SpiritFerm Turbo - nowe drożdże dla naszego HOBBY

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-04-03, 20:22

witam ,panowie i jak te drożdże,co wyszło,jaki smak po przepuszczeniu i jakie proporcje dawaliście
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-04-03, 21:01 ]
jak wypadają w porównaniu z t3

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2011-04-04, 09:04

Witam.
12kg cukru, 36l wody i opakowanie SpiritFerm do cukrówek.
Pracowało tydzień i zeszło do blg -2.
Temperatura 20 stopni.
Zapach ok. Klarowanie samoczynne ok.
Efekt końcowy po jednokrotnym parowaniu ok.
Jak dla mnie porównywalne do T3.
Pozdrawiam.

mały 1
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2009-06-28, 12:15

Post autor: mały 1 » 2011-04-09, 16:16

Mój nastaw zszedł do ok -3 blg.Smak o efektu końcowego opisze jak znajde troche czasu gotowanko.

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-04-10, 20:35

Witam

SpiritFerm 24H - 10 kilo cukru 36 l wody - 2 dni -3blg pracę zaczeły bardzo szybko o wiele szybciej od turbo24. Nastawy zrobiłem dwa takie same jeden na turbo24 drugi na SpiritFerm 24H.
turbo 24 zostało jeszcze +3 blg a SpiritFerm 24H zakończyły pracę po 48 h. Zapach i smak nastawu podobny.

krzysiek210
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2011-04-22, 06:57

Post autor: krzysiek210 » 2011-05-02, 12:52

Witam, kolego wstrax1 powiedz ile bimbru wyszło Ci z tych 10 kg. cukru i jaki procent

mały 1
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2009-06-28, 12:15

Post autor: mały 1 » 2011-05-03, 20:24

SpiritFerm Turbo 3 zjadły 12 kg cukru i powstało z tego 4 literki smacznego trunku 95%. 2 razy gotowane na Aabratku bez żadnych chemi i węgla.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-05-04, 08:54

Chyba nie do końca zjadły bo po dwóch gotowaniach z 12 kg cukru powinieneś wyciągnąć spokojnie 5 - 5,5 litra spirytusu 96%.
Pozdrawiam.
OLO 69

mały 1
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2009-06-28, 12:15

Post autor: mały 1 » 2011-05-06, 18:10

BLG było na minusie. Może i nie jestem fahowcem w tej profesji ale na T3 mam podobne wyniki na cukrze z biedronki. Gotowanie kończe przeważnie przy 96'C w kociołku.Może nie wyciągam wszystkiego co możliwe ale mnie moje wyniki zadawalają. Może inni testeży sie odezwią bo jakoś mało odpowiedzi w temacie.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-05-06, 19:56

mały 1 pisze:Może nie wyciągam wszystkiego co możliwe ale mnie moje wyniki zadawalają
Z 12 kg cukru da się spokojnie wyciągnąć 6 litrów dobrego spirytusu.Po drugim gotowaniu i nawet dosyć mocnym odcięciu początku i końca otrzymuje się 5 litrów spirytusu konsumpcyjnego plus 0,5 litra do kolejnej destylacji.
Ale jeśli zostawienie 1,5 litra spirytusu w nastawie Cię zadowala to ok.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-05-07, 20:28

mały 1 pisze:.......... Gotowanie kończe przeważnie przy 96'C w kociołku..............
No to Kolega by nie popracował na ortodoksyjnych nastawach owocowych. Te, nie raz, potrafią zacząć się gotować dopiero w 95°C. :P
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

krzysiek210
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2011-04-22, 06:57

Post autor: krzysiek210 » 2011-05-07, 21:49

Witam ,ja zacier zrobiłem w/g instrukcji (drożdże spiryt ferm T3) dałem 7 kg. cukru 20l wody po 4 dniach- przedestylowałem i uzyskałem 5l alkoholu 60% i 2l alkoholu 38% w pierwszym gotowaniu ,ta gorzałka 60% jest super ,poprzednio robiłem bimberek z drożdży piekarniczych i też był dobry bimberek , ale teraz stwierdzam , że jest o 100 x lepszy w smaku i zapachu

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-05-08, 13:42

Testowałem dopiero 1 paczkę spiryt ferm T3. Nastaw typowy pod keg 50l.
36l wody , 12kg glukozy.
Pomieszczenie nieogrzewane. Beczkę otuliłem kocem i podłączyłem grzałkę akwariową z termostatem ustawionym na 27°C. Jak wróciłem po tygodniu do domu, nastaw miał -4bLg i był częściowo wyklarowany. Spisały się więc bardzo dobrze.
Uważam, że są podobne to T3, podobnie też kosztują. Mają moim zdaniem solidniejsze i bardziej hermetyczne opakowanie.
Zakupiłem w zimą w Winohobby około 10szt T3. Leżały sobie w kartonowym pudełeczku w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas zużywałem 1 paczkę. Zauważyłem, że mają nasilające się problemy z fermentacją. Stawały często plusowym Blg. Pomagało dogrzewanie ale nie przekraczające 30°C.
Podejrzewam, że spadek jakości mógł być spowodowany nie najlepszą hermetycznością papierowego opakowania. A może powinienem przechowywać je w lodówce? . A może producent problemy z utrzymaniem równej jakości ?.
W każdym bądź razie mocna posrebrzana folia z której zrobiona jest torebka spiryt ferm , jest dla mnie pozytywnym czynnikiem. W najbliższych dniach zakupię 10 opakowań i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na przestrzeni kilku lat i zakupu dziesiątek opakowań różnych drożdży typu turbo. Najbardziej stabilną jest w moim przekonaniu marka Cobra. Są jednak jednymi z najdroższych, więc szukam tańszej alternatywy. Być może okaże się nią Spiryt ferm.

furman

SpiritFerm T3.

Post autor: furman » 2011-05-17, 09:16

Witam,

A ja mam trochę odmienne zdanie do grzybków SpiritFerm T3.
Mianowicie nastawiłem nastaw 07-maj - 84 litrów + 26 kg cukru.

09-05 - 20 blg + grzanie grzałką Akwariową ustawiona na 26 oC
10-05 - 16 blg
11-05 - 10 blg
12-05 - 8 blg
14-05 - 5 blg
15-05 - 2 blg
16-05 - 2 blg
17-05 - 7:00 - 2 blg

Sprawdzałem winomierzem stężenie alkoholu i jest 11 - 11,5 % i grzybki stanęły.
I teraz albo brakło papu ( dziś im wrzucę pożywki może ruszą), albo umarły bo nie wytrzymały stężenia alkoholu, czyli mamy małe przekłamanie bo mają wytrzymać wg producenta do 17 %.

[ Dodano: 2011-05-18, 08:14 ]
Panowie jakieś propozycje, po napowietrzeniu dodaniu pożywki nie ruszyły. Mam TURBO 48 i 24 może rozcieńczyć, mam możliwość dodania jakiś 20 litrów wody do tej beki i wsypać trochę tych grzybków. Bo nadal mam 2 blg.

furman

Post autor: furman » 2011-05-20, 12:12

A więc tak, Dolałem 15 litrów wody temp. 30 ° C. Zrobiłem, zrobiłem matkę drożdżowa z ALCOTEC 24 Turbo 1/3 paczki w butelce 5 litrów z 1kg cukru. Po 1 h, dolałem do beki. I niestety też nic nie ruszyło. Więc idzie 120 litrów nastawu teraz o 4 blg. na rurę. Porażka.

Ja im daje negatywną opinie.

[ Dodano: 2011-05-23, 11:36 ]
A jednak "Człowiek cierpliwy nawet kamień ugotuje."

A tak na poważnie ruszyły po Alcotec 24. Dziś rano 0 blg. Chyba im zostanę nazawsze wierny :lol:

Co nie zmienia mojej opinii o SpiritFerm T3 :furious

mapeciontko
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-03-10, 11:51

Post autor: mapeciontko » 2011-07-27, 16:03

A jak tam nastaw z aroni oraz jabłek? Może jakieś świeższe informacje ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości