Witam szanowaną Brać.
Chciałbym popełnić pierwszy zacier. Na początek może z mąki. Przeglądając zasoby internetowych sklepów znalazłem następujący produkt:
Enzymy 3w1 (Amylaza + Amyloglukozydaza + Pektynazy) cena 5,50zł.
Czy taka ''mieszanka'' nada się do produkcji zacieru zbożowego?
Enzymy 3w1
Z tego co wiem, tylko alfaamylaza jest odporna na wysoką temperaturę powyżej 100*. Jak zagotujesz mąkę z tą mieszanką, to tylko potniesz łańcuchy skrobii, a pozostałe enzymy zginą.
Jak nie zagotujesz mąki, to enzymy nie dostaną się do skrobii...
Nie lepiej załatwić sobie sprawdzone enzymy i zrobić tak jak trzeba?
Gdyby istniała taka cudowna mieszanka enzymów, to gorzelnie na pewno już by z niej korzystały. A z tego co wiem, nadal są wykorzystywane 3 enzymy osobno. Jeden podczas gotowania i 2 pozostałe po ostygnięciu zacieru do 60*.
Czyli z aktualnie posiadanej przeze mnie wiedzy nie powinieneś tego "cuda" używać do tego celu.
A gdzie kupić dobrej jakości idealne do tego celu enzymy?
Jest tylko jedno takie miejsce. Ale to już sam musisz poszukać...
Możesz zacząć od tego Forum
I na 98% gwarantuję Tobie że tutaj znajdziesz coś odpowiedniego
Jak nie zagotujesz mąki, to enzymy nie dostaną się do skrobii...
Nie lepiej załatwić sobie sprawdzone enzymy i zrobić tak jak trzeba?
Gdyby istniała taka cudowna mieszanka enzymów, to gorzelnie na pewno już by z niej korzystały. A z tego co wiem, nadal są wykorzystywane 3 enzymy osobno. Jeden podczas gotowania i 2 pozostałe po ostygnięciu zacieru do 60*.
Czyli z aktualnie posiadanej przeze mnie wiedzy nie powinieneś tego "cuda" używać do tego celu.
A gdzie kupić dobrej jakości idealne do tego celu enzymy?
Jest tylko jedno takie miejsce. Ale to już sam musisz poszukać...
Możesz zacząć od tego Forum
I na 98% gwarantuję Tobie że tutaj znajdziesz coś odpowiedniego
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
Cześć.
To stwierdzenie akurat nie do końca jest zgodne z prawdą. Optimum działania temamylu to okolice 100*C, ale działa skutecznie również w niższych temperaturach.artgsm pisze:Jak nie zagotujesz mąki, to enzymy nie dostaną się do skrobii...
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości