Enzymy 3w1

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Enzymy 3w1

Post autor: Arqss » 2011-03-21, 20:46

Witam szanowaną Brać.

Chciałbym popełnić pierwszy zacier. Na początek może z mąki. Przeglądając zasoby internetowych sklepów znalazłem następujący produkt:

Enzymy 3w1 (Amylaza + Amyloglukozydaza + Pektynazy) cena 5,50zł.

Czy taka ''mieszanka'' nada się do produkcji zacieru zbożowego?

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-03-22, 01:49

Z tego co wiem, tylko alfaamylaza jest odporna na wysoką temperaturę powyżej 100*. Jak zagotujesz mąkę z tą mieszanką, to tylko potniesz łańcuchy skrobii, a pozostałe enzymy zginą.
Jak nie zagotujesz mąki, to enzymy nie dostaną się do skrobii...
Nie lepiej załatwić sobie sprawdzone enzymy i zrobić tak jak trzeba?

Gdyby istniała taka cudowna mieszanka enzymów, to gorzelnie na pewno już by z niej korzystały. A z tego co wiem, nadal są wykorzystywane 3 enzymy osobno. Jeden podczas gotowania i 2 pozostałe po ostygnięciu zacieru do 60*.

Czyli z aktualnie posiadanej przeze mnie wiedzy nie powinieneś tego "cuda" używać do tego celu.

A gdzie kupić dobrej jakości idealne do tego celu enzymy?
Jest tylko jedno takie miejsce. Ale to już sam musisz poszukać...
Możesz zacząć od tego Forum :wink:
I na 98% gwarantuję Tobie że tutaj znajdziesz coś odpowiedniego :mrgreen:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2011-03-22, 06:47

Cześć.
artgsm pisze:Jak nie zagotujesz mąki, to enzymy nie dostaną się do skrobii...
To stwierdzenie akurat nie do końca jest zgodne z prawdą. Optimum działania temamylu to okolice 100*C, ale działa skutecznie również w niższych temperaturach.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości