnicy. Szukając wolnych drożdży, myślałem o destylacie owocowym. Wielu kolegów , wiarygodnych kolegów , zaobserwowało , że wolna fermentacja to więcej aromatów w destylacie , dlatego zastanawiają mnie drożdże turbo , które są stworzone do owocówek , czym różnią się od pozostałych turbo.
@magas37
Zobacz skład tych drożdży http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1088
Toż to zwykłe bayanusy a nie żadne turbo.
Pozdrawiam.
Zobacz skład tych drożdży http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1088
Toż to zwykłe bayanusy a nie żadne turbo.
Pozdrawiam.
OLO 69
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
W kwestii testów tych drożdży nastawiłem kolejny fermentor. Kobieta przyniosła 8 słoików po 0,9 litra każdy jabłek, co to niby miały być do szarlotki.
Przez 4 lata nie zrobiła szarlotki. Po co komu taka żona ?
Włożyliśmy to do fermentora, dodałem 1,5 kg cukru, dolałem wody do 23 litrów i dodałem nowe SpiritFerm Turbo Fruit.
Przed początkiem fermentacji wyglądało to tak:
Przez 4 lata nie zrobiła szarlotki. Po co komu taka żona ?
Włożyliśmy to do fermentora, dodałem 1,5 kg cukru, dolałem wody do 23 litrów i dodałem nowe SpiritFerm Turbo Fruit.
Przed początkiem fermentacji wyglądało to tak:
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
magas37 pisze:...zastanawiają mnie drożdże turbo, które są stworzone do owocówek , czym różnią się od pozostałych turbo
Tak, to są bayanusy. Ale dodano do nich ogromną ilość pożywki. To właśnie tak przyspiesza fermentację. Podejrzewam że nie cała pożywka zostanie przerobiona przez drożdże. Pewna jej ilość, pozostanie w nastawie. Nie ma to znaczenia przy gotowaniu. Ale jeśli wino ma być konsumowane??? Ja już wolę wino robione metodami klasycznymi, z minimalną ilością pożywki. (Chemii)olo 69 pisze:...Toż to zwykłe bayanusy a nie żadne turbo...
Masz rację kolego Magas37, dłuższa fermentacja owocówki wprowadza do nastawu aromaty produkowane przez drożdże. Ale aby tego dowieść, trzeba by zrobić dwa nastawy. Klasyczny i na drożdżach "Turbo"
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości