Strona 1 z 1

Drożdże Fermicru VR 5

: 2011-03-16, 14:30
autor: jaro2411
Witam - Czy może ktoś ma jakieś doświadczenie z drożdżami o nazwie Fermicru VR5 - firmy Biowin ? Zrobiłem nastaw cukrowy - z dodatkiem koncentratu pomidorowego i dodałem własnie takie drożdze . Nastaw pracuje juz dziesiąty dzień i bardzo ładnie bulgocze . Drozdze te sa bardzo wygodne w użyciu - wystarczy rozpuscić w 100 ml wody o temp około 35 stopni . i po 20 minutach wlewamy do nastawu i gotowe . Nie trzeba nic namnazać ,ani robic żadnych innych kombinacji .

: 2011-03-18, 06:42
autor: Brzydal
Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%. http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4& ... 4c08bac195
Zrobiłem na tym wino w październiku chodzi do dzisiaj. :wink: bukiet i smak wspaniały

: 2011-03-18, 10:12
autor: Kerry
Robiłem na nich nastaw z rodzynek. Pracowały w porządku,
używałem też do nich pożywki Activit. Nastaw wyszedł mocny, sporo dobroci wyszło. :)
Aha, pracują też w mocno zacukrzonym nastawie. Taki mi się zrobił na początku :oops:
że musiałem później dolewać wody, by cukier został przerobiony,
praca zwalniała od alkoholu. :)

: 2011-03-19, 20:53
autor: jaro2411
Czyli jednym słowem - nadają się do nastawów przeznaczonych do destylacji ?

: 2011-03-20, 00:51
autor: Kerry
Moim zdaniem tak.

: 2011-03-20, 01:17
autor: JanK
A dlaczego takiego nastawu nie można "puścić" na rury? Ludzie gorsze nastawy pędzą.

: 2011-03-20, 01:55
autor: Kerry
A kto i gdzie twierdzi, że nie można?

: 2011-03-21, 10:32
autor: jaro2411
Dzięki panowie za porady -
Pozdrawiam - początkujący destylator